Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mart ayına damga vuran olaylar


4+4+4 modeli siyaseti karıştırdı… Zorunlu eğitimi 4+4+4 modeli ile kesintili olarak 12 yıla çıkartan yasa teklifi, Mart ayı gündemine deyim yerindeyse damga vurdu. Kanun teklifinin, Meclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu'ndaki görüşmelerinde milletvekilleri arasında çıkan kavga, partiler arasında söz düellosuna dönüştü. Yasa teklifini protesto etmek için CHP'nin Tandoğan Meydanı'nda yaptığı grup toplantısı, 30 bin kişinin katılımıyla bir mitinge dönüştü. Pek çok sendikanın da karşı çıktığı '4+4+4' yasa teklifinde ayrıca, ortaokul ve liselerde Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatının, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulmasına dair bir değişiklik de yapıldı. Meclis'te 295 oyla kabul edilerek yasalaşan eğitimde 4+4+4 modeli, ay boyunca 1.136 haber ve yazıya konu edildi.


Ahmet Şık ve Nedim Şener 375 gün sonra serbest Ergenekon davası kapsamındaki Oda TV soruşturmasında tutuklu bulunan gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tahliye edilmeleri, gündemde oldukça yer alan bir diğer konu oldu. Tutukluluklarının 375. gününde serbest bırakılan gazeteciler Türk basınının dışında, batı medyasından da ilgi gördü. Avrupa Parlamentosu'nda (AP), Türkiye'deki gazetecilere yönelik davaları izlemek için kurulan 'Ad Hoc Delegasyonu' ve AP Liberal Grubu tarafından Brüksel'e davet edilen Ahmet Şık, ay genelinde 6 bin 391 haberde yer bulurken, Nedim Şener ise 6 bin 472 haber ve yazı ile medyada yer aldı.


Zaman aşımı kararı tartışma neden olduAy boyunca, öne çıkan konulardan bir diğeri ise Sivas davasının zaman aşımına uğraması oldu. Muhalefet dahil pek çok siyasi ve sivil çevreler tarafından tepkilere yol açan zaman aşımı kararı, Cumhurbaşkanı Gül'ün de dikkatini çekti ve Gül, olayın tam aydınlatılması gerektiği yönünde görüşlerini bildirdi. Buna karşın, Başbakan Erdoğan ise bu yorumlara karşı çıkarak, davadaki zaman aşımı kararının sadece 5 sanık için verildiğini hatırlattı.


Türkiye şehitlerine ağladı NATO'nun Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) Harekâtı kapsamında Afganistan'da görev yapan 12 Türk askerinin, meydana gelen helikopter kazasında şehit olması ülkeyi yasa boğdu. Kaza nedeniyle Başbakan Erdoğan Almanya gezisini iptal ederken, şehit cenazelerine katılım için siyasi partilerin grup toplantılarını erteledikleri gözlendi. Mart ayında, bir şehit haberi de Şırnak'tan geldi. Şırnak'ın Cudi Dağı'nda düzenlenen bir operasyonda 5 askerin şehit düştüğü haberi, başta aileleri olmak üzere tüm Türkiye'yi üzdü. Şehit haberleri, Mart ayı boyunca 70 bin 690 kez basında yer aldı


CHP 4+4+4'e direndi Ayın medyada öne çıkan diğer partisi CHP oldu. Yeni eğitim modeline karşı çıkan CHP, grup toplantısını Tandoğan Meydanı'nda yapmak isteyince, toplantı 30 bin kişinin katılımıyla bir anda mitinge dönüştü. Partinin yansıma bulduğu haberler içerisinde, 4+4+4 kesintili eğitim teklifine karşı 1+8+4 formülünü geliştirmeleri, parti içi yeni tüzüğün yürürlüğe girmesi ve CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey'in ABD Dışişleri Bakanlığı'nca "2012 Uluslararası Cesur Kadınlar" ödülünü Michelle Obama'dan alması yer aldı.



MHP'den bir evet bir hayır… MTM'nin hazırladığı siyaset gündemi raporuna göre, medyada yer aldığı haberleri ile ayın en çok konuşulan 3. siyasi partisi MHP oldu. AK Parti'nin kesintili eğitim modeline itiraz eden MHP, Kuran-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatının seçmeli ders olarak okutulması yönündeki yönergede ise evet oyu kullandı. Partinin haberlerinde geçtiğimiz aya göre yarı yarıya artış yaşandığı gözlenirken, MHP Mart ayında 31 bin 924 haber ve yazı ile medyada yer buldu. Ayın en çok ilgi gören diğer siyasi partileri, 30 bin 642 haberle BDP ve 6 bin 207 haberle SP oldular.


Başbakan'ın siyasi trafiği yoğundu Yoğun Mart ayı gündemi içerisinde, medyanın en fazla ilgi gösterdiği siyasi isim yine Recep Tayyip Erdoğan oldu. Güney Kore'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılan Başbakan Erdoğan, zirve sırasında ABD Başkanı Barack Obama'yla 1 saat 45 dakikalık bir görüşme yaptı. Obama'nın dışında pek çok yabancı ülke lideriyle de görüşmeler yapan Erdoğan, Seul gezisinin ardından İran'da bazı temaslarda bulundu. Başbakan Erdoğan'ın ay boyunca yer aldığı diğer haberler arasında, yeni eğitim modeline itirazları ile ilgili muhalefeti eleştirmesi, Sivas davası hakkındaki yorumları, CIA Başkanı David Petraeus'u ve ABD medya devi Ruppert Murdoch'u ağırlaması öne çıktı.


Kılıçdaroğlu eleştirilerine devam etti Mart ayında, basında en fazla yer alan bir diğer siyasi isim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Medyada yer aldığı haberlerinin başında, kesintili eğitim teklifine itiraz etmesi gelen muhalefet lideri, hakkında hazırlanan fezleke ile ilgili de basında sıklıkla yer aldı. Başbakan'a ve AK Parti'ye yönelttiği eleştirileri ile medyanın ilgisini çeken Kılıçdaroğlu, ay boyunca 23 bin 463 haber ve yazıda yer aldı.


• Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve şu anki Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, 5-7 Mart 2003'te seminer adı altında darbe planı yapıldığı iddia edilen 1'inci Ordu Plan Semineri'ne ilişkin düzenlenen gözlemci raporunda imzaları olması nedeniyle, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan seminerin yapılacağı 1'inci Ordu Komutanlığı'na Ocak 2003'te gönderilen mesaj formunda imzası yer aldığı için mahkemede “tanık” olarak ifade verdi.

• Rusya'da yapılan seçimler sonucunda, Vladimir Putin üçüncü kez devlet başkanı seçildi.

• Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

• 28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Özel Yetkili Savcılığı, o süreçte milletvekilliği düşürülen ve Türk vatandaşlığı kaybettirilen eski Fazilet Partisi (FP) İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'yı, "müşteki (şikâyetçi) tanık" sıfatıyla ifadeye çağırdı.

• Esenyurt'ta Ece İnşaat'ın sahibi olduğu şantiyede inşaat işçilerinin kaldığı çadırlarda çıkan yangın sonucu 11 inşaat işçisi hayatını kaybetti. İşçilerin, hayatlarını kaybettikleri gün sigortalandıkları kaydedildi.

• BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi.

• Balyoz davası kapsamında eski Genelkurmay 2'nci Başkanı emekli orgeneral Ergin Saygun tutuklandı.

• Suriye'deki olayları izlemek ve belgesel çekmek için ülkeye giriş yapan Gerçek Hayat Dergisi Ortadoğu Temsilcisi ve Milat Gazetesi yazarı Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun'dan haber alınamadığı bildirildi.


Haberler

MollaCami.Com