Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gerçek hesaplaşma yeni anayasa ile olur

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 12 Eylül dâvâsına ilişkin olarak, “Bir taraftan 12 Eylül askerî müdahalesini yapanları yargılamaya devam edeceğiz, ama bir taraftan siyaset kurumu olarak onların yaptığı anayasa ile idare edileceksek ne iç kamuoyuna, ne dış kamuoyuna bu tezadı, bu çelişkiyi açıklayamayız. Bu başlı başına demokratik ayıptır”dedi.




KURTULMUŞ: YARGILANMALARI ÖNEMLİ, AMA...

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da, 12 Eylül darbecilerinin hakim karşısına çıkarılmasının demokrasi açısından önemli bir adım olduğunu söyleyip “Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın apoletleri sökülmeli” derken, 12 Eylül'le gerçek hesaplaşmanın yeni bir anayasa çıkarmakla olacağını vurguladı.


Gerçek hesaplaşma yeni anayasa ile olur


HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül darbecilerinin hakim karşısına çıkarılmasının demokrasi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi. “Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın apoletleri sökülmeli” diyen Kurtulmuş, 12 Eylül ile gerçek hesaplaşmanın, yeni bir anayasa çıkarmakla olacağını belirtti. HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde “Medeniyet Krizi ve Çıkış Yolları” konulu konferansa katıldı.


Konferans öncesi soruları cevaplayan Numan Kurtulmuş, 12 Eylül darbecilerinin hakim karşısına çıkmasının tarihi ve önemli bir adım olduğunu söyledi. 10 sene, 20 sene önce darbelerle hesaplaşma günü geleceğinin hayal bile edilemeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, “Bundan sonra mahkeme nasıl seyreder, sonucu ne olur, verilecek cezalar, mürur-u zaman, Evren ve Şahinkaya’nın yaşları, yaş hadleri bütün bunlar ne olur bunu bilemem. Bunlar işin teknik teferruatlarıdır.


Bunlarla ilgilenmem de. Bu mahkemeyle birlikte 12 Eylül darbesinin üzerindeki bütün o karanlık örtünün kaldırılması ve işin hakikatinin ortaya çıkarılması lâzım” dedi. “Mahkeme sonucunda kesinlikle Evren ve Şahinkaya’nın apoletleri sökülmeli” diyen Kurtulmuş, darbecilerin apoletleri sökülerek rütbesiz hâle getirilmesinin aslında milletin 12 Eyül’den hesap sorması anlamında önemli bir mesaj içerdiğini dile getirdi.


Kurtulmuş, mahkemenin neticesinin en azından bu noktaya gelmesi gerektiğini vurguladı. 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Mayıs gibi darbelerle ilgili bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebini yineleyen Kurtulmuş, “Acilen bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalı. Meclis Araştırma Komisyonu mahkeme sürecine katkı sunabilecek bir işlevi görmesi gerekiyor. Olumlu sevindirici bir adımdır, ancak 12 Eylül darbecilerinin hakim karşısına çıkarılması her şey demek değildir” diye konuştu.



“TÜRKİYE, 12 EYLÜL KAYIĞINDAN İNMELİDİR”

12 Eylül ile gerçek hesaplaşmanın ancak yeni bir anayasa çıkararak olabileceğini dile getiren Kurtulmuş, yeni Anayasa talebini “Türkiye 12 Eylül kayığından inmek zorundadır” dedi. Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü: “12 Eylül’ün anayasası, siyasî partiler yasası, seçim yasası, meclis iç tüzüğü böyle durduğu sürece. O anayasa içinde Millî Güvenlik Kurulu ve Yüksek Askerî Şûrâ bu şekliyle durduğu sürece bütün bu anayasal düzenekler devam ettiği sürece zaten bu memlekette millet egemenliği sağlanamaz. Millet egemenliği kâğıt üzerinde olur. Seçimden seçime bir gösteriden ibaret olur. 12 Eylül’le hesaplaşmak demek 12 Eylül sistemini değiştirmek demektir.”


Yeni Asya Gazetesi


Siyasi Haberler

MollaCami.Com