Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


nasıl iyi bir insan olunur

İnsan denilen varlık ruh ve ceset ile birlikte vardır. Ruhsuz ceset bir işe yaramaz.

İnsanda da bir yürek denilen et parçası vardır. Biyolojik olarak vücuda temiz kanı pompalamaktadır. Kalb ise, bu yürek de bulunan adına gönül dediğimiz bir kuvvettir. Nasıl ki elektriğin varlığı, gözle görülüp elle tutulmadığı halde, yaptığı işlerden anlaşılıyor ise, gönül dediğimiz kalbin varlığı da yaptığı işlerden anlaşılır. Kalb, vücuttaki el, ayak, göz, kulak, ağız, dil gibi organlara hükmeden bir varlıktır. Kalb temiz olursa bu saydığımız organlardan hep iyi işler hasıl olur. Kalb temiz olmaz ise, aksine kötü işler hasıl olmaktadır. Daha önceki bir yazımızda iyi insanı tarif etmiştik. Şimdi iyi bir insan olmak için ne yapmak gerektiğini dilimiz döndüğünce izah etmeye çalışalım.

İyi insan olabilmek, vücut işlevini gören bütün organların iyi işler yapmasına bağlıdır. Bu organların iyi işler yapması ise kalbin temiz olmasına bağlıdır.

Peki kalb bozuk ise, temizlemek için ne yapmalıdır?

Nasıl ki bir bardak hiçbir zaman boş kalmaz, boş olduğu zaman içine hava dolar, doldururken de içine bulanık su, zehir, kum-çakıl vs. koymak ta mümkün, temiz su ile doldurmak ta..

İşte kalb de bardak gibi boş bırakılmaz. İçine faydalı veya faydasız, iyi veya kötü şeyler doldurulabilir.

Kalbi temizlemek için, oraya iyi insanların sevgisini doldurmak lazımdır. Yaptığı iyi işlerle tanınan, elinden ve dilinden insanlara hiçbir kötülük gelmemiş, insanları daima iyiye, doğruya, güzel olan şeylere davet etmiş, yaşantısıyla hep iyi örnek olmuş, insanlara dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın hep iyilik etmiş, vatanını, dinini ve bayrağını seven, yaşantısıyla herkese örnek olmuş insanları sevmeli, onları sevmeyi kendine vazife bilmeli ve kendini buna zorlamalıdır. İlk zamanlardaki zorlama, daha sonraları gerçek sevgiye dönüşür.

Kalbi iyi insanların sevgisiyle doldurunca, kötülüğe yer kalmaz.

Kalbinde bu gerçek sevgi hasıl olan insan artık kötü işler yapmaz, zaten böyle bir istek kalmaz. Hep iyi, doğru ve faydalı hizmetler yapar. Vatanına, milletine, insanlara ve kendine hep faydası dokunur. Elinden, dilinden kimseye zarar gelmez. Kötülük yapmanın adını unutur. İnsanlar tarafından sevilen, saygı gören bir insan olur.

Kalbe iyi insanların sevgisini doldurmak için ne yapmalıdır?

İyi insanların yazdıkları kitapları ve onların hayatları ve yaşantılarını anlatan kitapları çok okumak lazımdır. Böyle yapmakla hem onları tanıyıp sevmeye başlarız, hem de onların yaşantılarından kendimize örnekler almaya çalışır, onlar gibi olmak ve onlar gibi yaşamak gayretine gireriz. Onlara olan muhabbet ve onlar gibi yaşamaya çalışma gayreti hasıl olduğunda iyi insan olunmuştur artık.

Sen doğduğunda ağlarken herkes gülüyordu, şimdi öldüğünde sen gülerken herkes ağlasın.


Deneme Yazılarınız

MollaCami.Com