Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


nikah hakkında???

çok değerli kardeşlerim benim sorum şu: evli olan bir çift boşandıktan sonra tekrar birleşip, imam nikahı kıyıp evlenebilirlermi?

Talak; nikah sebebi ile şer'an sabit olan nikahı ortadan kaldırmak için kullanılan lafızlardan birini söyleyerek nikâh bağını kaldırmaktır.

Talak bir defa olursa, tekrar taraflar birbiri ile evlenebilir. Üçüncüde ise artık evlenemezler. Evlenebilmeleri için bazı şartlar vardır.

***

Her müslümanın evvelâ nikâhı bozacak şu hususları bilmesi zarurîdir:

1- İnsanı dinden çıkaracak sözler söylendiğinde hem iman hem de nikah gider. Hem imânını hem de nikâhını yenilemesi gerekir.

2- Kocanın "Üçten dokuza kadar hanımım benden boş olsun" sözü ile kadın üç talakla birden boş olur. O kadına bir daha bir arada kalamaz ve nikahlanamaz. Ancak o kadın bir başkası ile evlenir, birlikte olur (zifafta bulunur) ve kocası ölür veya boşanırsa yeniden iddet bekledikten sonra evvelki kocası ile nikahlanabilir.

3- Bir kimsenin ne sebeple olursa olsun hanımının yüzüne veya gıyabına: "Boş ol, ben seni boşadım, ben seni boşuyorum" derse hanımı kendisinden boş olur. (Bunu şaka olarak söylemekte aynıdır.)

Eğer "Seni ebediyyen bıraktım, seni babanın evine gönderiyorum" demişse niyeti sorulur. Nikahı bozmayı kastetmişse yine boşamış olur.

(Nikâh Risâlesi, Fazilet Neşriyât Yayınevi)

Eğer karı-koca mahkeme huzurunda boşandıysa hulle dahi olmaz ve asla birleşemezler.Ancak bugün moda haline gelen bu uygulama çocukların veled-i zina olmasına neden oluyor.Nikah konusu şiddetle hassas bir konudur.Şunu söyleyebiliriz ki; bugün insanlarımızın çoğu nikahsız yaşıyor (tabi farkında değiller), toplumumuzda son 20-30 yılda yaşanan hem sosyal hem manevi bozulmaların en ama en önemli nedenlerinden birisi de bu nikahsızlıklar.

Yenice kardeşim öyle bir cümle yazmışsın ki; tam 12'den isabet etmişsin. eline, yüreğine sağlık. Bu ve bir çok konuda bilmeden ne yanlışlıklarımız oluyor kimbilir. İmamı azam dahi bir abdest kuralına atladığı için o güne kadar kılmış olduğu bütün geçmişteki vakit namazlarını tekrar kıldığını duymuştum bir sohbette. Allahım bizleri duyduklarımız ve öğrendiklerimizle (doğru ve güzel olan şeylerle) amel etmeyi nasip etsin. AMİİN!

Duanıza ben de amin diyorum. :)

Son devir İslâm âlimlerinden birinin sözüydü yanlış hatırlamıyorsam: "Bu milletin neslini iki şey ile bozmaya çalışıyorlar; nikah ve miras" buyuruyordu. Bu sebeple son derece dikkatli olunması gereken bir konu.

Yani netice olarak aynı kiş ile evlenmesi için şart var diyorsunuz

Şu bilgiyi de atlamamk lazım.Şafi mezhebine göre nikah anında baba yoksa o nikah olmuyor neticede o boşanan çiftlerin nikahlarında babaları yoksa şafiye niyetlenerek ve baba bulunması şartıyla nikah kıyabilirler.Ancak boşanan çiftler şafi ya da babaları nakahlarında olan kişilerse geçmiş olsun (tabiri caizse)


Şu bilgiyi de atlamamk lazım.Şafi mezhebine göre nikah anında baba yoksa o nikah olmuyor neticede o boşanan çiftlerin nikahlarında babaları yoksa şafiye niyetlenerek ve baba bulunması şartıyla nikah kıyabilirler.Ancak boşanan çiftler şafi ya da babaları nakahlarında olan kişilerse geçmiş olsun (tabiri caizse)


hanefi bir kimse nasıl şafii mezhebine niyet edebilirki hanefi ise hanefi mezhebinin şartlarını şafii ise şafii mezhebinin şartlarını kabul etmesi şart değilmidir öyle olmasa herkes hangi mesele hangi mezhepte kolay olursa ona göre hükmeder...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com