Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


alkollü kolonya abdeste zarar verir mi

alkollü kolonya abdeste zarar verir mi?ve kıyafete isabet etmesi.hş'te Allah'ın cc haram kıldığı şeylerde sizin için şifa yoktur buyruluyor.etil alkolda bu sınıftan mıdır?yada alkol içeriği olan spreyler..

o günün ıslahı haram diye bildirilmiş.yani insanı Allahtan ayrı düşüren uzaklaştıran saptıran şeyler.insan Allaha beyni ile yaklaşır.onu kullanarak ona ibadet eder.bu organa yani beynimize zarar veren saptıran şeyler haramdır.alkolde bu sınıfa girdiğine göre onu içmek koklamak sürmek haram olsa gerek şüpheli şeylerden uzak olmalı

Değerli "hiradan bakış" kardeşim;

Sorunun cevabını net olarak biliyor isek cevap yazalım. Cevap yazarken de sahih kaynakları kullanamlım. Siz herhangi bir kaynak kullanmayıp sadece yorumunuzu katıyorsunuz. Bu kadar hassas mevzularda ilim olmadan yorum yapmak yerinde olmasa gerek. Bazen yazılarınızı inceliyorum, Ahmed Hulusi'nin yazılarını kullanıyorsunuz. Kendisi bilimle uğraştığını zanneden ilimden bîhaber biridir. Mezhep kabul etmez, sadece akıl ve nefisle hareket eder.

Kolonya meselesine gelince, kolonya abdeste zarar vermeyip belli bir miktardan sonrası namaza manidir. Malumunuz necasetten taharet namazın fazrlarındandır. Elbiseye ya da namaz kılınacak olan yere dökceğiniz/kulalnacağınız kolonya içerisindeki alkol miktarına bağlı olarak namaza zarar verebilir. Bunun yöntemi, kolonya şişesinin içerisine 1 çay kaşığı tuz atarak kullanmaktır.

(Bir kardeşimiz "pis şey pisse pistir, şimdi kolanyanın alkolü haram olan alkollerden değil, içine tuz atınca ne oluyor? Bu iş sadece kolonya için mi?" şeklinde bir soru sormuştu; fakat ne hikmetse silinmiş. Meşguliyetlerimden dolayı cevap yazmakta biraz gecikmiştim. Bu meseleyi anlaşılır düzeyde izah etmeye çalıştım. İzahın, kardeşimizin "gerçekten -bir şüphe kalmasın- bilmediğim için soruyorum" sorusuna cevap niteliğinde olup şüphelerin ortadan kalkacağını ümit ediyorum.)

KOLONYAYA TUZ KATILIRSA NE OLUR?

“Alkol” derken haram olan içecekler akla geliyor. Aslında “alkol” kimyevi bir terimdir. Kolonya da alkol ve suyun karışımından meydana gelir. Yani iki sıvının bir araya gelmesinden oluşan bir çözelti. Kolonya yapımında alkol olarak “etil alkol” kullanılır. Kimyasal formülü CH3CH2OH ’dır. Saf suyun kimyasal formülü ise H2O ’dur. Bunların reaksiyonundan kolonya dediğimiz sıvı çözelti oluşur.

Peki bu kolonyanın içerisine attığımız tuz nedir ve kolonyaya ne gibi bir etki yapar?

“Tuz” dediğimiz bildiğimiz yemek tuzudur. Kimyasal formülü ise NaCl’dir. Kimya dilinde “Sodyum Klorür” adı verilir. Sodyum klorür dediğimiz yemek tuzunun öyle bir özelliği var ki, suya (H2O ) atıldığında iyonlarına ayrışır. şeklinde.Na+ veCl- ‘deki “+” ve “-“ işaretleri kutupları belirtir ve buNa+ veCl- ’ye iyon denir.

Kolonya içerisinde etilalkol ve su vardı. Tabi kolonyanın güzel kokulu olması için içerisine esans katılıyor, limon esansı gibi, ya da limon suyu… Ancak bizim için önemli olan kolonya içerisindeki saf su. İşte bu saf su (H2O ) sayesinde NaCl (yemek tuzu) iyonlarına ayrışacak. Ve neticede gibi bir reaksiyon (etkileşim) meydana gelecek. Etilalkol (CH3CH2OH) içerisinde bir “OH” (hidroksit) var ki bu ona alkol özelliği katıyor ayrıca içerisindeki “O” (oksijen) sayesinde buNa+ile tepkimeye girecek ve gibi bir bileşik oluşacak. Bununla da pek ilgimiz yok. Bizim sorunumuzu çözecek olan NaCl içerisindeki klörür (Cl). Geride bahsettiğimiz oksijende bağlar oluşmuştu. Bu bağlarCH3CH2ile OHNa bileşiklerini bir arada tutmaya yarıyor. Dolayısıyla da alkolün oluşmasına… Yani bu bağ olmasa alkol de olmayacak. Tuzun (NaCl) içerisindeki klörür (Cl-) bir “Nükleofil” görevi görecek ve o bağı kıracak. Sonuçtagibi bir denklem meydana gelecek.



Dikkat ediniz, oluşanCH3CH2Clalkol değil! “Etil Klorür” adında farklı bir bileşik…

Mevzuyu özetlersek, en kaliteli kolonyada %80 alkol bulunur. Alkol miktarı ne kadar az ise kolonya o kadar kalitesizdir; çünkü alkolün fazla olması arasındaki bağları kuvvetli kılar. Bu da uçuculuğu azaltır. Biz kolonyayı yüzümüze sürdükten az zaman sonra yüzümüzde bir serinlik hissederiz. İşte bu etilalkolün uçuculuğundan kaynaklanır. Etilalkol buharlaşmıştır ve buharlaşırken yüzümüzdeki ısıyı da alıp götürmüştür.

Haram olan içkilerin içerisinde alkol miktarı çok fazladır. Bu nedenle bağlar kuvvetlidir ve bardaktan uçmaz. Bununla kolonyayı karıştırmamak gerekir. Biz, kolonya içerisine alkol olarak etilalkol koymuştuk. Ancak seyyar satıcılarda gördüğümüz kolonyaların çoğu etilalkol yerine tuzruhu ya da çamaşır suyu katılarak imal edilmiştir. Çünkü bunların piyasa değeri etilalkole nazaran çok düşüktür. Hani bazen kolonyalı elini gözüne sürenlerin kör olduğunu duyarız. İşte bu olayın nedeni etilalkol yerine bir başka malzeme kullanıldığındandır.

Meyve ve sebzelerin uygun kap ve koşullarda mayalanarak sabit sıcaklık ortamında alkol üretiminin bakteri tarafından sağlanmasından etil alkol oluşuyor. Haram olan içkiler yapılırken etil alkol değil zararlı alkol olan metil alkol kullanılıyor. İçinde öyle kolonyadaki gibi çok miktarda saf su da yok ki tuzu iyonlarına ayrıştırabilsin...

Faruk Ö. Aktaş

Allah razı olsun farukaktaş kardeşimizden yine bir başka konuyu daha bilimsel olarak bize sunmuş çok teşekkürler. fazla söze ne hacet...

çok güzel açıklamışsınız sebebini bilmiyordum öğrenmiş oldum teşekkürler

"Meyve ve sebzelerin uygun kap ve koşullarda mayalanarak sabit sıcaklık ortamında alkol üretiminin bakteri tarafından sağlanmasından etil alkol oluşuyor. Haram olan içkiler yapılırken etil alkol değil zararlı alkol olan metil alkol kullanılıyor. İçinde öyle kolonyadaki gibi çok miktarda saf su da yok ki tuzu iyonlarına ayrıştırabilsin..."


kardesim, cok yararli bilgiler vermissin, sagol....
yanliz benim kafami karistiran yukaridaki ifade, oysa biliyoruzki sarabin icine ekstradan bir alkol katilmasi icap etmeyebiliyor , onun icindeki alkohol mesela üzümün icinde olusan etilalkolmudur, metil alkol mudur?

Evet, şarap yapılırken alkol katılmıyor. Orada alkol kendisi oluşuyor. Ekmek ya da pasta yapımında kullanılan maya ilave ediyorlar. Az miktarda şeker, çok az da ılık su konulunca sabit sıcaklıkta bunu bekletiyorlar ve 1-2 saat içerisinde mayalanma oluşuyor, köpürüyor. Kimyasal olarak bu olaya Fermantasyon adı veriliyor. Yani 'üzüm şerbetindeki şekerin mayalanarak alkol ve karbondioksite dönüşümü' demek.


Allah razı olsun farukaktaş kardeşimizden yine bir başka konuyu daha bilimsel olarak bize sunmuş çok teşekkürler. fazla söze ne hacet...

*Metil klorür CH3Cl formülü ile gösterilen renksiz zehirli bir gaz ve taşınması ve depolanması özel izinlere bağlı bir gaz ,kolonyanın içine attık tuzu sonrası ne olabilir?fazla kullanımı halinde şöyle bir tablo var,

*Metil klorürün zayıf narkotik ve neurotoksik bir etkisi vardır. Erkenden ortaya çıkan narkotik dönem etkilenmenin kesilmesiyle çoğu kez hızla ortadan kalkar. Ön planda santral sinir sistemi zararları görülür. Bazen böbrek, karaciğer ve kalp kası da zarara uğrar.

Yüksek konsantrasyonlarda etkilenmeden sonra, konjunktivalarda, üst ve derin solunum yollarından irritasyon vardır. Hatta bronkopnömoni ve akciğer ödemi de olabilir. Sıvı metil klorürün cilde teması donma yapar kolonya etkisini bu donma verir,

Organizmadan atılma bir ölçüde ve yavaş olarak solunum yoluyladır. Saatler sonra bile ekspirasyon havasında bulunur. Geri kalanı metabolize olur, klorhidrik asit ve metanol oluşur. Bunlar formaldehit ve formik aside ayrışırlar ve idrarda saptanabilirler. Alkol, zararlı etkiyi kolaylaştırır.

*Hastalık tablosu:

*Akut, subakut sağlık bozukluğu:

Metil klorürün solunmasıyla ilk bulgular arasında kısa bir latent dönem geçer. Bundan sonra konjunktiva ve solunum yollarında irritasyon, prenarkoz belirtileri, baş dönmesi, dalgınlık, aşırı yorgunluk, takatsizlik, yürüyüşte güvensizlik görülür.
Gastrointestinal belirtiler, ağız ve yutakta yanma, bulantı, kusma, karın ağrısı, diyare. Bu belirtiler birkaç saat ile üç gün ara- sında değişen semptomsuz latent bir dönemden sonra ortaya çıkar.
Değişik belirtilerle santral sinir sistemi zararları (ensefalopati: Baş dönmesi, dalgınlık (rausch hali), apati, uyuklama),
Görme bozuklukları (çift görme), yazıda bozulma, sallantılı gü- vensiz yürüyüş, bacaklarda günlerce süren güçsüzlük,
Kas sertleşmeleri, peltek konuşma, huzursuzluk, uykusuzluk, dalgınlık, ruhsal işlevlerde yavaşlama,
Tonik - knorik kramplar, koma ile eksitus.
Yukarıdaki bulgulara paralel blarak:
Karaciğer zararları,
Böbrek zararları,
Bronşit, bronkopnömoni, akcijer ödemi. gelişebilir.

* Kronik sağlık bozukluğu:
İlk belirti olarak cildde kaşıntı,
Nervöz ve psişik bozukluklar, kişilikte değişme,
Ruhsal labilite, uykusuzluk, delirler, depresyonlar,
Görme bozuklukları,
Karaciğer zararları,
böbrek zararları. Aslında, kronik bir zehirlenmenin varlığı tartışılmalıdır; daha çok yukarıdaki sağlık zararlarının az miktarda, ama yinelenen metil klorür etkilemesiyle olduğu kabul edilmektedir.


>>>>>>>>>>>zararsız kolonyamı? zararlı klormatik,klorometan veya metil klorür dediğimiz maddeyi içeren ve artık kolonya olmayan madde mi? evet alkol değil!!!

Cepni kardeşimiz "metil klorür"den bahsedince yazımda yanlışlıkla "etil klorür" yerine "metil klorür" yazdığımı fark ettim. Formül doğru fakat ismini yanlış yazmışım.. Yanlış bir anlaşılma olmuş, özür dilerim.

Metil klorür: CH3Cl

Etil Klorür: CH3CH2Cl ya da C2H5Cl

Metil klorür zararlı bir madde. Ancak etil klorür kimyada güzel bir çözücüdür, ayrıca tıpta anestezik olarak kullanılır. Dolayısıyla kolonyaya tuz katıldığında etil klörür oluşuyor...

::)


Evet, şarap yapılırken alkol katılmıyor. Orada alkol kendisi oluşuyor. Ekmek ya da pasta yapımında kullanılan maya ilave ediyorlar. Az miktarda şeker, çok az da ılık su konulunca sabit sıcaklıkta bunu bekletiyorlar ve 1-2 saat içerisinde mayalanma oluşuyor, köpürüyor. Kimyasal olarak bu olaya Fermantasyon adı veriliyor. Yani 'üzüm şerbetindeki şekerin mayalanarak alkol ve karbondioksite dönüşümü' demek.


"Meyve ve sebzelerin uygun kap ve koşullarda mayalanarak sabit sıcaklık ortamında alkol üretiminin bakteri tarafından sağlanmasından etil alkol oluşuyor. Haram olan içkiler yapılırken etil alkol değil zararlı alkol olan metil alkol kullanılıyor. İçinde öyle kolonyadaki gibi çok miktarda saf su da yok ki tuzu iyonlarına ayrıştırabilsin..."


kardesim yani, meyvede olusan etil klörür(alkol) mü? metil klörürmü?

ben bu kadar kimyevi formüllerden anlamam, yanliz etil klörür zararsiz metil klörür zararli ve haram olanidir deniliyor, sanki bana bir yerde bir sekilde ya celiski yada benim anlamamda bir yanlislik var gibi...

Yazımda haram olan içkilerde "metil alkol" kullanıldığından bahsetmiştim, bu zehirleyici ve kör edicidir. Az da olsa neredeyse tümünde bulunur. Çoğunlukla kaçak olanlarda... Aslında kullanılan etil alkol. Metil alkol kimyasal yollarla elde edilirken etil alkol meyve bazlı şekerden elde edilir.

Meyve durdukça oluşan etil alkol falan değil. Aladdin abinin değidi gibi etil klorür ya da metil klorür hiç değil. Zaten etil klorür alkol değil ki.. Tıpta kullanılan bir malzeme. Biz kolonyaya tuz attığımızda etil alkol alkol olmaktan çıkarak etil klorür oluyor. Alkol falan kalmıyor yani... Meyve durdukça oluşan yüksek oktanlı aromatik alkollerdir, bunlar da sarhoş edici değil.

Şarap elde ediminde ise mayalanmadan bahsetmiştim. Olgunlaşan, (hatta bu meyveler toplanınca yıkanmıyor ki şeker özelliğini kaybetmesin), sonra ezilen meyve (üzüm) şırasına şeker atılıyor, ve ekmek yapımında kullanılan maya atılıyor. Fermantasyon denen olay gerçekleşiyor...

Kısaca kolonyaya tuz atıldığında kolonyadaki alkolün alkol özelliği gidiyor...

vermis oldugunuz izahat icin tesekkür ederim...

ama bu özellik alkollü içecekler için geçerli değil,

yani bir alkollü içeceğe tuz katınca o haramlıktan çıkmaz yine pistir,

ama şu doğru,anadoluda evde yapılan sirkelere alkole dönüp necis olmasın diye bir miktar tuz atarlar yapım aşamasında,

geçende internette bir yazıda okudum diyorki ,

bazı et yemeklerine alkol katıyorlar ama ateşe girince alkol kalmaz ve yemek temiz olur,

bu sadece nefse hitap eden birşey yemek temizken alkol koyunca pislenir ve ateşte onu temizlemez,

aklıma geldi belirteyim dedim,

teşekkürler izahat için,


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com