Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Rüşvet ve boşanma hakkında

Merhabalar,
ben henüz 6 aylık evliyim eşim 3 ay önce işinden ayrıldı ve kendine iş kurdu.bir müddet iş alamadı.bütün rakip firmalar işi almak için aracılara bir miktar para vermesi gerekiyor.eşimde iş alabilmek için para vermeye başladı.
Rüşvet vermiş olmuyorum diyor.
Benim ne yapmam gerekiyor.haram para yememek için eşimden boşanmalı mıyım? Lütfen yardımcı olun.

adı üzerinde rüşvet farklı isimlerle söylense de en nihayeti rüşvet.
RSVET | fikih.ihya.org - islam fikhi daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
eğer ki başka imkan yok ise başka işlere bakmasında fayda var.
o işe başlarken mutlaka haberi varmıştır işlerin nasıl yürüdüğünden.

esinizi ikna etmeye calisin... omuyorsa siz calisin ve onu yiyin.... guzel giden bi evlilikse bosanmayin benim fikrimce...aklinizi kullanrak yumusak davranislarla bunu hal edeceginize inaniyorum insallah , olmadi bir sure ayri yasayin ama kesinlikle bosanmayin bence....

aracılara para vermek...

burada aracılar kim? aracıların fonksiyonu nedir? nerede aracılık yapıyorlar? ve eşinizin yaptığı iş nedir?

bunlar da önemli noktalar. aracının ters açısı pazarlamacılar diyebiliriz..

sorunuz çok eksik..

sonucta aracılara para veren bir firmada eleman olarak çalışıyor olabilirdi. o aldığı maaş haram olmaz mı o zaman?

aracılara para vermek...

Burada aracılar kim? Aracıların fonksiyonu nedir? Nerede aracılık yapıyorlar? Ve eşinizin yaptığı iş nedir?

Bunlar da önemli noktalar. Aracının ters açısı pazarlamacılar diyebiliriz..

Sorunuz çok eksik..

Sonucta aracılara para veren bir firmada eleman olarak çalışıyor olabilirdi. O aldığı maaş haram olmaz mı o zaman?



eşim pazarlamacı.aracılar dediklerim ise kurumda hangi ürünün alınması gerektiğine karar veren kişiler.kararını verip yönetime bildirenler.eğer eşimin sattığı ürünü seçmek isterlerse buna karşılık bi miktar para alıyorlar.yönetimden habersiz.
Eşim maaşlı çalışmıyor.sattığı malın %10u ona kar kalıyor.satabilmek için kendi kazancından düşüp rüşvet veriyor.ve bana bunun rüşvet olmadığını söylüyor.bence rüşvet ve bende haram yemiş oluyorum.

Nişanlıyken bu işi yapmıyordu.bana kendisini bambaşka bir insan gibi tanıttı.namazında abdesinde dinine bağlı sigara içmeyen içki içmeyen biri gibi.ama şimdi tanıdığım insan bambaşka.bunlarla alakası yok.içki bile içti gözümün önünde.sürekli yalan söylüyor.ben çocuk sahibi olmak istiyorum ama böyle bi babası olsun istemediğim için o bile hayal oldu bana.ailem destek vermiyor.okadar isteyenin oldu sen onu seçtin kaderine razı olup çekeceksin oda senin sınavın diyorlar.isyan etmemek için zor tutuyorum kendimi.bunları hakedecek ne yaptım diye düşünüyorum.namazımı orucumu örtümü hiç bırakmadım.küçük yaştan iyi yetiştirildim.hiç haram yemedim.hayatta en nefret ettiğim şey yalandır ve eşim çok yalancı.
Kaçıp gitmek istiyorum ama nereye.bana yardımcı olun ne yapmalıyım.ona sürekli dua ediyorum ama olmuyor.

.ona sürekli dua ediyorum ama olmuyor.


şimdi birşey diyemedik bu duruma
konuşup anlaşmaktan başka yapılacak dua var onu da yapıyormuşsunuz zaten


Allah yardımcınız olsun. Rüşvet haramdır şüphesiz. Ama kocanızın o verdiği para rüşvet mi değil mi onun araştırılması gerekiyor. Sizin söylediğiniz şey komisyonculukta olabilir. Yani aracılık. Aracılara yani komisyonculara para veriliyor ve onda bir sakınca olmadığı söyleniyor.

Dediğim gibi, rüşvet olup olmadığı hususunda ayrıntılı araştırma lazım. eğer rüşvetse zaten bir şey söylemeye gerek yok. Haramdır. Siz gördüğüm kadarıyla haramdan kaçınmakta hassassınız. Bu da sizin için ayrı bir mükafaat olacaktır.

Allah sizin çabanızı görüyor ve mutlaka bir çıkış yolu gösterecektir. Hayırlı bir çıkış yolu olması için çok dua etmelisiniz. Biz de dua edelim. Muhakkak cenabı hak dualara icabet edecektir.

[sıze=4][ı]
sizin söylediğiniz şey komisyonculukta olabilir. Yani aracılık. Aracılara yani komisyonculara para veriliyor ve onda bir sakınca olmadığı söyleniyor.

[/ı]
[/sıze]
[/b]



parayı alanlar devlet dairesinde çalışan memurlar.
Yönetime diyorlarki, bu malzeme daha iyi, bunu alalım, daha çok işimize yarar diyorlar.bunu demek içinde ençok hangi firma para veriyorsa o firmanın malzemesini savunuyorlar.rakip firmalar daha fazla para verirse işi onlar alıyor.yaptığı satıştan %10 kazanacaksa %5ini mesela parayı isteyen memura vermek zorunda kalıyor.

Eşim bana bazı nur cemaatinden hocaların bunun rüşvet olmadığını söylediğini söyledi.onların verdiği fetvaya göre gayet rahat.benim gibi irdelemiyor.

Söylediğiniz tamamen rüşvettir. Kocanız da onların fetvasına güvenerek hareket ediyor heralde. İnşallah en kısa zamanda yaptığının yanlış olduğunun farkına varır.

farkına varmak istemiyor çok kez çok insan söyledi ama nafile.bu devirde başka nasıl para kazanacağım diyor.ben haram yememek için ne yapacağım? kocamdan boşanmalımıyım?kendim çalışsam onu yesem onada izin vermiyor.busefer başka problemler çıkartıyor.

ben ne yapmalıyım.haram yemek istemiyorum.



Tavsiye istediğiniz kişilerden hiç kimse boşanın demez. Boşanmak mübahtır lakin Allah c.c. ın en hoşlanmadığı mübahtır. Yapılabilecek herşeyi yapmak lazım. Boşanma en son şık olmalıdır. Şimdilik boşanmayı aklınızdan çıkarın. Kocamı nasıl düzeltirim, nasıl vazgeçiririm diye çaba sarfedin, onu düşünün.

Son okuduğum kitapların birinde yazar şöyle birşey söylüyordu:

İnsan aklını neyle yorarsa dünyadaki manyetik kuvvet o düşündüğü şeyleri kişiye doğru yönlendirir, eğer kişi sürekli sıkıntı düşünürse daha çok sıkıntıya kapılır, ama sıkıntıyla aklını meşgul etmeyip mutluluğu düşünürse gerçekten mutlu olur. Çünkü manyetik kuvvet dünyadaki tüm mutlulukları ona doğru yönlendirmeye başlamıştır.:)

Tabi yazar inançsız biri olduğu için Allah c.c. nun ona yönlendirdiğini bilmiyor. Ama burada doğru birşey var. kişi sıkıntıyı çok düşünürse daha çok sıkılır, mutluluğu düşünürse rahatlar. Cenab-ı Hak ona göre bir sebep halkeder.

tamam ama ozaman boğazımdan geçen herbir haram lokmanın hesabını nasıl vericem.

Boğazınızdan geçen herbir haram lokmanın hesabını siz değil, nafakanızla yükümlü olan kişi verecektir. Sizin başka çıkış yolunuz olmadığına göre ve nafakanızdan sorumlu olan kocanız olduğuna göre yükümlülük tamamen kocanıza aittir. Allah size yardımcı olsun...

Boğazınızdan geçen herbir haram lokmanın hesabını siz değil, nafakanızla yükümlü olan kişi verecektir. Sizin başka çıkış yolunuz olmadığına göre ve nafakanızdan sorumlu olan kocanız olduğuna göre yükümlülük tamamen kocanıza aittir. Allah size yardımcı olsun...


peki hangi delillerle nasıl onu rüşvet verdiğine ikna edebilirim?
yapmaması için nasıl davranabilirim?

dovse yada aldatsa haklisin da.... bu konuslarak hal edilcek bisey olabilir....sabir

Sadece evlilik öncesi değil evlendikten sonrada insanlar cok değişebiliyor.

içinde yaşadığımız hayat cok acımasız. insanların bir yaşamak istedikleri hayat vardır.. bir de içinde yaşadıkları hayat vardır..

konuşurken hep yaşamak istediğimiz hayatı tasvir ederiz. yaşadığımız hayatı ise bizimle beraber yaşayanlar görür.. bazen kendimiz bile farkına varayamız..

bu süreçte haram lokma korkunuz varsa, ihtiyacınız kadarından fazla harcamaya yapmayın. ve eşinizin farklı alanlarda çalışması için dua ediniz.

örneğin: bol bol vakıa suresi okuyunuz. size helal kazancın kapılarını açacaktır.

aşağıdaki adreste yer alan konuyu ve yorumlarını okuyabilirsiniz.

Vakia Suresi'nin Fazileti | islamiKariyer.com


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com