Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çılgın üst geçit projesi




Noya Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Ateş, kentsel dönüşümün gündemde olduğu bugünlerde İstanbul’un kavşak ve metrobüs duraklarını görüntü ve gürültü kirliliğinden kurtaracak proje geliştirdi.

Çetin Ateşâ€™in projesi, ‘hava’dan arazi üreterek yayalar açısından tehlike arz eden otoyol kavşakları ile metrobüs duraklarını modern birer hayat alanı haline getirmeyi amaçlıyor.

Adapazarı’na giderken üst geçit şeklinde görülen McDonalds ve Mudurnu restoranlarından ilham aldığını belirten Ateş ‘Sosyal Alanlar İçeren Üst Geçit Projesi’ adını taşıyan projesi için patent de aldı. Ateş, Avcılar durağını ise pilot olarak seçti. İçerisinde seyir terası, gazete bayileri, kırtasiye, banka şubeleri, kafeler gibi birimleri de barındıracak olan Avcılar projesinin 150 bin metrekarelik ‘ekolojik outlet’ şeklinde olabileceğini anlatan Ateş, bu projenin bütün otoyol kavşakları, tren durakları için düşünülebileceğini söyledi.

Haramidere gibi kavşaklara da ‘Otonu park et, devam et’ modeli otopark alanları yapılabileceğini söyleyen Ateş, projenin Karayolları ve belediye gibi kurumlara düzenli gelir getireceğini de anlattı. Proje ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Karayolları’na düzenli nakit akışı olacağını da vurgulayan Ateşâ€™e göre finansman işi en kolay tarafı.

Ateş, projenin maliyetini 4-5 ayda çıkaracağını ifade ederek, “10 milyon metrekare alan, ayda en ucuz 100 dolar kira getirir, bu da yılda 12 milyar dolar kira demek. Maliyetinin ise 10 milyon metrekare için 5 milyar doları geçmeyeceğini düşünüyoruz. Alanları küçültüp büyültün, gelir de paralel olarak azalır ve artar. Kendisini 5-6 ayda amorti edecek bir proje.”
Proje her yere uygulanabilir

İŞ ADAMI Ateş, Avcılar için hazırladıkları pilot ‘ekolojik outlet’ projesinin birçok yerde uygulanabileceğini söyledi. Seyrantepe Stadı’na 15 dakikada metro ile gelenlerin stada geçemediklerini kaydeden Ateş “Oraya bir kat atılsa, üzerine de ticarî üniteler konulsa, yeşil alanlar, sosyal alanlar eklense sorun çözülür” diye konuştu.


İstanbul / Ümit Kızıltepe / Yeni Asya


Haberler

MollaCami.Com