Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hikmet nedir!?

Selamun Aleyküm,
Eski Hikmet konuları sadece Kuran ve hadisler üzerinden tartışıldığı için yeni bir başlık açarak temiz bir giriş yapma ihtiyacını hissettim .

Öncelikle Kuran dışında 2 yerden örnek vericem sonrada Kuran ı Kerim ayetleri ile birlikte bunların nasıl birbirlerini tamamladığını hep beraber göreceğiz.

Hz. İdrisin Kayıtları : (Kısaslar Kitabı 1)

41.9 Hiçbir melek engel olamaz veya hiçbir güç engel olma kapasitesine sahip değildir, dolayısıyla Hakîm olan hepsinin (ne yaptığını) görür, ve hepsine kendi önünde hükmünü uygular.
42.1 Hikmet(doğruluğun/iyiliğin/ilmin ruhu) yaşayabileceği bir yer bulamadı, ve ona barınabileceği bir yer cennette/semada verildi. (Şura Suresi 42/52 - Nahl Suresi 16/2)
42.2 Ademoğullarının arasında/içinde barınmak için geldi, (ama) barınabileceği hiçbir yer bulamadı. Hikmet kendi yerine geri döndü, ve meleklerin arasındaki/içindeki yerini aldı.
42.3 Haksızlık/adaletsizlik kendi haznesinden/belleğinden, gizlendiği yerden dışarı çıktı. Onları o buldu, onu aramayanları/çıkarmaya çalışmayanları ve onlarla barındı. Çöldeki bir yağmur misali, veya susamış topraktaki bir çiy misali.

(Kısaslar Kitabı 2)
49.3 Onun (Allah'ın) içinde hikmetin ruhu barınır, Ona ait bu ruhtan kim anlayış gösteriyorsa ona pay verir, ilmin ve gücün ruhu, bu kimselerin özbenlikleri/canları adalet/doğruluk üzerine uyur. (Şura Suresi 42/52 - Nahl Suresi 16/2 - İsra Suresi 17/9-39) (Ek-Bilgi: Hikmetin Allah'ın şeçtiği kullarına gönderdiği bir ruh/varlık olduğu bu kitabın incelenmesi (42.1 numaralı bölüm) ve Kuran-ı Kerim ile birlikte değerlendirildiği zaman daha aşikar oluyor. Bu ruh sayesinde vahyedileni yani hikmet kaynağı olan Kur'anı insanlara tebliğ etmiştir.Evet hikmet çoğu alimin sandığı gibi hadis değildir.)

Şimdi Yuhanna incilinden örneklendirmeleri görücez:
Yuhanna
15:26 "Baba'dan size göndereceğim Yardımcı, yani Baba'dan çıkan Gerçeğin Ruhu geldiği zaman, bana tanıklık edecek. (Yani İsa a.s.'mı doğrulayacak)"

16:12-13 "Size daha çok söyleyeceklerim var, ama şimdi bunlara dayanamazsınız. Ne var ki O, Gerçeğiin ruhu gelince , sizi tüm gerçeğe yöneltecek. Çünkü kendiliğinden konuşmayacak, yanlız duyduklarını söyleyecek ve gelecekte olanları size bildirecek."

Şimdi Kurandan Hikmeti görelim :

ŞÛRA 42/51.Allah, bir insanla ancak vahiy yoluyla yahut perde arkasından konuşur; yahutta bir resul gönderir de kendi izniyle dilediğini vahyeder. Yüceler yücesi O’dur; hüküm ve hikmet sahibi O’dur.
ŞÛRA 42/52.İşte böylece sana da emrimizden bir ruh vahyettik. Sen, kitap nedir, iman nedir bilmezdin. Fakat biz onu, kullarımızdan dilediğimizi kendisiyla kılavuzladığımız bir nur yaptık. Hiç kuşkusuz sen, dosdoğru bir yola kılavuzluk etmektesin.

NAHL 16/1.Allah’ın emri geldi. Onunla yüzyüze gelmekte acele etmeyin. Tüm varlığın tespih ettiğidir o Allah. Arınmıştır onların şirk koştuklarından
NAHL 16/2.Kullarından dilediğine melekleri, emrinden olan ruh ile şöyle diyerek indirir: “Gerçek şu: Benden başka ilah yok, o halde benden korkun.”

İSRA 17/39.Bunlar, Rabbinin sana, hikmetten vahyetmiş olduklarıdır.Allah’ın yanına başka tanrı koyma ki, kınanmış ve kovulmuş bir halde cehenneme atılmayasın. (Burdaki Hikmeti göndermeyi ayet 9 veya ayet 19dan itibaren alanlardan olabilir. Kuranı nitelendirdiği aşikardırda diyebilirler. yani 9-39 arası veya 19-39 arası gibi.)

KADİR 97/1. Biz onu(Hikmeti), Kadir gecesinde indirdik.
KADİR 97/2. Kadir gecesinin niteliğini sana gösteren nedir?
KADİR 97/3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
KADİR 97/4. Melekler ve Rûh, Rablerinin izniyle o gecede her iş için iner de iner!
KADİR 97/5. Bir esenlik ve huzur vardır; sürüp gider o, tan yeri ağrıncaya kadar!
Burada Kuranın ruhu hikmettir denebilir. veya Hikmet aracılığı ile yani o ruh aracılığı ile Kuran Tebliği gerçekleşmiştir.
Yani yalın bir dil ile söylemem gerekirse. Hikmet yani O ruh O gecede inmiştir. Ve Kuranı içersinde barındırmaktadır.
Ama O nu sadece Kuran diye alırsanız işin içinden çıkamazsınız nedenide şudur. nedenide aşağıki ayetde net olarak açıklanmıştır. Ve ortaya çelişki çıkmaktadır. Çelişki Kuranda kesinlikle yoktur. Çelişki sadece insanların anlama niyetlerinde ve işine gelip gelmemesiyle alakalıdır

Furkan 25/32
İnkâr edenler dediler ki: "Kur'an ona toptan, bir kerede indirilsedi ya!" Biz böyle yaptık ki, onunla senin kalbini dayanıklı kılalım. Biz onu parça parça/ayet ayet okuduk.

Nisa 113
Eğer Allah'ın senin üzerindeki lütfu ve rahmeti olmasaydı, onlardan bir grup seni şaşırtmaya mutlaka yeltenecekti. Ama onlar kendilerinden başkasını saptıramazlar. Ve sana hiçbir şekilde zarar veremezler. Allah sana Kitap'ı ve hikmeti indirmiş ve sana bilmediğin şeyleri öğretmiştir. Allah'ın senin üzerindeki lütfu çok büyüktür.

MEARİC 70/4. Melekler ve Ruh, miktarı ellibin yıl olan bir günde yükselirler O’na.

Sonuç itibariyle eski kitapları bilenler Cibrilin melek olduğunu burdaki ruhun O olmadığını açık ve net bilirler. Zaten Kuranı kerimde o kadar çoktur ki melekler ve ruh yazısı bunu görmezden gelmek mümkün değildir. Malesef hristiyanlar bu işin içinden Kutsal ruh diyip üçlemelerine katarak kafir olmuşlar. Müslümanlarda hikmeti peygamberimizin hadisdir diyerek gene işin içinden çıkamamışlar ve yanlış düşünmüşlerdir. Zaten Allahın Sünnetini araştırmadan ve incelemeden gerçek ve net bilgilere ulaşmaları tam manasıyla mümkün değildir.

Hikmet : Meleklerin arasında var olan bir Ruh tur. İçerisinde iyiliği/doğruluğu/gerçeği/adaleti/ilmi ve gücü barındırır.


Ademe Hikmetin Verilişi

sad suresi 38/71-74
إِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِن طِينٍ
Hani, Rabbin meleklere şöyle demişti: "Ben çamurdan bir insan yaratacağım."
فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِينَ
"Onu kıvama erdirip içine ruhumdan üflediğimde, önünde secde ederek eğilin!"
فَسَجَدَ الْمَلَائِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ
Bunun üzerine meleklerin hepsi toptan secde etmişlerdi.
إِلَّا إِبْلِيسَ اسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنْ الْكَافِرِينَ
İblis etmemişti. O, kibre sapmış ve inkârcılardan olmuştu.

hicr suresi 15/28-31
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا مِّن صَلْصَالٍ مِّنْ حَمَإٍ مَّسْنُونٍ
Hatırla o zamanı ki Rabbin meleklere, "Ben, kupkuru bir çamurdan, değişken, cıvık balçıktan bir insan yaratacağım." demişti.
فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُواْ لَهُ سَاجِدِينَ
"Onu, amaçlanan düzgünlüğe ulaştırıp öz ruhumdan içine üflediğim zaman, önünde hemen secdeye kapanın."
فَسَجَدَ الْمَلآئِكَةُ كُلُّهُمْ أَجْمَعُونَ
Meleklerin tümü, toplu halde secde ettiler.
إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى أَن يَكُونَ مَعَ السَّاجِدِينَ
İblis müstesna. O, secde edenlerle beraber olmaya karşı çıktı.

bakara 2/30-33
وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ
Bir zamanlar Rabb'in meleklere: "Ben, yeryüzünde bir halife atayacağım." demişti de onlar şöyle konuşmuşlardı: "Orada bozgunculuk etmekte olan, kan döken birini mi atayacaksın? Oysaki bizler, seni hamd ile tespih ediyoruz; seni kutsayıp yüceltiyoruz." Allah şöyle dedi: "Şu bir gerçek ki ben, sizin bilmediklerinizi bilmekteyim."
وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلاَئِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاء هَؤُلاء إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
Ve Âdem'e isimlerin tümünü öğretti. Sonra onları meleklere göstererek şöyle buyurdu: "Hadi, haber verin bana şunların isimlerini, eğer doğru sözlüler iseniz." (ruhun üflendiği sıra)
قَالُواْ سُبْحَانَكَ لاَ عِلْمَ لَنَا إِلاَّ مَا عَلَّمْتَنَا إِنَّكَ أَنتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ
Dediler ki: "Yücedir şanın senin. Bize öğretmiş olduğunun dışında bilgimiz yok bizim. Sen, yalnız sen Alîm'sin, her şeyi en iyi şekilde bilirsin; Hakîm'sin, her şeyin bütün hikmetlerine sahipsin."
قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَآئِهِمْ فَلَمَّا أَنبَأَهُمْ بِأَسْمَآئِهِمْ قَالَ أَلَمْ أَقُل لَّكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كُنتُمْ تَكْتُمُونَ
Allah buyurdu: "Ey Âdem, haber ver onlara onların adlarını." Adem onlara onların adlarını haber verince, Allah şöyle buyurdu: "Dememiş miydim ben size! Ki ben, göklerin ve yerin gaybını en iyi bilenim. Ve ben, sizin açığa vurduklarınızı da saklayageldiklerinizi de en iyi biçimde bilmekteyim."
وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلاَئِكَةِ اسْجُدُواْ لآدَمَ فَسَجَدُواْ إِلاَّ إِبْلِيسَ أَبَى وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ
O vakit biz meleklere, "Âdem'e secde edin" demiştik de İblis dışında tümü secde etmişti. İblis yan çizmiş, kibre sapmış ve nankörlerden olmuştu.

Kur'an ayetlerini birlikte ele aldığınız da sorun kalmaz tabi anlamak isterseniz

dipnot: Yanlız melekleri Adem a.s. secde ettiren yegane unsur O Adem a.s.'ma üflenen/verilen ruhtur, yani hikmettir.

İsra Suresi 17/84-85
قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَى شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَى سَبِيلاً
De ki: "Herkes, kendi varlık yapısına uygun iş görür. Yolca daha doğru gidenin kim olduğunu Rabbiniz daha iyi bilir."
وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُم مِّن الْعِلْمِ إِلاَّ قَلِيلاً
Ve sana ruhtan sorarlar. De ki: "Ruh, Rabbimin emrindendir. Ve size, ilimden sadece az bir şey verilmiştir."

Kardeşlerim, hepimiz Kur'anı esas alıcaksak, dürüst ve net olmalıyız karşımıza gelenlere. Açın Kur'an-ı kerimi, bütün Cebrail ayetlerine bakın, bütün Ruh dan bahseden ayetleri inceleyin. Sonra bütün Melekler ve Ruh yazısının geçtiği yerleri bir bir kontrol edin. ve Bütün Hikmet yazısının veya Hakiym sıfat isminin geçtiği yerlere bakın.

Gerçek Yukarıda size anlatılan olarak zihninizde belirecektir. Allahu Teala Kur'an da Melekler ve ruhu ayrı ayrı bölerek tebliğ ettiyse bizimde öyle anlamamız gerekir. Herşeyi Cebrail a.s. dır diyerek işin içinden çıkmaya çalışmışlar ve herkese bilerek veya bilmeyerek doğruyu söylememişler.
allaha emanet olun.


Alternatif Bakışlar

MollaCami.Com