Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Doğru olabilir mi?

Geçim sıkıntısı!..
Eshâb-ı kiramdan bir zat, Resulullah Efendimize gelerek sorar:
- Ya Resulallah, kazancım bol olmasına rağmen geçim sıkıntısı çekiyorum.
- Evinizde namaz kılmayan var mı?
- Hayır, namaz kılmayan yoktur.

...- Komşularınız arasında veya mahallenizde namaz kılmayan var mı?
- Hayır, ya Resulallah!
- Bir araştırın, namaz kılmayan birisi geçmiş mi?
- Efendim araştırdık, geçen olmamış.
- Bu bereketsizlik namaz kılmamaktandır. İyi düşünün!
- Ya Resulallah, araştırdık, namaz kılmayan birinin cenazesini götürürlerken, tabutu bizim evin duvarını çizmiş. Bu olabilir mi?
- İşte evdeki bereketsizlik bundandır. O duvarı hemen yıkıp yeniden yapın!
O zat, duvarı yıkıyor, besmeleyle tamir ediyor ve işleri düzeliyor.
Onun için eskiden, “Bir beynamazın yedi mahalleye zararı vardır” derlermiş. Kısacası, direksiz bina olmadığı gibi, namazsız Müslümanlık da olmaz...


Bazı hocalar sohbetlerinde bu hadiseye yer veriyorlar. Sordum kaynağını bilmiyorlar. Aradım ben de bulamadım. Bilgisi olan var mı acaba?

Kaynak olarak benzer anlatımlar var..

ihyaulumiddin ve kalplerin keşfi kitabında böyle olduğuna dair imam gazali hazretleri yazıyor. Şu an yerlerini hatırlamıyorum ama incelenebilir.

Bazı müslümanlar bundan yola çıkarak namaz kılmayanlarla asla konuşmazlar. Fakat Olaya iki taraftan bakmak..

1. evet gerçekten namaz kılmayan varsa bağlantıyı kopar gibi algılanabilir. elinle değiştiremiyorsan dilinle, dilinle değiştiremiyorsan kalbinle .... tavsiyesi üzerinden yaklaşılabilir

2. asla bağlantıyı koparma, tam tersi çevren muhatap olduğun insanların hidayeti için mücadele et. neme lazımcı olma... aradaki duvarları yık.. burada duvarı yıkıp yeniden yapma olayını şekliyle değil orada verilen mesajı ile de görmek lazım. hiç birşey yapamıyorsan bu uğurda mücadele ettiğini göster. emek sarf et. çaba sarf et.. bereketi kaçıran onların namaz kılıp kılmamasından çok senin bunun için adım atmaman olsa gerek!

3. bir noktada namaza dost insanlarla dost ol. onlardan ayrılma.. insanları namaza bağlayan kurumların kapısı kapın olsun..

globalleşen dünyada artık komşu kavramı bitmiş bazen dünyanın öbür ucundaki kişi ihyaforum aracılığı ile senin komşundan cok daha yakının olmuş olabilir..

benim düşüncelerim bunlar

Çok güzel izahınız için teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Sadece biraz mübalağalı gelmişti merak ettim. Sahih mi değil mi diye sormak istedim.

Sadece biraz mübalağalı gelmişti merak ettim. Sahih mi değil mi diye sormak istedim.


Asrı Saadet dönemi yüzyıllarca ümmeti muhammede ışık tutacak güneş gibidir.. O dönemin kendine has üslubu anlatımı ve tarzı vardır.. Bize abartı gibi gelenler çok ince mesajlar taşıyor olabilir.. Peygamber efendimizin her sözü her uygulaması sadece o kişiye o güne özel değil binlerce yıl ötesine de mesaj vermek üzerinedir..


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com