Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kuranda sahur imsak mevzusu

Sahur imsak vaktine kadar yenir.


Eğer güneş doğuncaya kadar yenir sanıp yemeğe devam ederseniz, orucunuzu tekrar kaza etmeniz gerekir.


delil istiyoruz? öyle falanca filancı değil Kuran ve Sünnetten delil bekliyoruz lütfen. imsak vaktinden güneşin doğması arasında 1 saat varsa ne yapacağız ?

delil istiyoruz? öyle falanca filancı değil Kuran ve Sünnetten delil bekliyoruz lütfen. imsak vaktinden güneşin doğması arasında 1 saat varsa ne yapacağız ?


bakara suresi ayet 187: ... Ta fecrin beyaz ipliği siyah iplikden size seçilinceye kadar yiyin, için. Sonra da ertesi geceye kadar orucu tam tutun....

“ .......... Fecrin beyaz ipliği siyah ipliğinden ayırdedilinceye kadar yiyin ve için,sonra geceye kadar orucu tamamlayın ........... “
BAKARA : 187.AY.

Fecir ; Fecri kazib, Fecri sadık diye iki türlüdür.

Fecri kazib :Yani,yalancı fecir.Bu fecir de sabah namazının vakti girmiş olmaz. Oruç tutacak olan bir kimsenin bu vakitte yemesi, içmesi ve cinsi münasebette bulunması haram değildir. Bu fecrin alameti;ufukta dimdik duran,kurt kuyruğu şeklindeki uzun bir aydınlıktır.

Fecri sadık : Bu vakit,ufuk boyunca dağların ve tepelerin üzerinde yaygın bir beyazlığın bulunduğu vakittir.Bu vakitte sabah namazının vakti girmiş olur ki, artık yiğilip içilmez.

( ... Semure b.Cündüb bir hutbesinde şöyle dedi : Resulullah s.a.v buyurdular ki: Sizi seher yemeğinden Bilal’in ezanı ve etrafa yayılmadıkça ufuktaki şöyle –dikine- beyazlık alakoymasın )
MÜSLİM : 3.C.1094.N
E.DAVUD:3.C.2346. N
NESEİ : 4.C.2172.N
TİRMİZİ : 2.C. 702.N

( ... Abdullah İbn Mes’ud r.a’dan. Resulullah s.a.v şöyle buyurdular :Sizden bi-rinizi sahur yemeyinden Bilal’in ezanı sakın alakoymasın.Bilal o saatte ezan okur ki, teheccüd kılanınız istirahata dönsün,uyuyanlarınız da uyansın. Fecir –yahut sabahın- zahir oluşu böyle değildir,taki böyle oluncaya kadar fecir olmaz.
Ravi Zuheyr : Resulullah ,”fecrin zahir oluşu böyle değildir” derken par-maklarını yukarı kaldırıp sonra diklemesine aşağı indirdi. “ta ki böyle oluncaya kadar fecir olmaz” derken de şehadet ve orta parmaklarını üst üste koyup sağa ve sola uzattı,dedi. )
BUHARİ : 2.C. 669. S
MÜSLİM: 3.C.1093.N
E.DAVUD:3.C.2347.N

( ... Kays b.Talk’ın babasından rivayet ettiğine göre Resulullah s.a.v şöyle buyurmuşlardır : Yiğiniz,içiniz,yukarı yükselerek parlayan –yalancı fecr- sizi yiyip içmekten sakın menetmesin.Ta ki, ufukta kırmızılık enine yayılana kadar. )

TİRMİZİ :2.C. 701.N - E.DAVUD:3.C.2348.N

Doğrudur kardeşim :=)


Alternatif Bakışlar

MollaCami.Com