Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


tespih çekmek

selamünaleyküm arkadaşlar çalıştığımız şirkette namaz kılmamıza izin veriliyor Allah! a şükür ancak bir arkadaşımız bugün tutturdu namazdan sonra tesbih çekmek kul hakkına giriyormus namazı kılıp hemen işimizin başına dönmeliymişiz ben de en fazla 1 dakika süren birr şey için neden kul hakkına girsin namaz kılmamıza izin veriliyor dedim

o arkadaşınız saçmalamış kusura bakmayın da tesbih namazın bir çarpası gibidir tesbih çekmeden dua etmeden namaz eksik olmaz mı? Hem namaz kılmanıza izin veriliyorsa o da bir problem çıkmasına neden olmaz bence.Dediğiniz gibi kısa da sürüyor.

Ben de kendisine anlatmaya çalıştım Peygamber efendimizİn hadis-i şerifi vardı yanılmıyoram namazdaki kusurlaın giderildigine dair ama anlamıyor

Siz yine ısrarlarınıza devam edin kardeşim ama tesbih çekmeyi de kesinlikle bırakmayın hadisi şerif var diye hatırlıyorum 'Namazdan sonra tesbih çekenin deniz köpüğü kadar da olsa günahları af olunur ' manasında idi.

MEVLAM razı olsun kardeşim ben ona gerekli ispatlarla açıklama yapacam inşallah

kul hakkına girermi? bilemiyorum ama ben bi hocamızdan duymuştum bunu paylaşmak istiyorum eger işyerinde iseniz tesbih çekilmemesinde bi sakınca olmadığını çünkü gercekten zamanını almış olabilicegimizi eger iş yeri sahibiniz namaza kızıyor olsa bile sadece farzını kılıp işimizin başına dönebilecegimizi söylemişti. ama ne kadar dogru tam manasıyla öğrenmek lazım.

Zaten mesele işverende bitiyor izin veriliyor madem namaza tesbih çekmekte neden sakınca olsun hem uzun da sürmüyor arkadaşınız bahane aramamalı tesbih çekmek için..

Tesbih çekmek terk edilmemesi gereken sünnetlerdendir. İmkan nispetinde terk edilmez. Yalnızca cenaze namazından evvel kılınan namazdan sonra, cenaze namazının farziyyeti tesbih çekmekten daha önce geldiğinden önce cenaze namazı kılınır, ardından tesbih münferiden çekilmelidir.

Nitekim Allah dostlarının da tesbih çekmeyi ihmal etmediği ve bu yöndeki tavsiyeleri de dikkat çekicidir.

Fasil : DUA BÖLÜMÜ
Konu : İstiğfar; Tesbih; Tehlil; Tekbir; Tahmid Ve Havkale
Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Mirac sırasında İbrahim (as)`le karşılaştım. Bana: "Ey Muhammed, ümmetine benden selam söyle. Ve haber ver ki: Cennetin toprağı temiz, suyu tatlıdır. Burası (suyu tutacak şekilde) düz ve boştur. Oraya atılacak tohum da sübhanallah, velhamdülillah, ve lailahe illallah, vallahu ekber cümlesidir."
HadisNo : 1884


Fasil : DUA BÖLÜMÜ
Konu : İstiğfar; Tesbih; Tehlil; Tekbir; Tahmid Ve Havkale
Ravi : Yüseyre
Hadis : Ebu Bekri`s-Sıddik`ın azadlısı Yüseyre (ra) -ki ilk muhacirlerden idi- anlatıyor: "Resulullah (sav) bize dedi ki: "Size tesbih, tehlil, takdis, tekbir çekmenizi tavsiye ederim. Bunları parmaklarla sayın. Zira parmaklar (Kıyamet günü nelerde kullanıldıklarından) suale maruz kalacaklar ve konuşturulacaklardır."
HadisNo : 1885

İhya.org / Kütübü Sitte Hadisleri



Mektubat-ı Rabbani 304. mektupta, İmam-ı Rabbani Hz şu şekilde buyuruyor;

Peygamberimiz (a.s) buyurdu ki, (İnsanın, Rabbine en yakın olduğu zemân, nemâz kıldığı zemândır). Nemâz kılan bir kimse, Rabbi ile konuşmakda, Ona yalvarmakda ve Onun büyüklüğünü ve Ondan başka herşeyin hiç olduğunu görmekdedir. Bunun için, nemâzda korku, dehşet, ürkmek hâsıl olacağından, tesellî ve râhat bulması için, nemâzın sonunda, iki defa selâm vermesi emr buyuruldu. Peygamberimiz (a.s) bir hadîs-i şerîfde, (Farz nemâzdan sonra 33 tesbîh, 33 tahmîd, 33 tekbîr ve bir de tehlîl) emr etmişdir. Bunun sebebi, bu fakîrin anladığına göre, nemâzdaki kusûrlar (Tesbîh) ile örtülür. Lâyık olan, tâm ibâdet yapılamadığı bildirilir. (Tahmîd) ile, nemâz kılmakla şereflenmenin Onun yardımı ve erişdirmesi ile olduğu bilinerek, bu büyük nimete şükr, hamd edilir. (Tekbîr) ederek de, Ondan başka ibâdete lâyık kimse olmadığı bildirilir.

Görüldüğü üzere sevabı kat be kattır, tesbihata devam edilmesi önemle vurgulanmıştır.

Rabbim amil olmayı nasip etsin, Namaza ve dahi bu şekilde ki tesbihatta üşengençlik ve gevşeklikten muhafaza buyursun.

Amin Anise kardeşim Allah razı olsun. :)

Allah razı olsun kardeşim o arkadaşım içinde dua ederseniz sevinirim inşallah o da idrak eder bu hususun ehemmiyetini

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,8554.0/topicseen.html
Buyrun kardeşim bir açıklama daha sorunuzla alakalı.. ;)

Allah razı olsun kardeşlerim aradığım cevabı buldum

fırtına kardeşim. tesbih çemeseniz bilalkis işyerinizin hakkını yemiş olursunuz.o işyeri bereketi sizin tesbihlerinizle,bereketlenir. gerekeni yazmışlar kardeşlerimiz.. bir mürşidi kamil ile namaz kılan mürüidi.ikindi namazının sünnetini klmadan .tesbih ve dua yaparak kalkmışlar.ama mürid,kalbinden bu mürşidi kamil olsaydı sünneti terketmezdi diye geçirmiş. o büyük allah dostu dönmüş müridine namazın sünnetini terk de sünnettir.peygamberimizde çok az terk etmiştir.lakin TESBİHİ VE DUA yı terk etmemiştir.diyerek kalbinden geçenlerin cevabını vermiştir. askerdede hep derlerdi vatan hizmeti zaten ibadet , namaza ne gerek.bunlar bilinçsizce ve cahilce söylenen sözler.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com