Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


yeni musluman olan bir kisinin isim degistirmesi sartmidir?

benim ilgilendigim biri var ismi sandra!!! boy abdesti , abdest , namaz sureleri herseyi ogrendi elhamdulillah ama ismi henuz degismedi...buna cesaret edip soylemelimiyim yoksa biraz daha mi beklemeliyim eger isim degistirmek sartsa.... kadin 55 60 yaslari arasinda biri bebekliginden beri sandra ismini duymus ... ve degistirmek sartsa nasil anlatilir?

İsim çok önemli bir şey. Ahirette sırf ismi yüzünden şefaat görecek olanlar var. Muhammed Ahmed ve peygamberimizin diğer isimlerini taşıyanların ayrıcalıklı olduğu hep anlatılır. Ahirette müslüman ismiyle çağrılmak önemli bir şeydir.

isminin anlamida onemliymis olarak biliyorum yani degistirmek sartmidir ki benim ismimde kurandan deil o acidan... yani isim olayini nasil anlatcaz ki bide bu kadina

Benimki de değil. Önemli olan anlamının güzel olması. Şart mıdır bilmiyorum. Araştırmak lazım. Bilen arkadaşlarımız varsa cevap yazarlar mutlaka :)

sandra isminin anlami suymus ? ''Adının anlamı, insanlığın Sandra savunucusudur. Erkek ismi Sandra İtalyan dilinde bir arka plan ve isim İskender'in kısaltması var. İlgili isimleri kadın isimleri Sandra ve Aleksa Aleksija vardır. Yunanca Sandra kadın adına insanlık savunucusu demektir.'

Sandra ismini biliyorum. Sandra adında İspanyol bir arkadaşım vardı. Mitolojik kökeni var bu ismin.

Soru: “Hıristiyan olan bir Alman, Fransız veya İngiliz kadını islama girince adını degıstırmek istemiyor kendi dilindeki “gül”,”sümbül” veya “lale” gibi bir anlam taşısa bunu Arapça veya Türkçe bir adla degıstırmesı gerekli midir?”


Cevap: Yeni doğan bir çocuğa güzel bir ad verilmesi sünnettir. Delil şu hadistir:”sizler kıyamet gününde adlarınızla ve babalarınızın adları ile çağrılacaksınız. Bu yüzden adlarınızı güzel koyunuz.Ebu Davut,edeb,61 darımı ıstı’zan 59 a b hanbel V 194
Yüce Allahın isimlerine izafe edilen isimler” güzel ad”sayılmıstır. Abdullah, abdurrahman abdulkerım, abdulgafur gibi Hz peygamber in ve meleklerin isimleri de böyledir Mustafa Ahmet Muhammed Mikail İsrafil gibi peygamber adları da güzel isimlerdendir

Sonradan ıslama girenlerin çirkin olan adlarını güzelleri ile değiştirmek sünnettir. Nitekim Allahın elcisi çöl veya sahra anlamın gelen “Berre” adını “Zeynep”” olarak değiştirmiştir. Bu kadın daha sonra Allah’ın elçisi ile evlenen " Zeynep binti Cahş" tır. Yine isyankâr kadın anlamına gele “Asiye” adını “Cemile (güzel)olarak değiştirmiştir. Elif’le yazılan “Asiye” ise hasta bakıcı anlamına gelir ve firavun’un gizlice iman eden karısının adı olarak kuran da zikredilmiştir.

Sonuç olarak gayrı Müslimlerden İslama giren kimsenin adı Allah şirk anlamı veya başka çirkin bir anlam taşıyorsa bunun daha güzeli ile degıstırılmesı gerekir. Mesela sahabe döneminde daha önce Abduşsems adını alanlar vardı ki anlamı “güneşin kulu” demektir. Bu gibi adlar da “Abdullah (Allahın kulu)gibi uygun adlarla değiştirildi. Yine gayrı müslimin adı İslama büyük kötülükleri dokunan bir ateistin adını çağrıştırıyorsa yine değiştirme yoluna gidilmelidir. Ebu Leheb, Firavun, Nemrut, Lenin, Stalin adları bu niteliktedir.

Ancak bu kimsenin adı kendi dilinde “Allahın kulu “Salih kul””temiz kişi” gibi güzel bir anlam taşır veya “gül”,”lale”,”sümbül” gibi güzel bir bitkiyi çağrıştırırsa böyle bir adın İngilizce, Fransızca ya da almana oluşu ile Türkçe ya da Arapça oluşu arasında bir ayrılık olmasa gerektir. Böyle bir durumda İslam yeni giren kimse asıl aile adını muhafaza etmek istiyorsa adının anlamını araştırdıktan sonra bunun değiştirilmesinde ısrar edilmemelidir.

[RIGHT]Delilleriyle aile ilmihali,H.Döndüren 596-597[/RIGHT]

Tessekur ederım serhendı


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com