Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türköne: Yeni anayasa yapılmazsa ağır bedeller ödenir

Akademisyen, yazar Prof. Dr. Mümtaz′er Türköne, 1982 Anayasa’sının birçok tuzak ve mayınlarla dolu olduğunu, yeni anayasanın bu sene yapılmadığı takdirde sorumlularının çok ağır bedeller ödeyeceğini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi 4. Kocaeli Kitap Fuarı’nda kitapseverlerle bir araya gelen akademisyen, yazar Prof. Dr. Mümtaz′er Türköne, Türkiye’de uzun süredir gündemi meşgul eden sivil anayasa ile çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türköne ülkede barış içinde yaşamak için kimse kimseye yan gözle bakmaması gerektiğini ifade ederek “Bu ortak arzuyu yakalamak için belirli kurallar lâzım.

Herkes bu kuralları benimsesin. Buna cevap veren sistem ise demokrasidir. Referansımız demokrasidir. Demokrasi her şeyi çözer” dedi. Anayasanın bize ait olması gerektiğini belirten Türköne, ”Bu anayasaya uzun süredir ihtiyacımız var. Çok basit, sade, hepimizin anlayacağı, en önemlisi kavrayabileceği bir Anayasa’ya ihtiyacımız var.

1982 Anayasası birilerinin hak etmedikleri gücü vaat ettikleri için birçok mayın, tuzak saklanmış. 1982 Anayasası’nın ne anlama geldiği belli olmayan birçok konu var.

Anayasa’da ideoloji olmamalı. Anayasa’nın başlangıç kısmı ne işe yarar” diye konuştu. Bu yıl mutlaka bir Anayasa’ya kavuşacağımıza inandığını açıklayan Türköne, şöyle devam etti: ”Çünkü 2012’de Anayasa yapılmazsa yapılmamasının sorumluları çok ağır bedeller öderler Eğer bunu başaramazsak şu anda sahip olduğumuz birçok şeyi kaybederiz.

Anayasa’da anlayamadığımız bir konu varsa bu anayasa eksik bir Anayasadır. Anayasa vatandaşın işidir. Anayasa bir hukukî sözleşme, siyasî sözleşme değildir. Sosyal sözleşmedir. Bu sözleşmenin tarafları da biziz. Devletle bizim aramızda değil.”


Yeni Asya Gazetesi


Siyasi Haberler

MollaCami.Com