Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


“Ruhban Okulu açılsın, Özgür Gündem devam etsin”

“Ruhban Okulu açılsın, Özgür Gündem devam etsin”

Zaman Yazarı Mehmet Kamış, ABD ve AB'nin ısrarla talep ettiği Türkiye'de Ruhban Okulu'na karşı çıkan çevreleri eleştirdi, Özgür Gündem adlı sözde gazetenin kapatılmasını yanlış bulduğunu kaydetti:

Ruhban okuluna niye karşı çıkıyoruz ki?

Pazar günü Zaman'ın yorum sayfalarında, hukukçu Arif Koçer'in kaleminden 'Bediüzzaman ve Ermeniler' başlığını taşıyan harika bir yazı yayımlandı. Başta Hıristiyanlar olmak üzere bütün gayrimüslimlere bakışımızı temelden sarsan, örseleyen ve bu bakışı yeniden sorgulamamızı sağlayacak çok önemli bir yazıydı bu...

Bizim gayrimüslimlere bakışımızı, onlara davranışımızı kim belirliyor? Bunlarla ilgili düşüncelerimizde neyi referans alıyoruz? Bu konuda dini inançlarımız mı belirleyici olan? Yoksa ırk temelinde bugüne kadar bize devlet tarafından öğretilenler mi inançlarımıza kaynaklık ediyor? Maalesef bugün Ermenilere, Rumlara, Süryanilere bakışımızı dini referanslarımız değil, okulda, gazete ve televizyonlarda bilinçaltımıza yerleştirilenler belirliyor. Oysa İslamiyet'in, Müslüman olmayanlara bakışı bizim bakışımızdan çok farklı.

İnanan bir kişi, hiçbir gayrimüslimi inancından dolayı ötekileştiremez, kınayamaz, zorlayamaz, baskı altında tutamaz. Bunların olmasına da rıza gösteremez. İslam'ın bu konudaki hükümleri çok açık ve bellidir. Gerçek anlamda inanç ve ibadet özgürlüğü vardır. Bugün maalesef birçoğumuzun fikirleri, devletin bize öğrettikleriyle yani hiçbir İslami gerçekliği olmayan düşüncelerle dolu.


Hz. Peygamber (sas), Hıristiyan olan İbn Harris bin Ka'b ve dindaşlarına yazdırdığı anlaşma metnine, "Şark'ta ve Garp'ta yaşayan tüm Hıristiyanların dinleri, kiliseleri, canları, ırzları ve malları Allah'ın, Peygamber'in ve tüm müminlerin himayesindedir." maddesini koydurmuş, Nasraniyet dini üzere yaşayanlardan hiç kimsenin kerhen İslam'a icbar edilmeyeceğini, Hıristiyanlardan birisinin herhangi bir cinayete veya haksızlığa maruz kalması halinde Müslümanların ona yardım etmek zorunda olacağını söylemiştir!
Çağın müceddidi Bediüzzaman da gayrimüslim Ermenilerin komşularımız olduğunu belirtirken, "Şu memleketin saadeti ve selameti Ermenilerle ittifak ve dost olmaya vabestedir (bağlıdır). Fakat mütezellilane (zillet içinde) dost olmak değil, belki izzet-i milliyeyi (milli onuru) muhafaza ederek, musalaha (barış) elini uzatmaktır." diyor.

Hayat felsefelerini İslam'dan alan topluluklardan gerek Selçuklular zamanında gerekse de Osmanlı döneminde Hıristiyanlarla Müslümanlar aynı topraklarda birlikte yaşadı. Hıristiyanlar, inançlarından dolayı ne horlandı, ne kınandı ne de baskı gördü. Bin yıldır dini referanslarla bu toprakları yönetenler, Rumlara, Süryanilere, Ermenilere, Yahudilere ya da kendisi gibi inanmayan hiç kimseye baskı yapmadı, olabildiğince dini özgürlük sağladı. Hal böyle iken bugün kendine muhafazakar diyen bazı kesimlerin bunları yabancı görmesini anlamak gerçekten çok zor. Devletin yıllardır bu konudaki gayri İslamî tavrını bazı muhafazakar kesimlerin böylesine içselleştirmesi büyük bir çelişkiden ibarettir.

Ruhban okulu meselesine bakış açımızdan tutun da bu ülkede yaşayan Rum ve Ermenilerin hala toplum içinde kimliklerini rahatça açıklayamamaları, toplumsal ayıptan başka bir şey değildir.

Dini özgürlükler konusu, alınan büyük mesafelere rağmen hala kanayan bir yara olarak önümüzde duruyor. Devletin yasaklayan, baskı altında tutan tavrını, çözülmesi daha kolay olduğu için bir tarafa bırakalım. Asıl üzerinde durmamız gereken mesele; gayrimüslimlerin dini özgürlükleri konusunda, güngörmüş, acılarla kavrulmuş bu toplumun geçmişe göre daha az toleranslı olmasıdır. Ben buradan, en azından hayatında dini referans alanlara söylüyorum. Dinde mutlak surette inanç özgürlüğü vardır? İnanç özgürlüğünün sınırları da bir hayli geniştir.
................
...............

bu konu hakkında yorumunuzu merak ediyorum...

bu konu hakkında yorumunuzu merak ediyorum...


bende .....:)

ben destekliyor ve olması gerekenin de bu olduğuna inanıyorum

avrupada islam okullari var ....

avrupada univeristelerde imamlik icin bolum acildi....hatta ve hatta avrupada universite ve hastenelerde mescidler var

konuyu paylaşmanız aynen bu yazıldığı şekilde inanıyorum mu demektir sizin için ....!

islam dini tek dindir en yücedir.
onlar bize izin verdi bizde böyle yapalım diye birşey yok
zaten olması gereken öyle diye düşünüyorum

hatta islam o kadar yüce ki
müslüman bir hanım gayri müslim erkekle evlenemez
ama
gayri müslim bir kadım müslüman bir erkekle evlenebilir.
(kadın eşine tabi olduğu için.)

bunun evlilkle alakasi yok ki islam dini tek ve yuce dindir diye tartismasida yapilmaz...ama bu olmasi gereken yani bazi seyler siyasidir... hem bizim dinimiz hos goru dini biz zorlasakta onlar musluman olmayacak...cunku hideyati veren Allahtir...ve eger ben avrupada bi universite imamli yetistiriliyosa mescidler ve islam okullari varsa devlete bagli...ben osmanlinin tutumunun ne oldugunu bilmiyorum bu konuyokarsi fakat Turkiye sanki butun dinlere dusman gibi geliyor...yani tollerans gerekli ...

avrupada islam okullari var ....


türkiyedeki durum biraz farklı. zaten hrisritiyan okulları tr de var. ama ruhban okulu tarihi bir önem taşımakta. ve masum bir din vaizi papaz yetiştirme okulu olarak görülmüyor.

avrupa var dediğin islam okulları ay sonunu getirebilmek için bire kırk yarmakta.. ve ruhban okulu hakkında iddia edilenlerin binde birini yapsalar temelinden kazıyıp yok ederler!

Benim şahsi fikrim, olmamalı.
Gayrımüslimlerin vakıf meseleleri, bu ruhban okulu ısrarları bana göre gizli bir gündemin ürünü.
Komplo teorisi üretmiyorum, ülkücü de değilim. Ama haçlı seferlerini başlatan o kinci ruhun hala Avrupa'da ve Hıristiyan dünyasında canlı olduğunu düşünüyorum.
En azından sağcı ve milliyetçi olanlarında oldukça fazla var. Akılları gözleri gönülleri bu topraklarda kaldı.
Vatikan malum, Katolik Hıristiyanların merkezi. Eskiden İstanbul da Ortodoksların merkeziydi. Hala merkez burası ama Vatikan'la kıyaslamak mümkün mü?
Vatikan gibi bir devletcik kurma hayalleri var. Tabi silah zoruyla değil. Siyaset yoluyla koparmaya çalışacaklar.
Olmaz öyle şey demeyin. Bugün belki yapamazlar ama 50-100 sene sonra yapabilmenin ön tavizlerini koparmaya çalışıyorlar.
Kafirlerin planları anlık olmaz, onlar asırlık planlar yaparlar, tarih bunu bize defalarca gösterdi.
Nasıl bugün Amerikan üslerine girilemiyorsa, adeta minik kapalı bir koloni şeklinde yaşıyorlarsa, benzer birşeyler elde etmek istiyorlar.
Bu ruhban okulu baskıları Avrupa'dan geliyor. Avrupa birliğine uyum vs adı altında ısrarlı bir talep var.
Kilise mi yok Türkiye'de? Her yerde var. Ama dini okula ihtiyaç yok. Dini eğitim için bir sürü Hıristiyan merkezleri var dünyada.
İhtiyaçtan istemiyorlar zaten. Eski Ortodoks geleneklerini devam ettirmek için bir ön adım.

"KÜFÜR TEK MİLLETTİR." Hadis-i şerif
Buradan Hıristiyan bir gedik açıp için için oyar, öte taraftan Yahudi zihniyeti Kürtleri örgütlendirip üstümüze salar. Ve daha nice oyunlar...
Gençlerin ahlakını bozmaktan tutun da güdümlü proflar-hacılar-hocalar vasıtasıyla mezhepsizliğin yaygınlaştırılmasına kadar.
Görüyoruz işte, mezheplerle ilgili kafası karıştırılmış örnekler her gün karşımıza çıkıyor. Adamlar biliyorlar ki, Türkiye'deki tüm etnik grupları bir arada tutan şey dindir.
O bozulmadan iç savaşlar isyanlar ayaklandırmalar için zemin bulamayacaklar. Yunanistan'a bakın, adamlar sadece bir sene açlık çektiler sokağa döküldüler, ülkelerini yaktılar yıktılar.
Türkiye'de bu olmaz. Ne zaman olur? Din bağları elden gidince.
Biz de saf saf deriz ki, aman nolacak bir Hıristiyan okulundan, açsınlar bir şey olmaz.
Uyanık olmak lazım bence.

Yazıyı baştan sona tekrar okudum. Az önce iyice incelemeden ilk fikrimi söylemiştim.
Okuyunca durumun ne kadar vahim olduğunu daha iyi anladım.
Taviz vermek uğruna şu yazılan yazılara bak! Kime hizmet ediyor bu zihniyetler çok merak ediyorum.
Kime hizmet ettikleri belli de, o kime hizmet ediyor?
Yok Medeniyetler ittifakı yok bilmem ne. Hikaye bunlar. Bunların altında gizlenerek neye hizmet ettiklerini direk açıklasınlar.
Açıklayamazlar, Baş efendi Amerika olmak üzere tüm eli sopalı efendilerinden dayak yerler çünkü.
Yazıklar olsun. Bir de utanmadan Peygamberimiz s.a.v.'in hadislerini amaçlarına alet ediyorlar.

konuyu paylaşmanız aynen bu yazıldığı şekilde inanıyorum mu demektir sizin için ....!


Ben katılmıyorum buna kardeşim hatta altında başka değişik düşünceler planlar yattığı kanaatindeyim

şimdi herkes kendi görüşünü serbest ce ifade ediyor işte benim düşüncem bu
ben katılmıyorum ve yapılmak istenenin aslın da görünen değil de altında yıkım planlarının olduğunu düşünüyorum
bazı arkadaşlarımız yanlı olduğumuz düşüncesi ile bazı yazıların yorumlarına eleştiriler yazmışlardı işte adil olduğumuzu bir kez görmüş olalım
yine de herkesin görüşüne saygılı olduğumuzu bir kez daha belirtelim

bisey belirtmek isterim avrupadiki islam okullari imamlik yetistirme icin universiteler devlete bagli olup herhangi bi cemaat ve tarikkata bagli deildir...devlette bagli omasi bir kontrol altinda tutulma sayilabilir mi peki?

Bir vücudun hastalanıp aciz düşmesi,hatta yavaş yavaş ölmesi için,öldürücü hastalık mikrobunu taşıyan bir sineğin o vücudu bir kere ısırması kafidir..
Zümrüdü anka nın dedigi gibi bir delik bulup oya oya ilerlemektir tek amaç..kabul etmek değil düşünmek bile tehlikelidir..

Türkiyede de hatrı sayılır sayıda gayri müslümlere ait mabedler okullar kitaplar mevcut zaten..bugün ermeniler yada diğerleri kendi çocuklarının türkiyede rahatça kendi dinleri üzerine eğitim alamaması vs den şikayet ediyor..Oysa asıl müslüman türk halkı yıllardır islam dini üzerine çocuklarını okutamamaktadr..yıllarca başı örtülü okuyabilmek için bir çok genç adı müslüman olan kendi öz vatanından ayrı eğitime mecbur edilmiştir..yada ikna odalarında dininden döndürülmek istenmiştir..

Bir müslüman türk evladı müslüman olan ülkesinde inancı üzerine okuyamaz yada okuduktan sonra müsait ortamlarda çalışamazken ,türk halkının derdi degilde azınlıkların isteklerine göre mi ülkemiz şekillenmeli oturup bir düşünmek lazım..kaldı ki mesele eğitim vs değil amaç farklı ..

ortak düşüncede olmamızdan dolayı ziyadesiyle sevindim belirteyim .... :)

okuyunca korkmuştum ...!


Haberler

MollaCami.Com