Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sanıklar gelmedi dâvâya devam

12 Eylül askerî darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Evren ve Şahinkaya sağlık durumlarını gerekçe göstererek duruşmaya katılmazken, avukatları hazır bulundu.


AVUKATIN TALEBİNE RED KARARI
Sanıkların avukatı Bülent Acar, savcılığın dâvâ konusuyla ilgili soruşturma yapma, mahkemenin de dâvâya bakma yetkisi olmadığını savunarak, ''iddianamenin yok hükmünde olduğuna karar verilmesini'' ve ''iddianamenin kabulü kararının okunmamasını'' istedi. Mahkeme bu talebin reddine karar vererek, duruşmaya devam etti.



SANIKLAR GELMEDİ DÂVÂYA DEVAM

12 Eylül askerî darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Evren ve Şahinkaya, duruşmaya sağlık durumlarını gerekçe göstererek katılmazken, avukatları hazır bulundu. Duruşma salonuna iddianamede ismi geçenler, müştekiler, izleyiciler, basın mensupları ve taraf avukatları alındı. Duruşmaya müdahil olarak Başbakanlık adına Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan Aşkın, TBMM adına İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile komisyon üyesi Hamza Dağ ve davaya müdahil olan siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Öte yandan, dâvâya müdahil olarak katılmak isteyenler ile mahkeme görevlileri arasında, duruşma salonuna giriş sırasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.


DÂVÂ DÜŞSÜN TALEBİNE RED

2 Eylül darbesine ilişkin davada sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın avukatı Bülent Acar, savcılığın dâvâ konusuyla ilgili soruşturma yapma, mahkemenin de dâvâya bakma yetkisi olmadığını savunarak, ‘’iddianamenin yok hükmünde olduğuna karar verilmesini’’ ve ‘’iddianamenin kabul kararının okunmamasını’’ istedi. Mahkeme heyeti, ara karar için müzakereye çekildi. Mahkeme, bu talebin reddine karar vererek, duruşmaya devam etti.


Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada salondakilerin tesbitinin ardından sanıkların avukatı Bülent Acar söz aldı. Acar, ‘’Beğenilsin ya da beğenilmesin, 1982 Anayasası’nın yürürlükte olduğunu’’ ifade ederek, bu Anayasa’nın dikkate alınmaması durumunda, Türkiye’nin 11 Eylül 1980’e dönmesi gerektiğini kaydetti. Bu arada, Acar’ın konuşması sırasında bazı müştekiler ile katılma talebinde bulunanların avukatları itirazda bulundu. Avukat Fikret Babaoğlu, ‘’Darbeciler hastanelerde kuyruk olmaya başladılar. Haklarında dâvâ açıldı mı? Ergenekon’da, Balyoz’da da böyle oldu, ya Pinochet gibi tekerlekli sandalyeyle ya da Mübarek gibi kafeste gelecek. Yüz yüze olmadan duruşmayı yapamayız’’ dedi. Duruşmada daha sonra iddianamenin kabul kararı okundu.



AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ahmet Kenan Evren ve Ali Tahsin Şahinkaya, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek’’ ile suçlanıyor.


Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak 1980 ile 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya’nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ‘’devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler’’e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ‘’ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına’’ çarptırılmaları isteniyor. Bu arada, dâvâyı takip
etmek isteyen çok sayıda vatandaş, dernek, sivil toplum örgütü ve siyasî parti temsilcisi
Ankara Adliyesi önünde toplandı.


TBMM İnsan Hakları Komisyonu fikren müdahil— 12 Eylül askerî darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmayı izlemeye gelenlerden TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, komisyonun 1990’da kurulduğunu, bu nedenle hukuken dâvâya müdahil olamadıklarını belirtti. Ancak fikren müdahil olduklarını söyleyen Üstün, insan hakları ihlâllerinin en fazla savaş ve darbe dönemlerinde yaşandığını vurguladı. 12 Eylül darbesi öncesinde, sırasında ve sonrasında ağır insan hakları ihlâllerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Üstün, ‘’Bir daha böyle şeylerin yaşanmaması için bu dâvâya fikren müdahiliz’’ dedi.


Adliye önünde protesto
12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dâvâ görülürken dışarıda ise darbe döneminde mağdur olan birçok kesim darbecileri protesto etmek üzere adliye önünde toplandı. Ankara Adalet Sarayı önüne sabah saat 08.30’a doğru gelen çeşitli siyasî parti, sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, adliye önünde toplanmaya başladı.


‘’12 Eylül’ü Unutmadık, Affetmiyoruz’’ ve ‘’Paşalar da Maşalar da Yargılanacaklar’’ yazılı pankartlar ile 12 Eylül darbesi döneminde, işkence gören ve vefat edenlerin fotoğrafları taşıyan gruplar, ‘’Darbecilerden hesap sorulsun’’ şeklinde slogan attı. Bazı siyasetçiler ve darbe döneminde vefat eden kişilerin yakınları toplananlara hitaben konuşma yaptı. Öte yandan Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, adliye çevresinde yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Ankara Adalet Sarayı çevresindeki bazı yollar trafiğe kapatılırken, adliyeye girenler kimlik ve üst araması yapılarak içeri alındı.

Yeni Asya Gazetesi


Siyasi Haberler

MollaCami.Com