Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İftar sahur başka şehirlerde olunursa

Elbette gittiğiniz yerin vaktine uyarak orucunuzu açacaksınız. Sahur yaptığı yere göre iftar yapar şeklinde hiç bir delil yoktur ancak gittiği yere göre açacağına dair zımmen buna işaret eden hadisler vardır. Mesela bir iş için Şam'a giden Küreyb, orada ramazan ayına girmiş ve herkesle birlikte hilali Cuma günü görerek oruca başlamıştır. Yani gittiği yerin durumuna göre hareket etmiştir.

Yine bundan hareketle akşam namazını neye göre kılacaksınız Adana'ya göre mi? Zira siz Adana'ya göre orucunuzu açtınız akşam namazı da kılmanız gerekiyor ama vakit girmemiş oluyor, ne yapacaksınız? Mecburen İstanbul için akşam vaktini bekleyeceksiniz işte bunun gibi iftarı da aynı şekilde İstanbul'a göre yapmak mecburiyetindesiniz. Mesela Almanya'da sahur yapan İstanbul'a gelse Almanya' ya göre 21:45'te iftar yapması lazım, bu durumda İstanbul'da neredeyse yatsı namazı vakti giriyor : ))

Orucu elbette güneşin doğuşu ve batışına göre yapıyoruz ancak bugün bilimsel olarak bu yapılmakta ve bunun için de takvimler vardır. Yani bunlar farklı şeyler değil. Ama siz de bizim gibi sahur konusunda diyanetin temkin vakti adı altında vakitlerle oynadığını düşünüyorsanız biz yanınızdayız. Sahuru geciktirmenizde hiç bir mahsur yoktur bilakis Allah Rasulünün sünneti de budur.

Soru:
Oruçlu bir kimseye tayyare ile yolculuk yaparken, kendi memleketinin iftar saatine göre mi iftar edecektir?

Cevap:
Tayyarede seyrederken güneşin batması ile olacaktır. Tayyare, hızla güneşin battığı istikamete doğru seyrederse, iftar da ona göre uzamış olacaktır. O kimse bir yerde kararlı olmadığı için, herhangi bir yerin iftar saat ve dakikası esas alınarak iftar edilmesi doğru olmaz. Tayyare yere inerse ve o mahallin arzına göre iftar vakti gelmiş ise veya biraz önce ifade ettiğimiz gibi tayyarenin seyri sırasında güneş batar, kaybolursa iftar yapılabilir.

Emekli Müftü Mehmed Emre


ohooo teyyare, fayton, at arabası : )) yahu hangi yüzyıln fetvası bu ?
Yok teyyare inerse başka, havada ise başka hangi menzile daha yakın ise daha da başka :;-D:

yahu sizden delil isteniyor, bir emekli müftü fikrini söyledi, pekala ya yanlış ise? ama yoook adam koskoca emekli müftü zinhar hata edebilir mi, edemeeeezz.

İşte taklit kültürü, hep geçmişi yad ederler yeni bir şey ortaya koymak yok. İbn İshak sonrası bu hale geldik, yani artık yeni diye birşey yok ne varsa eskiler de var ve onlar bizim için her bir meseleyi hallediverdiler.
Matbaanın haramlılığına fetva veren de bu zihniyet değil miydi?

Kardeşim git yeni konu aç. Konuları kirletme. Misafir soruları tartışma yeri değil.

Kardeşim git yeni konu aç. Konuları kirletme. Misafir soruları tartışma yeri değil.


ben foruma ilk geldiğimde gayet sakin idim, kendimce paylaşımlarda bulunuyor kimseye sataşmıyordum ta ki sen gelip bozuk ağzını açıp ortalığı kokuya boğana kadar. Sana kaç kez saygılı ol, edepli ol, terbiyeli ol, adam ol dedik ama sen her fırsatta "sapık, vehhabi, mutezile demeye devam ettin.

Şimdi ise şikayet mi ediyorsun? Peaahhhh

Son kez söylüyorum konuları kirletme. Kötü sözler ise sahibini bağlar.


Alternatif Bakışlar

MollaCami.Com