Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


gusül abdesti ile ilgili

s.a

gusül abdesti alınan suya el değmemesi mi gerekir? bununla ilgili hadisi şerif varmıdır?

teşekkürler...

Gusül abdesti alınacak su temiz olmalı.

Peygamber Efendimiz hadis-i şeriflerinde "Herhangi biriniz durgun suya bevletmesin ve durgun suda cü-nüplükten gusletmesin" ve bir diğer hadis-i şerifte de "Herhangi biriniz uykudan uyandığı zaman, elini üç kez yıkama­dan kaba daldırmasın. Zira elinin nerelerde dolaştığını bilemez" buyuruyorlar. (Müslim (Taharet) 64, Tirmizi (Taharet) 51, Nesaî (Taharet) 30, 139. (Ou-sül) i, tb&-i Mâce (Taharet) 2Ş, İmam Ahmed'In Müsned'i 2/288, 464)

Bir defa abdest alınan su temizdir; ama temizleyicilik hükmü yoktur. Dinen temizlik yapıldığı için günah kiri vardır o suda, manen pistir. Yani suyun abdestte kullanılmaması için o su ile bir defa abdest alınması gerekir. İmam-ı Azam Ebu Hanife Hz.'nin ictihadına göre; cünup bir kimse durgun suya elini, ayağını vs. bir uzvunu daldırdığında o uzvu yıkanmış olur, bir başka deyişle o uzvundan cünupluk gider; dolayısıyla su abdestte kullanılmış olur. Mümkün mertebe suyun değiştirilmesi gerekir; guslederken vücuttan kaba sıçrayan damlacıklar kabın 3te birini geçmediği müddetçe suya zarar vermez; ancak yine de çok dikkat edilmesi gerekir.

Suya vücuttan kullanılmış su sıçratmamaya ve el daldırmamaya titizlik gösterilmeli, ki gusle mani olmasın. Aksi durumda ne namaz olur, ne de diğer ibadetler...

Allah razı olsun

Yine öyle ki; yukarıda bahsettiğimiz meselede, el yıkanmış olsa ve suya daldırılsa suya zarar vermez. Daldırılan uzvun necis olması gerekir suyun kullanılmaması için.

özür dilerim necislikten kastınız nedir. yani gusül abdesti alacak kişinin gusülsüz olması da nescislik midir? yoksa bildiğimiz elin yada uzvun maddi anlamda kirliliği mi suyun kirlenmesine yeter? cehaletimi bağışlayın...

son olarak yurt gibi imkansız ortamlarda dikkat edilemiyorsa bu meseleye ne yapılabilir?

yani kısıtlı su, küçük banyo, kapaksız kova gibi durumlarda suyun içine vücuttan su sıçramasına engel olunamıyorsa da aynı durum geçerli olur mu?

teşekkürler..


Allah razı olsun


Allah razı olsun


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com