Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


bilen varsa...

arkadaşlar.namazda ayakları kaldırmak neden bozuyo;nasıl bi açıklaması var acaba

esselamu alyküm soruna tam bir cevap olmasada şunu ifade etmek istiyorum hazreti ali buyurdularki eğer abdestim bozulmayacağını bilsem sağ ayağımın baş parmağını oynamasın diye yere çivi ile çakardım:


esselamu alyküm soruna tam bir cevap olmasada şunu ifade etmek istiyorum hazreti ali buyurdularki eğer abdestim bozulmayacağını bilsem sağ ayağımın baş parmağını oynamasın diye yere çivi ile çakardım:


Apdesti değil namaz'ı bozar ayak kaldırmak..
Lakin bazı bize bildirilen emirlerde neden aranmaz !Ve söylenen yerine getirilir.. :)

Namazı bozan secdede iki ayağı birlikte yerden kesmektir. Secde haricinde mesela kıyamda iki ayağı yerden kesmek imkansız. :)

Secdede ayağının birini yerden kesmekle namaz kerahatle caiz olur; ancak her ikisini de yerden kesmekle namaz bozulur. Secdenin sıhhatine engeldir çünkü; secde de namazın rükularındandır, olmazsa olmazlarındandır yani...

***

Hz. Ali (k.v.) Efendimizin "eğer abdestim bozulmayacağını bilsem..." sözünde; ayağa çivi çakılmasıyla kan akacak bu şekilde abdest bozulacaktır. Selda@ kardeşimizin ifade ettiği gibi ayakları kaldırmanın abdestle herhangi bir ilgisi yok.


"...Lakin bazı bize bildirilen emirlerde neden aranmaz !Ve söylenen yerine getirilir.."


Bu fıkhi bir mevzu, araştırmak; en doğruyu bulmak, merakı gidermek güzeldir...

teşekkürler açıklamalar için degerli kardeşlerim

Bu fıkhi bir mevzu, araştırmak; en doğruyu bulmak, merakı gidermek güzeldir...


Merakı gidermek güzeldir ama;bunun sonucu değişmiyecekse yani ayağın kaldırılmasında namazın bozulma tehlikesi varsa ki! vardır! Bunu daha nasıl araştırmak gerekir? Hani bunun gibi kesin yapılmaması gereken hareketlerimizde ibadetlerimizde "NEDEN" aranmasın onu kasdetmiştim ..
Genede en iyi cevabı sizler verirsiniz ..yukarıda yazdıklarınıza katılıyorum..Teşekkürler.. :)

"Neden" aranması iki türlüdür. Biri sizin bahsettiğiniz "neden", bir diğeri de benim bahsettiğim "neden"... Birinde kişi itiraz amaçlı "neden" der, yani "bu neden böyle" diyerek öyle olmaması gerektiğini düşünür, vurgular... Kısacası sizin bahsettiğiniz mesele.

Bir de güzel olanı var ki, onda bir mahzur yok. Sırf meraktan sormak; "acaba ne hikmetle bu böyle olmuş, namazı şu meselenin bozmasının hikmeti nedir, nedendir" gibi meraktan sorulan sorular... Bu sorulara cevap bulması onu ibadetlere daha samimi kılar..

Sizin de belirttiğiniz gibi "fülan mesele de niye emredilmiş ki, nedeni ne olsa gerek" şeklinde art niyetli düşünceler caiz olmaz.

Neticede meselenin hikmetini öğrenmek, o meseleye imanının ziyadeleşeceğini düşünerek araştırmak güzel olsa gerek..

Verdiğiniz değerli bilgilerinize teşekkür ederim sayın Faruk hocam..

esselamu aleyküm ben abdesti bozar demedim ki sadece ayağa çivi çakmak abdesti bozar

Secdede ayağının birini yerden kesmekle namaz kerahatle caiz olur; ancak her ikisini de yerden kesmekle namaz bozulur. Secdenin sıhhatine engeldir çünkü; secde de namazın rükularındandır, olmazsa olmazlarındandır yani... hepnzden aro arkadaşlar cevaplarınız için.ben de hikmeti nedir açısndan sormştum zatn.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com