Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


DEVİR VE ISKAT

Ölünün ardından yapılan devir ve ıskat hakkında bilgi verebilecek olan varmı?

Ölen bir kimsenin kazaya kalmış beş vakit farz namazlarla vitir namazlarının bağışlanması umudu ile yapılan bir sadaka verme işlemine "İskat-ı Salât" denilmektedir.

İskat-ı salât için ölünün miladi yıl olarak hayatı esas alınır. Şöyle ki: Ölü erkek ise on iki, kadın ise dokuz yaşından sonraki yaşadığı yıl hesab edilir. Bu zaman içinde namazlarını kılmış olsa dahi, bunların kılınmasında noksanlar bulunacağı düşüncesi ile bütün bu müddet içindeki namazları için fidye verilmesi tercih edilir. Örnek: Ölen bir erkeğin ömrü yetmiş yıl olsa, bunun elli sekiz senesi için her namaz karşılığında bir fitre mikdarı fidye verilir.

Namaz fidyesi için ayrılan para, ömre göre hesap edilen namazların karşılığı olarak yetmediği takdirde, bu para çoğunlukla on fakire devir şeklinde verilebilir.

Örnek: Altmış iki yaşında ölen bir kimsenin elli senelik hayatı için devir yapılmak istense, fitre elli kuruş olduğu kabul edilerek namazların iskatı için de doksan lira ayrılmış bulunsa, bir aylık devir yapılır. Şöyle ki: Vitir namazı dahil, bir aylık namaz, otuz gün itibarı ile yüz seksen vakit eder. Bunun fidyesi de, elli kuruş fitre üzerinden doksan lira eder. Elli senede ise, altı yüz ay vardır. Bu durumda bu doksan lira on fakire veya birkaç birkaç fakire altı yüz defa devredilir. Eğer bu ayrılan para iki misline (180 liraya) çıkarılmış olursa, üç yüz defa devir yeterli olur. Eğer ayrılan para kırkbeş lira olursa, o zaman bin iki yüz defa devir gerekir. Böylece devir sayısı, ayrılan paranın mikdarına göre değişir.

Alan fakir parayı aldıktan sonra "Kabültü=Kabul ettim" der verirken de "Ve hebtü=Hîbe ettim" der.

Böyle bir paranın fakire bağışlanması, fakirin de şefkat duygusunu göstererek bunu bağışlayana hibe etmesi, geçmişi düzeltmeye gücü kalmamış olan din kardeşinin manevî sorumluluğunu azaltmak gibi, çok hayırlı bir maksada yönelik bulunduğundan, bu işlem büyük bir merhamet ve kardeşlik alametidir. Din kardeşleri arasındaki vefakarlık görevi unutulmamalıdır.

(Ömer Nasuhi BİLMEN, Büyük İslam İlmihali)


Devir ve İskat, ihmal edilmemesi güzel olan ve ölenlerin ardından yapılacak en güzel şeylerdendir.

Allah (c.c.) Razı olsun Ankebut kardeşim çok teşekkürler...

imamı Muhammedin içtihadına göre ölen kimsenin ardından devir yapılır.Allahın rahmetinden ümit kesilmez düşüncesiyle yapılan bişeydir,yoksa ''nası olsa ben öldükten sonra arkamdan devrimi hesaplayıp yaparlar veya bu şekilde vasiyet ederim yaparlar ''diye hayatının sonuna kadar hiç namaz kılmayıp,oruç tutmasa veya geçirdiği namaz ve oruçların kazasını bu bahaneyle kaza etmezse taktir edersiniz ki öldükten sonra yapılan devrin hiç bir faydası olmazz...devrin nası yapıldığını zaten arkadaş anlatmış sağolsun...


Allah (c.c.) Razı olsun Ankebut kardeşim çok teşekkürler...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com