Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Darbelerin hesabı sorulmalı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Vedat Ahsen Coşar, darbelerin demokrasinin yerleşmesini ve kurumsallaşmasını engellediğini söyledi

Coşar, "Darbeler hiçbir şeyi çözmedi, daha fazla sorun üretti." dedi. Hukukta hiç kimsenin dokunulmazlığı olmadığını aktardı. Stajyer Avukatlar Kurultayı'na katılmak üzere Adana'ya gelen Vedat Ahsen Coşar, soruları cevapladı. Siviller yönetimi olan demokrasinin bütün kurallarıyla işlemesi gerektiğini söyledi. Askerlerin sivil yönetime müdahalelerini doğru bulmadığını anlattı.


Bu tür cerrahi operasyonlarla topluma istikamet vermeye karşı olduğuna işaret eden Coşar, "Demokrasi aynı zamanda bir devamlılık süreci. Her 10 yılda bir yapılan müdahalelerle demokrasinin devamlılık süreci sekteye uğramıştır. Ben 11 yaşında iken 27 Mayıs 1960 darbesi dâhil bütün askerî müdahaleleri yaşadım. Halkın oyu ile iktidara gelenler yine sandıkla giderler. Demokrasinin gereğidir bu. Dolayısıyla bu tür müdahaleleri hiçbir zaman doğru bulmadım." şeklinde konuştu.


TBB Başkanı Coşar, yüksek rütbeli askerler de dâhil olmak üzere hiç kimsenin 'dokunulmaz' olmadığını aktardı. Herkesin bir şekilde yaptıklarının hesabını vermek mecburiyetinde olduğunu ifade etti. Ancak 'hesap verme ya da sormanın' da hukuka uygun şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi. Tutuklama kurumunun tedbir olmaktan çıkıp cezaya dönüştüğünü kaydetti. Coşar, "Yargının bu tutuklamalar konusunu bir gözden geçirmesi lazım. İnsanların özgürlüğü önemli." ifadelerini kullandı.


Zaman


Siyasi Haberler

MollaCami.Com