Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


güvercin beslemek uğursuzluk mudur??

selamun aleyküm arkadaşlar.bilgisi olan herkese sormak istiyorum.evde güvercin beslemek (uğursuzluk getirir) iyi değil dediler geçenlerde :-[.arkadaşım evde güversin bakıyo.sakıncası varmıdır gerçekten???fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.cumalarınız hayırlı olsun..

"Hz. Ebu Hureyre (r.a.) anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir güvercinin peşine düşüp onunla eğlenen bir adam görmüştü: "Bir şeytan bir şeytaneyi takip ediyor!" buyurdular." (1)

Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), büyük adamın güvercinle eğlenmesini, boş, faidesiz ve malayani bulduğu için şeytana nisbet etmiştir; kendisine şeytan demiştir. Çünkü faidesiz bir meşguliyetle vakit geçirmektedir. Güvercine de şeytan demiştir. Zira adamı malayani bir meşguliyete çekmiştir, zikrullah, faydalı tefekkür ve müsmir bir iş gibi her çeşit faydalı amelden alıkoymuştur.

Nevevî der ki: "Yavru ve yumurta elde etmek veya yalnızlığa karşı ünsiyet bulmak veya mektup taşıtmak gibi maksadlarla güvercin beslemek caizdir. Hiçbir keraheti yoktur. Fakat uğur çıkarmak maksadıyla onunla meşguliyet ise, sahih görüşe göre mekruhtur. Buna bir de kumar ve benzeri haramlar inzimam ederse, o kimsenin şahidliği reddedilir."

İbnu Hacer gibi birkısım alimler, Enes´in küçük kardeşi Ebu Umayr´ ın kuşla oynamış olmasına dair rivayetleri esas alarak, çocukların kuşla oynamasının caiz olduğuna hükmetmişlerdir; yeter ki eziyet etmesinler ve atış talimlerinde hedef olarak kullanmasınlar. (2)

_____________________
(1) Kütüb-ü Sitte, 5295; Ebu Dâvud, Edeb 65, (4940); İbnu Mâce, Edeb 44, (3765).
(2) İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 15/135-136.

Allahım sen aklımı koru....


Allahım sen aklımı koru....


Amin...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com