Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Meleklerin Secdesi!?

Selamun aleyküm,
Kur'anı okuyan herkes meleklerin Adem a.s.'ma secde ettiğini sadece İblisin etmediğini bilir ama bazen düşünülmeyen gözden kaçan yerler mutlar vardır! Meleklerin hepsi secde etti Nedemek?
Önce ayetlerden örneklendiricem sonra da kendi fikrimi paylaşıcam:

sad suresi 38/71-74
إِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِن طِينٍ
Hani, Rabbin meleklere şöyle demişti: "Ben çamurdan bir insan yaratacağım."
فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِينَ
"Onu kıvama erdirip içine ruhumdan üflediğimde, önünde secde ederek eğilin!"
فَسَجَدَ الْمَلَائِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ
Bunun üzerine meleklerin hepsi toptan secde etmişlerdi.
إِلَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنْ الْكَافِرِينَ
İblis etmemişti. O, kibre sapmış ve inkârcılardan olmuştu.

hicr suresi 15/28-31
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِّن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ
Hatırla o zamanı ki Rabbin meleklere, "Ben, kupkuru bir çamurdan, değişken, cıvık balçıktan bir insan yaratacağım." demişti.
فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُواْ لَهُ سَاجِدِينَ
"Onu, amaçlanan düzgünlüğe ulaştırıp öz ruhumdan içine üflediğim zaman, önünde hemen secdeye kapanın."
فَسَجَدَ الْمَلآئِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ
Meleklerin tümü, toplu halde secde ettiler.
إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى أَن يَكُونَ مَعَ السَّاجِدِينَ
İblis müstesna. O, secde edenlerle beraber olmaya karşı çıktı.

bakara 2/30-33
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ
Bir zamanlar Rabb'in meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."
وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلاَئِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاء هَؤُلاء إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
Ve Âdem'e isimlerin tümünü öğretti. Sonra onları meleklere göstererek şöyle buyurdu: "Hadi, haber verin bana şunların isimlerini, eğer doğru sözlüler iseniz."
قَالُواْ سُبْحَانَكَ لاَ عِلْمَ لَنَا إِلاَّ مَا عَلَّمْتَنَا إِنَّكَ أَنتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ
Dediler ki: "Yücedir şanın senin. Bize öğretmiş olduğunun dışında bilgimiz yok bizim. Sen, yalnız sen Alîm'sin, her şeyi en iyi şekilde bilirsin; Hakîm'sin, her şeyin bütün hikmetlerine sahipsin."
قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَآئِهِمْ فَلَمَّا أَنبَأَهُمْ بِأَسْمَآئِهِمْ قَالَ أَلَمْ أَقُل لَّكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كُنتُمْ تَكْتُمُونَ
Allah buyurdu: "Ey Âdem, haber ver onlara onların adlarını." Adem onlara onların adlarını haber verince, Allah şöyle buyurdu: "Dememiş miydim ben size! Ki ben, göklerin ve yerin gaybını en iyi bilenim. Ve ben, sizin açığa vurduklarınızı da saklayageldiklerinizi de en iyi biçimde bilmekteyim."
وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ
O vakit biz meleklere, "Âdem'e secde edin" demiştik de İblis dışında tümü secde etmişti. İblis yan çizmiş, kibre sapmış ve nankörlerden olmuştu.

Bu yukardaki ayetlerde öncelikle Rabbimiz emir veriyor - Secde edin diye! Bu nuansı unutmamak lazım.
Bunun akabinde de melekler secde ediyor. Secde Anlam karşılığıyla eğilmek demek, yani Adem a.s. doğru hepsi eğilmişler. Yoksa meleklerin Rableri tarafından, Adem'e tapmaları ve şirke düşmelerinin istendiğini düşünmek Kur'ana uygun düşmez! Aslında buradaki mantık Adem a.s.'ma öz ruhun (hikmetin) verildiğinde Adem a.s.'mın üstün kılınması, yani üstünlüğünü kabul etmeleri, Adamı/insanı kendilerinden daha değerli ve hayırlı görmeleri istenmiştir.
dipnot: hikmet kavramı forum linki : http://www.ihyaforum.com/islami-dusunceler/35441-hikmet-nedir.html

Bunun dışında namazlarınmız da kıyamda rukuda secdede her müslüman Rabbi olan Allaha bir yöneliş içindedir. Bunun için kıbleye döner ve bir istikamet belirleriz yani yön. Ondan sonra kendimiz namazla duayla bir yöneliş/secde içinde bulunuruz. Melekler kendi varlıklarıyla Adem a.s. ma yönelerek Ona ulaşmayı O olmayı bir nevi kabullenmişlerdir. Sadece iblis dışında - O da meleklerden bir melek hatta bazı kaynaklara göre başmelektir.

Adem a.s. cennet bahçesinde:
Taha Suresi 116-123
وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ أَبَى
Hani meleklere "Âdem'e secde edin" demiştik de İblis müstesna hepsi secde etmişti. İblis dayatmıştı.
فَقُلْنَا يَا آدَمُ إِنَّ هَذَا عَدُوٌّ لَّكَ وَلِزَوْجِكَ فَلَا يُخْرِجَنَّكُمَا مِنَ الْجَنَّةِ فَتَشْقَى
Demiştik ki: Ey Âdem, şüphe yok ki bu, sana ve eşine/çiftine düşmandır, sakın sizi cennetten çıkarmasın sonra bedbaht olursun.
إِنَّ لَكَ أَلَّا تَجُوعَ فِيهَا وَلَا تَعْرَى
"Senin burada ne acıkman söz konusudur ne de çıplak kalman."
وَأَنَّكَ لَا تَظْمَأُ فِيهَا وَلَا تَضْحَى
"Ve sen burada ne susayacaksın ne de güneşten yanacaksın." (susamak yok güneş yok,demekki burası dünya deil)
فَوَسْوَسَ إِلَيْهِ الشَّيْطَانُ قَالَ يَا آدَمُ هَلْ أَدُلُّكَ عَلَى شَجَرَةِ الْخُلْدِ وَمُلْكٍ لَّا يَبْلَى
Derken, şeytan ona şöyle diyerek vesvese verdi: "Ey Âdem! Sana, sonsuzluk ağacıyla eskimez, çökmez mülk ve saltanatı göstereyim mi?"
فَأَكَلَا مِنْهَا فَبَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا وَطَفِقَا يَخْصِفَانِ عَلَيْهِمَا مِن وَرَقِ الْجَنَّةِ وَعَصَى آدَمُ رَبَّهُ فَغَوَى
Nihayet, ikisi de ondan yediler. Bunun üzerine, çirkin yerleri kendilerine açıldı; üzerlerine cennet yapraklarından örtmeye başladılar. Âdem, Rabbine isyan etmiş, azmış, ziyana uğramıştı.
ثُمَّ اجْتَبَاهُ رَبُّهُ فَتَابَ عَلَيْهِ وَهَدَى
Sonra, Rabbi onu arıtıp temizledi, onun tövbesini kabul edip kendisini iyiye ve doğruya kılavuzladı.
قَالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِيعًا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى
Allah, şöyle dedi: “Birbirinize düşman olarak hepiniz oradan inin. Eğer tarafımdan size bir yol gösterici (kitap) gelir de, kim benim yol göstericime uyarsa artık o, ne (dünyada) sapar ne de (ahirette) sıkıntı çeker.”

burdaki hepiniz sözcüğü
taha 123 analiz:
1.kâlehbitâ: "ikiniz inin" dedi
2.min-hâ: oradan
3.cemîan: hepiniz
4.ba'du-kum: sizin bir kısmınız
5.li ba'dın: bir kısmına
6.aduvvun: düşman olarak
7.fe: artık, bundan sonra
8.immâ: fakat, olduğu zaman
9.ye'tiyenne-kum: size mutlaka gelecek
10.min-nî: benden
11.huden: hidayet
12.fe: o zaman, artık
13.men ittebea: kim tâbî olursa
14.hudâye: hidayetim, hidayetçim
15.fe: artık
16.lâ yadıllu: dalâlette kalmaz
17.ve lâ yeşkâ: ve şâkî olmaz

Öncelikle şunu söylemek lazım. Burada veya Kuran'ın hiçbir yerinde Havva ismi geçmez.
Zaten buradaki Havva da değildir. Bariz bir şekilde Adem.a.s.mın çift benliğidir
Taha 117 yukarda
7.leke : sana, senin için
8.ve li zevci-ke : ve zevcine, zevcin (eşin/çiftin) için
zevci aynı zaman da eş ve çift demektir.

Bunu hemen Kur'an diğer bir ayet de açıklamaktadır.

Kehf Suresi 18/50
وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ كَانَ مِنَ الْجِنِّ فَفَسَقَ عَنْ أَمْرِ رَبِّهِ أَفَتَتَّخِذُونَهُ وَذُرِّيَّتَهُ أَوْلِيَاء مِن دُونِي وَهُمْ لَكُمْ عَدُوٌّ بِئْسَ لِلظَّالِمِينَ بَدَلًا
Hani, biz meleklere "Âdem'e secde edin" demiştik de İblis dışında hepsi secde etmişti. İblis, cinlerdendi. Kendi Rabbinin emrine ters düştü. Şimdi siz, benim beri yanımdan, onu ve onun soyunu dostlar mı ediniyorsunuz? Hem de onlar sizin düşmanınızken. Zalimler için ne kötü bir değiştirmedir bu!

Hemen Oradakinin yine Havva olmadığını başka bir ayetten görücez!

Bakara Suresi 2/35-36
وَقُلْنَا يَا آدَمُ اسْكُنْ أَنتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ وَكُلاَ مِنْهَا رَغَداً حَيْثُ شِئْتُمَا وَلاَ تَقْرَبَا هَذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الْظَّالِمِينَ
Ve Âdem'e şöyle buyurmuştuk: "Ey Âdem, sen ve eşin/çiftin cennete yerleşin ve ondan dilediğiniz yerde, bol bol yiyin. Ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zulme sapanlardan olursunuz."
فَأَزَلَّهُمَا الشَّيْطَانُ عَنْهَا فَأَخْرَجَهُمَا مِمَّا كَانَا فِيهِ وَقُلْنَا اهْبِطُواْ بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ وَلَكُمْ فِي الأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَمَتَاعٌ إِلَى حِينٍ
Bunun üzerine şeytan onların ayaklarını kaydırdı da onları içinde bulundukları yerden çıkardı. Biz de şöyle buyurduk: "Bir kısmınız bir kısmınıza düşman olarak aşağıya inin. Belli bir süreye kadar yeryüzünde sizin için bir bekleme yeri, bir nimet / bir yararlanma imkânı olacaktır.

Adem havva kısım ksıım bölüm bölüm aşağıya mı iniyor. İşte İsraliyatın İslama yaptığı en büyük darbe ve ilki Adem ile Havva yalanını Kuranın bir parçası gibi size yutturmasıdır. ayrıca buna alet olan diyanet işlerinine de madalya vermek lazım. Ama Allah ettiklerinin karşıığını öyle veya böyle verecek... Bu kitabı bu kadar saptırmakta şeytani bir maharet ister. Sonuç itibariyle olay şudur. Varlık aleminde var olan melekler/cinler - madde aleminde insanın frekans veya enerji boyutundaki ikinci yapı taşlarıdır. Bu konuyla ilgili fazla bilgi almak isteyenler yine bu forumda yayınladığım Kuran ve çiftler yazı başlığı altında faydalanabilirler.
Çift yapı forum linki: http://www.ihyaforum.com/islami-dusunceler/35438-islam-kuantum-ve-ciftler.html

Allaha emanet olun, saygılar!

Ben mi yanlış anladım yoksa siz şunu mu iddia ediyorsunuz;

1-Hz Havva diye birisi yoktur, israiliyyattır

2-Ayetteki "sana ve eşine" den kasıt Hz Havva değil Hz Adem'in çift benliğidir(!?)

doğru mu anlamışım?

Kuran da hz havvanın ismi geçmiyor, ayriyeten burada verdiğim ayet örneklerde bahsedilen o değildir - kimin isminin geçtiğide aşikardır
gerçekte Havva isminde biri varmıydı, muhtemelen vardı. Ama buralarda anlatılan o değildir.
En doğruyu Rabbim bilir.
Ben anladığım şekilde sizler ile paylaşıyorum hepsi bu
saygılarımla

Siz bu görüşlere neyden yola çıkarak vardınız?
Ayetlerde bahsedilen kavramları neye istinaden yorumluyorsunuz?
Kaynağınız nedir?
Hangi ulemanın tefsirlerinden ve hangi alimlerin beyanatından yola çıktınız?

Kaynaklarınıza dair cevap alamadık?

selamun aleyküm,
Kuran esas alınarak yapılan yazılar bunlar kardeşim
kuran ayetleri diyor ben demiyorum açıkçası,
Ayetler bir araya getirierek yapılan çalışmlar. Tam Hud Suresinin ilk 2 ayetinde söylendiği gibi
HUD SURESİ 1-2
الَر كِتَابٌ أُحْكِمَتْ آيَاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِن لَّدُنْ حَكِيمٍ خَبِيرٍ
Elif, Lâm, Râ. Bir kitaptır ki bu, ayetleri önce muhkem kılınmış (hüküm içeren ayetler) , sonra Hakîm ve Habîr tarafından ayrıntılı hale getirilmiştir (açıklanmıştır).
أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ اللّهَ إِنَّنِي لَكُم مِّنْهُ نَذِيرٌ وَبَشِيرٌ
Ki başkasına değil, yalnız Allah'a ibadet edesiniz! Kuşkusuz, ben size O'ndan gelen bir uyarıcı ve müjdeciyim.
daha fazla kaynak için yazı metni içindeki iki ayrı forum linkinden faydalanabilirsiniz.
ayrriyeten sizlerin kendi fikirleriniz var ise Meleklerin secde etmesi nedemektir?
bir şekilde alternatif anlatımlar içersinde paylaşabilirsiniz, burada her türlü düşünce paylaşılmalı saygılı ve düzeyli olduğu müddetçe ben de cevaplarım
saygılarımla,

Hanokun kitabı

James Bruce denen İskoç bir gezginin 2000 yıllık kayıp olan Hz İdris'e ait olduğu iddia edilen kitabından (!)

abi çok şeyler duydum ama yani bundan daha marjinal ve kimse kusura bakmasın ama bundan daha saçma birşey duymadım.

güzel kardeşim o kitaba ait çalışmaların tekrardan başlama sürecini, yeniden ortaya çıkışı anlatılıyor. Bunlar tahrihsel kaynaklarda var. hepsini okursan saçma gelmez neden gelsin ki.
O adam o kitabı neçaşinin memleketi habeşistanda eski bir ortodoks klisesinde buluyor...okumanı tavsiye ederim.

bu konu başlığı meleklerin secdesi, yanlış yere yazdın sanırım

Ben Kuran ayetleri hakkında aklıma göre fikir yürütmem. Böyle büyük ve nefsani bir hataya düşmekten Allah'a sığınırım.
Sen de yürütemezsin. Böyle bir yetkiyi Rasulullah hiç kimseye vermemiş. Kuran-ı kerim sizin akıl yürütme alanınız değil.
Şifre kitabı da değil. Şu ayette şu geçiyor, şu ayette şu geçmiyor, o zaman ben aklıma göre buradan şunu çıkarttım diyemezsiniz.

Sahabenin halkasında ders okumuş yüzlerce alim onlardan aldıkları bilgiye dayanarak Kuranın her ayetini her harfını zaten tefsir edip açıklamışlardır.
Sahabe de Rasulullah'tan aldığı bilgiye dayanak Tabiîyn'e bunları öğretmiştir. Rasulullah da boş konuşmaz değil mi? Ve ma yentıku anil-heva
Kuran'ı Rasulullah nasıl anlatmışsa öyle anlarız. Kafamıza göre hüküm çıkaramayız. Çıkarırım, bana kimse karışamaz diyorsan şeytanın yolundasın demektir.


"KURAN-I KERİM'İ KENDİ GÖRÜŞÜ İLE AÇIKLAYAN; DOĞRU BİLE OLSA, MUHAKKAK HATA ETMİŞTİR!" Hadis-i şerif, Nesai

"KURAN’A EHLİYETİ OLMADAN MANA VEREN, CEHENNEMDE AZAP GÖRECEKTİR!"Hadis-i şerif, Tirmizi

"KURAN’I KENDİ GÖRÜŞÜNE GÖRE TEFSİR EDEN KÂFİR OLUR."Hadis, Mektubat-ı İmam-ı Rabbani

Kuran ayetleri size göre açıklanmaz ve anlam içermiyorsa, benim yazılarımı okumazsınız olur biter.
benim kanatime ve kURAN dan anladığıma göre...Allah bize anlamı olan ve açıklamasını kendisinin yaptığı bir kitap indirmiştir. Ayetite geçen ap açık arapça bir kuran indirdik ibaresi de mevcut bunları zaten sizlerde bilirsiniz.
Allahın insanlara anlaşılamayacağı bir kelam verdiğini ve böylece dini tamamladığını düşünenlerden Rabbime sığınırım bende :)

kardeşim meleklerin secde ettirilmesinin biriniz anlamını verin bir zahmet ki benim de ufkum genişlesin
hemde sizin ne düşündüğünüzü bileyim
zaten burada bu yüzden yazışıyoruz fikirlerimizi beyan edip farklılıklardan yararlanmak için.
selam olsun

Mesele benim okuyup okumamam olsa zaten senin gibilerin suratına bakmam. Senin sapık yazılarını okuyup sapıtacak olanlar ve Allah'ın kitabının senin gibilerin elinde oyuncak olması benim tek derdim.

Benim kanaatım diyorsun? Dünya "senin kanaat"inin etrafında mı dönüyor? Senin kanaatine göre beyaz beyaz değilse biz beyaza ne diyeceğiz?
Senin kanaatın çok önemli idiyse, veya en iyisi idiyse neden Allah Kuranı sana indirmedi? Neden Rasulullah'a indirdi? Onun açıklamaları sana yeterli gelmiyor mu?
Kuranın müphem olduğunu kim söyledi? Zaten apaçık bir kitap. Öyleyse sen şurada şu geçiyor şurada şu geçmiyor o zaman bana göre burada şu denmek istiyor diyerek ne yapmaya çalışıyorsun?

kardeşim meleklerin secde ettirilmesinin biriniz anlamını verin bir zahmet ki benim de ufkum genişlesin
hemde sizin ne düşündüğünüzü bileyim
zaten burada bu yüzden yazışıyoruz fikirlerimizi beyan edip farklılıklardan yararlanmak için.
selam olsun


anlamını veremezler çünkü bunlar düşünme ve akletme melekelerini başkalarına teslim etmişlerdir. Bakmayın burada yazı yazdıklarına aslında onlar birer robot. Şeyhleri, abileri, üstadları tarafından programlanmışlar. Kelime darağacıkları da çok kısıtlı ve sadece bir kaç kelimeden ibarettir, mesela ; sapık, mezhepsiz, Ehl-i Sünnet düşmanı, Hadis inkarcısı, zındık gibi. Başka söz bilmezler, onun için iyisi mi
boşuna cevap bekleme.

çaktın köfteyi ;)

güzel kardeşim
beninm kanaatim Kuran dan okuyup anladığım ayetlerdir. Bunu yukarıda belirttim
Ayrica kim neyi sapıtsın. Siz halen Melekler Ademe Taptırılıyor orda diye düşünüyorsanız,
siz bilirsiniz benim vaktim değerli. ben bilgilerimi paylaşırım delilleri Kuran dan sunar sonrada selam olsun deyip geçerim. Bilgilerimi paylaşmaktaki sebeb yine infak kavramı içersinde iyi niyetten dolayıdır.
diğer söylediğiniz kime indirdi vs cocuksu tartışmaların içine girmem ayrıca hakaretlerinizi de Allaha havale ediyorum.
selam olsun

güzel kardeşim
beninm kanaatim Kuran dan okuyup anladığım ayetlerdir. Bunu yukarıda belirttim
Ayrica kim neyi sapıtsın. Siz halen Melekler Ademe Taptırılıyor orda diye düşünüyorsanız,
siz bilirsiniz benim vaktim değerli. ben bilgilerimi paylaşırım delilleri Kuran dan sunar sonrada selam olsun deyip geçerim. Bilgilerimi paylaşmaktaki sebeb yine infak kavramı içersinde iyi niyetten dolayıdır.
diğer söylediğiniz kime indirdi vs cocuksu tartışmaların içine girmem ayrıca hakaretlerinizi de Allaha havale ediyorum.
selam olsun


"KURAN-I KERİM'İ KENDİ GÖRÜŞÜ İLE AÇIKLAYAN; DOĞRU BİLE OLSA, MUHAKKAK HATA ETMİŞTİR!"Hadis-i şerif, Nesai

Hadiste gördüğün gibi "senin kanaat"in diye birşeyin geçerliliği yok.
Senin ayet hakkındaki yorumlarına bakıp mı secde meselesine cevap vereceğim? Senin içine düştüğün tuzaklara ben düşmem.
Eğrinin gölgesi de eğri olur.
Senin aklının anladığı bilgilere kimsenin ihtiyacı yok. Sen kimsin de Kuran'a noksan aklının ürünlerini yamıyorsun?
O ayetlerin zaten tefsir ve açıklamaları var. Senin bozuk sözlerinle anlamlandırılmaya ihtiyacı yok.
Eğer Kuran-ı kerim'e aklıma ve kanaatime göre yorum yaparım diyorsan orada iyi niyet de yoktur.

EKlemiş olduğunuz konular forum ortamından kaldırılacaktır..

Bu konuların tartışılması bile söz konusu değildir

Not: sanırım altında cevaplar gelmiş. Uygun kategorilere taşınacaktır


Alternatif Bakışlar

MollaCami.Com