Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


NAMAZ KILARKEN SÖZLE NİYET ETMEK ŞARTMI

hangi namazın hangi rekatını kılacağımızı bilmemiz ve hazırlığımız bir niyet değilmidir...?

Namazın şartlarından altıncısı niyet, yani Allah rızası için namaz kılmayı dilemek ve hangi namazı kılacağını bilmektir.

Niyet kalb ile yapılır. Dil ile söylendiği halde kalbden niyet yapılmazsa niyet edilmiş olmaz. İmamı Rabbani hazretlerinin, Mektubatı şerif, birinci cild, 186. mektupta buyurduklarına göre: Dil ile niyet caiz olunca, çok kimse yalnız dil ile niyet ederek, kalb ile niyeti terk ediyor. Namaz kabul olmuyor. O halde, niyeti dil ile değil, kalb ile yapmalıdır.
Farz namazlarda, bayram ve vitir namazlarında niyeti belirtmek lazımdır. Mesela ''bugünkü sabah namazına veya cuma namazına veya bayram namazına'' diye niyet edilir. Nafile namazlarda sadece ''namaz kılmaya niyet etmek kafi gelir.

Muhtasar ilmihal Hasan ARIKAN

önemli ve doğru olan kalb ile niyetse neden farz ,bayram ve vitir namazlarında niyeti belirtmek gerekir.

"İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki,
(Niyet kalb ile olur. Ağız ile niyet etmek bid’attir. Buna, bid’ate hasene diyenler olmuşsa da, bu bid’at, yalnız sünneti yok etmekle kalmıyor; farzı da yok ediyor. Çünkü, çok kimse, yalnız ağız ile niyet ederek, kalb ile niyet etmiyor. Böylece, namazın farzlarından biri olan kalb ile niyet yapılmıyor. Niyetsiz namaz kabul olmaz. Hiçbir bid’ati, hasene olarak bilmiyor ve hiçbir bid’atte güzellik görmüyorum.) [C.1, m.186]

[İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: (Niyet, yalnız kalb ile olur. Yalnız söz ile niyet etmek bid’attir. Kalb ile niyet edenin, şüpheden, vesveseden kurtulmak için, söz ile de niyet etmesi caizdir.]"

şimdi idrak edilmiştir.doğru yaptığımdan eminim artık.tşkr ederim. :)

sifa ve janves kardeşlerim Allah razı olsun gerçekten süper açıklamalar olmuş yani ...
hayran kaldım :)
keşke elimde olsada 100 er 100 er taktir puanını hemen verebilseydim sizlere ...

emeğinize sağlık kardeşler...Allah razı olsun..

Namazın şartlarından altıncısı niyet, yani Allah rızası için namaz kılmayı dilemek ve hangi namazı kılacağını bilmektir.

Niyet kalb ile yapılır


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com