Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


BOŞANMA

mahkemeye muracaat ederek birbirini boşayan iki eş acaba dini nikahda direk düşermi.

dinen de 3 talakta erkeğin boşaması gerekir..

resmi işlem yetmez

Niye üç talak? bir yetmez mi?
Üç olunca geri dönülmez yola giriyorsun, yani bir daha evlenemezsin aynı kişi ile...
Zaten seni istemiyorum demek, git artık bu evden demek yani ayrılma söz ve hareketleri yeterli ama söz ile demek kesinlik kazandırır , kişinin ağzından duyulur şahidi olunur o bakımdan.
(Fetvalara bayılıyorum ama ben sorsam sanırım içinden çıkan olamaz yani zor sorarım ve hala yanıtlarını bulamadım. Mesela dalga geçerek 3 talakla boşayanın nikahı ne olur? Eşini inatla boşamak istemeyenin nihahı ne olur.Ney?)
Bence iki tarafdan biri istemezse zorla nikah durmaz, tarafların rızası olmalı, hey hakimler bunları bilen mutlaka olmalı.
Nikah niyettir, resmisi dinisi olmaz kanunun içerdigidir.
'Boşanmak istiyorum' dedin ''Boş ol'' demekle aynı kastı dedin boşsun yani nikahın geçersiz bunu şahitlerle ispatladın. Hadi yahu ! biraz da akılı işletin herşeyin iyisini isteyen Rabbimize herşeyi sormayın .

Hep "bence" diyor melissa :)

Fıkıh alimleri biz ilim öğrenmekten, kitap karıştırmaktan aciz olanların "bence, bence, bence..." diyeceğini çok iyi bildikleri için cevaplanmadık ve cevaplanamayacak hiçbir soru bırakmamışlar. Rabbim cümlesinden razı olsun. İnsanoğlu okudukça ve öğrendikçe ne kadar az bildiğini anlar, hiçbir şey bilmeyen ise çok şey bildiğini zanneder...

***

Fatih'in hocası olma şerefine nail olmuş, incelemediği fıkıh eseri kalmamış, Dürer ve Mirkat başta olmak üzere nice muazzam eserler yazmış Molla Hüsrev Hazretleri dahi mukallid sırf derecesinde iken tabakat-ı fukaha'da; biz kim oluyoruz ki bu tarz meselede aklımızla hareket edelim...

Mahkemeye kadar gelmişse boşanma işi, iki taraf da birbirini elbette ki istemiyordur. İstemediğini de orada ifade edecektir. Bu dini nikahı da düşürür elbette.

Resmi ve dini diye iki tane nikah çeşidi yok ki, nikah İslami usüllere göre karşılıklı rıza ile akdin adı, diğeri de resmen iki kişinin eş olduklarını belgeleyen bir muamele...

Bir muhtasar fıkıh kitabından TALAK meselesini okumanızı tavsiye ederim ayrıntılı bilgiye sahip olabilmek için.. Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İslam İlmihali olabilir, Diyanet'in hazırladığı da Talak hususunu daha güncel bir üslupla ifade ediyor, istifade edilebilir...

Kötümüdür bence demek? Tüm kitapları okuyup hala bilmemek?
Ya Rabbi sana sormadım mı? niye hala yok cevap? bak azarlanır oldum.
Şems niye Mevlanın kitaplarını attın??? Falanca şunu demiş filanca şunu demiş ee SEN KİMSİN?
Fetvalardan iğrenir oldum herkes kendi kellesine göre, ya alacagı paraya göre ise hepten iğrendim.
Yanlış mı? olsun bu adım benim!
Okumadıgım yer kalmadı TALAK konusu iğrenç kadın bir maldanda değeri olmayan mahluk.
Edebe gelin Allah'ın demiyorum , fetva verenlerin anlayışına katılmıyorum.
Sorduğum hiç bir soruya cevap gelemeyecegini biliyorum.
Fetva vereni bağlar en iyisini isteyen Rabbim var , aklınızı çalıştırıp bu en iyisi diye gelin.
Kadın boşanmak isterse öldüren kocalar var. Namus mu? erkege geçmez.
Edebe geçde Melisayı bırak, sorulara bak.

Size hak vermemek elde değil okuduğunuz fetvalar doğrultusunda. Günümüzdeki fetva verenlerin görüşleri yanında niye sizin de görüşünüz olmasın değil mi?

:)

Ne kadar basit size göre bu meseleler :) Fakat biz İslami çerçevede değerlendiriyoruz, soruyu soran da bu çerçevede bir cevap istiyor. İslami ölçüler de bellidir; "melissa'nın görüşü" diye beşinci bir kriter de vardır diyorsanız bilemem tabi. :)

Kardeşim benimle didişeceginize cevap verin :
Allah'la dalga gecerek 3 talakta eşini boşadıgı halde isteyenin hali ne?
Eşi yani kadın boşanmak istedigi halde boşanmak istemezse???
Sebep niye dini inancına engel olmak, adam müslümandı birde, öyle bilirdik.
Geç dalganı kardeşim, kardeşimde yok zaten benim, dünyaya dönersem sorun yok ama maneviyatımı yaşamak istersem beş kuruş yok mahvedecek beni, çocukları şantaj olarak tutuyor, melisaya bunlar vız geliyor.
Kendimle mücadele, yetmiyor değilmi? inananla, inanmayanla ayrı ayrı uğraşacaksın.
Biliyorum bende tuhaf yazdım ama baksana 3talak diyor niye???
Bunun incelikleri kur-anda var, ....Aslında bu konu hakkında bilgim var, yok yeterince çünkü konu ince ...
Öyle pat diye fetva verilmez bence , o yüzden konuyu önemsemiyorum ve fetva vermem bu böyle biline..
Benim ki acizane düşünce bilene sorarım , hakimmiyim ???Hayır.
Edebe gelince hep diyorum kişiyi baz almadan düşüncesini eleştirin Melisa kim? kim oluyor? hiç, o bir talebe ögreniyor ;)

:) Dam üstünde saksağan vur beline kazmaylan...

Soruları böyle mi yanıtlarsınız. ??? Aynen iade ederim, ciddi şekilde paylaşmıştım dedim yahu cevap veren olmaz hele böyle alay eden.
Bir gün sizinlede sorunlarınızda alay eden bulunur merak etmeyin.
Eden bulur demişler. 8)

İslami terimlerle ve fetvalarla alay edenin neticesini bulduğu gibi, değil mi? Gayet mantıklı ve cevabı da verilmiş bir meseleye alakasız cümleler yazarak okuyanların kafasını karıştırmak hakkınız değil ki :) Bu yolda gittiğiniz ve İslami soruların yanıtını Şer'i Hükümlerde değil de "melissa kuralları"nda aradığınız müddetçe sizinle dalga geçen çok olacaktır. :)

Melissa kardeşim, bugün nasıl ki TC anayasası var hakimler savcılar, hukukcular ve avukatlar varsa nasıl ki insanların sorunlarına çözümler arıyorlarsa geçmişte de insanların sorunlarına çözümler aranıyordu..

FETVA iğrenilecek birşey değil.. fakat fetvaları doğru şekilde ve günümüzdeki yaşam şartlarına göre perspektife sahip bir çok kişinin anlayabileceği şekilde anlatabilmek gerekiyor.. Ne yazık ki genel olarak böyle sorunlar yaşamaktayız..

Aklınıza gelen her sorunun cevabı asırlar öncesinden verilmeye çalışılmış. Mollacami sitemiz o sizin sorularınıza fetva vermek için değil geçmişte verilen fetvaları aktarmak için yardımcı olabilir..

Sizin anlayabileceğiniz düzeyde ve iğrenmenizi engelleyebilecek şekilde aktaramadığımız için özür dileriz. Hakkınızı helal ediniz.

Fakat yazılanlar islam hukukunun parçasıdır. günümüzde uygulamak kişinin vicdana kalmıştır.. . Hiç bir yaptırım ve maddi ceza söz konusu değildir.. Uygulaması tamamen kişi ile yaratıcısı arasındadır. Uygulamak isteyen sorarsa cevabını araştırır paylaşırız..

Uygulamayan kişiyede sen neden uygulamıyorsun hem dindarım diye geçiniyorsun diye baskı yapmak bizim hakkımız değildir. Varsa bir cezası onu verecek olan biz değiliz yarın ahiret gününde hesabını orada görür..

* * *

Sizin sorguladığınız her sorunun cevabı teker teker verilmiştir. Bunlar çok ayrıntılı cok detaylı mevzulardır. Bugün T.C. anayasası üzerine kaç madde biliyoruz ve yüzde kaçı üzerine ahkam kesebiliyoruz.. Binlerce devlet maaşlı hukukcuları olduğu için bugün binlerce bu alanda uzman bulabilirken İSLAM HUKUKU ve FETVALAR üzerine mevcut uzmanların alimlerin neredeyse tamamı tamamen gönüllü olarak bu alanda mesai yapmakta ve uzman sayısı bir elin parmağı sayısına geçememektedir.. Bizler de farklı alanlarda geçimimizi sağlarken gönüllü olarak böyle sorulara cevaplar aramaktayız.. Hali ile eksiklerimiz tonlarca olabilir.. Siz bizden iğrenin ama fetvalardan iğrenmeyin.. dinden imandan iğrenmeyin.. onların hepsi birbirine bağlı.. biri olmazsa diğerini bulmak kolay olmuyor..

allah yardımcımız olsun


(Fetvalara bayılıyorum ama ben sorsam sanırım içinden çıkan olamaz yani zor sorarım ve hala yanıtlarını bulamadım. Mesela dalga geçerek 3 talakla boşayanın nikahı ne olur? Eşini inatla boşamak istemeyenin nihahı ne olur.????)


Nikahın dalgası olmaz. Şaka ile bile olsa 3 talakta boşadığı an boşanmış olur. Biz şaka ile yaptık diye birşey olmaz.. Talak içinde kurşun dolu silahın tetiği ise tetiğe bastığın an kurşun çıkar.. Şakacıktan basmıştım vs. desen de ölen geri gelmez.. Diğer nokta eğer gidersen, eğer şunu yaparsan vs gibi şartlı talaklarda da şart gerçekleştiği an nikahı düşebilir..

Bir kadın mahkeme kanalı ile erkeği boşatabilir. İslam hukuku bunu da düzenlemiştir. Erkek üzerinde sorumluluklar vardır yerine getirmiyorsa islam hukukunda da mahkemeye başvurabilir..

Evlilik ciddi bir mevzudur. Şaka kaldırmız.. Nasıl ki sokakta gördüğünüz biri ile şakacıktan bile ilişkiye girip çocuk yapamıyorsanız, yaptığınızda da bunun adı ZİNA oluyorsa.. Şakacıktan da boşamıştım. vs olmas.

Her sorunun cevabı verilmiştir.. Ciltlerce kitaplar yazılmış bu alanlarda. Biz o kadar cok tembelleştik ki o kitapları kütüphaneden okumak ve araştırmak yerine deve kuşu gibi başımızı kuma gömmmeyi tercih ediyoruz..

Allah razı olsun , Suvari kardeşim. Kendimi temize çıkaracak değilim. Bu yazdıklarım anladığım yanlış fetvalarla ilgili idi, o kitabı bıraktım adı ilmihaldi ama türlü yanlışlarla dolu imiş,..
Sizin sadece niye 3 talak dediginizi anlamadım? bir yeterli değilmi?
Ve dinimle dalga geçerek beni boşayan çarkları başlattı başımıza gelmeyen felaket kalmadı, kiminle ugraştıgına insan dikkat etmeli bu kesin.
Dünyada ve ahirette kaybetmek ne imiş anlasın.
Anlasın ki Allah senin karını elinden almaz, sen bırakırsın.
Allah'ı karşısına alan birdaha iflah olmaz, tövbe gerekir ki nerde?
Peki benim Haklarım? Hiç yoktan dinden sogutmaya, dinimi alaya alıp beni zorda bırakmaya hakkı varmı idi?
Bunu yapan müslüman olabilir mi? bakıyorum da olamaz.
Allah aşkına soyunan eşine çeşitli iftira hakaret , ve ibadetlerine engel olmak.
Söyleyin zikir çeken delimi? Ya namazı bari evinde kıl gittigin yerde boşla, böyle sevda olurmu?
Rabbim yardımcımız olsun, şaşkın idim yanında Rabbim artık dogrult yüreğimi anında...
Asıl sizler hakkınızı helal edin, bazen delice sözler çıkıyor umarım Allah'ın izniyle dikkat etmeye çalışacagım.
Sevmesem burda işim ne? Bana kızmayın Allah aşkına bazen eski saçma fetvalara gider aklı deyin.
Herşeye rağmen Rabbimin yoludur dogru olan ve güzel olan.
Rabbim hatalarımı bagışla(ama çocuklar nasıl sorar onlara kızılmaz ise umarım Rabbim de kızmaz bize)

esasinda 3 talak bir cezadir iki taraf icin cünkü 3 talakin dönüsü yok cezasi cok onun icindirki 1 talakla insanlar hemen bos olmasinlar 2 ci talaktanda dönüs var ama 3 den dönüs yok emegi gecen bütün kardeslerimden Allah razi olsun güzel aciklamalarindan dolayi cünkü benim basima geldi hocalarimiz 1 ay kitap karistirdilar caresi yok 3 talakin


esasinda 3 talak bir cezadir iki taraf icin cünkü 3 talakin dönüsü yok cezasi cok onun icindirki 1 talakla insanlar hemen bos olmasinlar 2 ci talaktanda dönüs var ama 3 den dönüs yok emegi gecen bütün kardeslerimden Allah razi olsun güzel aciklamalarindan dolayi cünkü benim basima geldi hocalarimiz 1 ay kitap karistirdilar caresi yok 3 talakin

evet dönüşü yok Rabbim hakkımızda hayırlısını veersin


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com