Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yüksek yargıdan hazin itiraflar

Yargıtay Başkanlığının hazırladığı raporda kurumun “zayıflık” olarak nitelediği hususlar sıralanırken “insan hakları alanında ve yargıya ilişkin temel konularda düşünce, strateji ve hizmetin işleyişine yönelik politika oluşturup dokümantasyon işlemi yapacak bilimsel kurul ve birimlerin bulunmadığı” tesbitine yer verildi.

ÇALIŞAN SEÇİMİNDE İŞ GEREKLERİ GÖZETİLMİYOR

Yargıtay Kanununun günün ihtiyaçlarına cevap vermediğinin ifada edildiği raporda, Yargıtay çalışanlarının seçiminde, alımında ve dağıtımında iş gereklerinin yeterince gözetilmediği ve görevde yükselmede objektif kriterlerin esas alınmadığı vurgulandı.

YABANCI DİL BİLEN ÜYE VE PERSONEL AZ

Yabancı dil bilen üye, tetkik hâkimi, cumhuriyet savcısı ve personel sayısının az olması; mensupların yurt içi ve yurt dışında yüksek lisans, doktora ve bilimsel çalışma yapmalarına gereğince imkân sağlanamaması da raporda dile getirilen tesbitler arasında.

Yüksek yargıdan hazin itiraflar

Yargıtay Başkanlığı, hazırladığı rapor ile kurumun artı ve eksilerini ortaya koydu.

‘Yargıtay 2011 Yılı Faaliyet Raporu’nda, kurumsal kabiliyet ve kapasitesi değerlendirildi. ‘Üstünlükler ve Zayıflıklar’ şeklinde iki bölümde yapılan değerlendirmede, adli yargıda son karar mercii olarak içtihat birliğini sağlayan kurum olması üstünlükler olarak ifade edildi.

Güçlü tarihsel alt yapı, kurum kültürü ve kimliğine sahip olması, bağımsız bir kurum olması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın siyasi partiler üzerinde denetim yetkisinin bulunması olumlu görülen İş yüküne ilişkin sorunlara köklü çözümler getirmek yerine, bu sorunların kurum mensuplarının daha fazla çalışması ile çözülebileceği yolunda yaygın kurumsal inancın bulunduğunu dile getiren Yargıtay, kurumun halkla ilişkiler ve bilgilendirme hizmetinin ise yetersiz olduğunu itiraf etti.

Yargıtay’da uygulanan seçimlerin sonuçlandırılması sürecini hızlandırıcı düzenleme yapılmamasını eksiklik olarak gören başkanlık, personel hakkında yeterli ve gerekli cezalandırıcı ve ödüllendirici uygulama yapılmadığını, görevde yükselmede objektif kriterlerin esas alınmadığını belirtti. Daireler arasında görev uyuşmazlığından kaynaklanan süre kaybını önleyen mekanizmanın oluşturulmamasını eksiklik olarak gören Yargıtay, ilk derece mahkemeleri ile yeterli düzeyde içtihat paylaşımının olmadığına dikkat çekti.


Yargıtay çalışanlarının seçiminde, alımında ve dağıtımında iş gereklerinin yeterince gözetilmediğinin belirtildiği raporda, dosyaların güvenli olmayan şekilde saklanması, nakledilebilmesi ve kurum dışına çıkartılmalarına neden olan çalışma şartlarının düzeltilmesi yönünde gerekli yasal ve fiziki alt yapının oluşturulmadığı ifade edildi.

Yargıtay Kanunu’nun günün ihtiyaçlarına cevap vermediğinin anlatıldığı raporda, “Yabancı dil bilen üye, tetkik hâkimi, Cumhuriyet savcısı ve personel sayısının az olması, bu konuda yeterli olanakların sağlanmaması. İnsan hakları alanında ve yargıya ilişkin temel konularda düşünce, strateji ve hizmetin işleyişine yönelik politika oluşturup, dokümantasyon işlemi yapacak bilimsel kurul ve birimlerin bulunmaması. Çalışma barışını gözeten etkin yöntemlerin olmaması.

Kaynakların kullanımındaki önceliklerin objektif kriterlere göre belirlenmemesi. Arşiv ve kütüphane hizmetlerinin kurumun ihtiyaçlarına yanıt verecek düzeyde olmaması. Hâkim sınıfı dışındaki personelin asgari yaşam ve geçim standartlarına sahip olmaması ve benzeri nedenlerle yeterli motivasyonunun sağlanamaması.

Personelin nitelik ve nicelik açısından yetersiz olması. Tüm Yargıtay çalışanlarına hizmet verecek yeterlilikte sosyal tesislerin bulunmaması. Yargı bağımsızlığının gereği olan mali özerkliğin sağlanamamış olması ve bütçeden alınan payın yetersizliği ile kullanım aşamasında getirilen genel kısıtlamalara tâbi olması. UYAP Yargıtay Bilgi Sisteminde yaşanılan sorunlar ve aksaklıkların zamanında giderilememesi” eksiklik olarak sıralanıyor.

Yargıtay’da iş yükü arttı

YARGITAY′IN 2011 faaliyet raporunda ilginç veriler yer alıyor. İş yükünün yıldan yıla artış gösterdiği kurumun 2011 yılında devreden dosya sayısının 2010 yılına göre hukuk dairelerinde yüzde 11, ceza dairelerinde yüzde 32 ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yüzde 16 oranında arttığı belirtildi. Raporda yapılan değerlendirmede, “Bu durum Yargıtay’ın çözüme kavuşturulması gereken en büyük sorunudur.

Bu temel sorunun çözümü için yapısal değişiklerin yanında, fiziki, mali ve insan kaynaklarının yetersizliklerinin giderilmesi konusunda yapılan çalışmalar sürmektedir. Bunun sonucunda Yargıtay’ın kapalı alanı, üye hakim, savcı ve personel sayısı da yüzde 50’den fazla artırılmıştır.

Gelecek dönemde stratejik planda yer alan sorun ve yetersizliklere ilişkin amaç ve hedeflerin gerçekleştirilmesine çalışılacaktır” deniyor. Yargıtay Başkanlığı’nın raporuna göre 2011 yılından bu yıla devreden dosyaların dağılımı şöyle:Kurullar: 800, Hukuk Daireleri: 186 bin 897,Ceza Daireleri: 367 bin 329, Başsavcılık: 618 bin 573.


Yeni Asya Gazetesi


Siyasi Haberler

MollaCami.Com