Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


7 Asırlık Bayram Geleneği





ADINI, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Müslüman olup fetihlerde büyük yararlar sağlayan Rum asıllı Köse Mihal’den alan Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde dinî bayramlar, toplu bayramlaşma törenleriyle imece usûlü kurulan sofralarda birlik ve beraberlik içinde kutlanıyor.

Mihalgazi’de, Ramazan ve Kurban bayramlarında halkın toplanıp birbirleriyle bayramlaşması ve evlerinde hazırladıkları yemeklerden büyük sofralar kurarak bayram heyecanını birlikte yaşamasına dayanan gelenek, ilçenin kurulduğu 1300’lü yıllardan bu yana sürdürülüyor.

Osmanlı döneminde ‘’Gümele’’ adıyla köy, Cumhuriyet döneminde de 1991 yılına kadar bucak olan Mihalgazi’deki bayramlaşma geleneği, nesilden nesile aktarılarak günümüzde de yaşatılıyor.
İlçe sakinleri, Ramazan Bayramlarının birinci, Kurban Bayramlarının ikinci günleri erkekler ve kadınların ayrı mekânlarda bayramlaşmasının ardından imece usûlüyle kurulan sofralarda bir arada oluyor. Bayramlaşma ve yemek organizasyonları, nüfusu 2 bini aşan ilçedeki 4 mahallede ayrı ayrı gerçekleştiriliyor.

“Osman Gazi’nin vefakâr dostu’’ Köse Mihal

ÇEŞİTLİ tarihî kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, Köse Mihal, Osmanlı tarihinde Osman Gazi’in ‘’silâh arkadaşı ve vefakâr dostu’’ olarak biliniyor. Bizans İmparatorluğu’nun uç kale beylerinden olan Rum asıllı Mihael Kosses, 1200’lü yılların son çeyreğinde Harmankaya Tekfuru iken bir çarpışma sırasında Osmanlı Beyliği’ne esir düştü. Yiğitliğinden dolayı Osman Gazi’nin serbest bıraktırdığı Mihael Kosses, daha sonra Müslüman olup Abdullah Mihal Gazi adını alarak Osman Gazi’nin yanında yer aldı. Bursa’nın fethedildiği 1326’dan sonra vefat ettiği sanılan Mihal Gazi ile oğulları ve torunları, Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi fetihlerinde ‘’Akıncılar’’ diye bilinen grupta yer alarak büyük yararlar sağladı.


Haberler

MollaCami.Com