Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yeni anayasanın dili net olmalı

3. Gençliğin Türkçe Kurultayı’nın sonuç bildirisinde, hazırlanacak yeni anayasada Türkçe’nin güzelliğini ve zenginliğini yansıtan bir dil kullanılmasına özen gösterilmesi istendi.

Karamanoğlu Mehmet Bey’in Türkçe’yi resmi dil ilan edişinin 735. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 3. Gençliğin Türkçe Kurultayı’nda sonuç bildirisi açıklandı. “Dilimizle ikrar, kalbimizle tasdik ettiğimiz bir anayasa istiyoruz” diye başlayan sonuç bildirisinde, şu ifadelere yer verildi:

“Günü kurtaran değil, geleceğe de hitap eden ve hakların korunması noktasında farklı toplumlara örnek teşkil edecek bir anayasa hazırlanmalıdır. Dilin canlı olma sıfatı göz ardı edilmemesi gerektiği gibi, yasaların da zamana göre yetersiz kalabileceği göz ardı edilmemelidir. Yeni anayasanın anlaşılır olması kaygısıyla genel kabul görmüş bir dili değil, toplumu ortaya çıkaran ruhu ve toplumun değerlerini en doğru ve en güzel şekilde ifade eden bir dile öncelik vermek gerekir.

Bugün gelinen noktada Türkçe’de yaşanan olumsuz değişimler, gençler arasında ve toplumda genel kabul görse dahi, bu dilin milletimizin ruhunu ve değerlerini yansıtmadığı aşikardır. Hazırlanacak anayasa metni edebiyatçılar ve dil bilimcilerden oluşan bir heyet tarafından kontrol edilerek tekrarlardan ve farklı yorumlara sebebiyet verecek kelime ve cümlelerden arındırılmalıdır.

Yeni anayasada Türkçe’nin güzelliğini ve zenginliğini yansıtan bir dil kullanılmasına da özen gösterilmeli, okunduğunda insanlar haklarının korunması noktasında devletin gücünü ve şefkatini hissettiği gibi, okumaktan da keyif alabilmelidir.

Asıl olan yasanın uygulanmasıdır ve anayasanın diline ve taşıdığı anlamlara önem verildiği kadar, uygulanabilirliğine de önem verilmelidir. Anayasanın hazırlık sürecinde bu doğrultuda hukuk sistemindeki sorunlar tesbit edilmeli ve bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar da başlatılmalıdır.”


Yeni Asya Gazetesi

yeni anayasada .bir isteğim var.KURÂN-I KERİM kurslarının .her KURS gibi serbest olması.BİR İsteğim daha var ,sadece kararnameyle kapatılan AYASOFYANIN CAMİİnin açılması.açılırsa belki gözüme girerler.bellimi olur oyumuda alırlar.:)


Siyasi Haberler

MollaCami.Com