Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


nişan ve söz devresi..

Nişanlı iken evlilk devrasine kadar olan zaman içinde iki kişinin birbirine olan davranışları nasıl olmalıdır,islamda ölçü nedir? ve nişanlı iken dini nikah olunmalımıdır?
..Bu konular hakkında biraz bilgi verebilirmisinz acaba ::)

Her şeyden önce bilinmelidir ki, nişan "evlilik" değildir. Nişanlı olan iki fert yine birbirine yabancıdır. Yalnızca evleneceklerine bir işarettir nişan. Kısacası "bu bununla evlenecek, haberiniz olsun" anlamında...

Nişanlılık devresinde nikahın zararı olabiliyor; ancak düğüne yakın bir zamanda nikahın yapılması güzel ve gereklidir. Nişan ile düğün arası uzak tutulacaksa nikahın düğüne yakın bir zamanda yapılması en doğru olanıdır. Nişan ile düğün arasında çıkabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunda nikahlı olduklarında boşanmaları ve kızın iddet beklemesi gerek... Ve bir sürü sorun...

Nişanlı iki fert birbirine yine yabancıdır; "nasıl olsa evlenecek değil miyiz" diye rahatça hareket edilemez. El ele tutulamaz.. Bir ölçü çerçevesinde hareket etmek gereklidir.

Allah razı olsun cvp için mevlam gönlünüzden geçen tüm güzellikleri kabul buyursun ..

benim bu konudaki tek kıstasım ölüm ,

nikah kıydık diye her istediğini yaptın varsayalım,

ya iki taraftan biri düğün yapılmadan ölürse?

bu konumu iyi tahlil etmek lazım ,

ateşle barut yanyana durmaz diyen atalarımız birşey biliyorlar da söylüyorlar,

ne kadar takvan olursa olsun,edebin olursa olsun nefis ve şeytan işin içine girince ,

OLMAZ OLMAZ DEME OLMAZ OLUR...!

Allah razı olsun cebni kardeş..Yani şimdi siz nikahın düğün günü yada bikaç gün önce yapılması taraftarımısınız?

Ölçü bellidir,İSLAM.dini nikah kıyılmadıkça,YABANCI lık devam eder.bunu bilmeyen yoktur.ve iki defa görüşme harici haramdır.

Ve resmi nikah olmadan Dini nikahın kıyılmasından yana değilim.acizane.
Resmi düğün tarihi belirlendikten sonra,en güzeli en uygunu 10veya15 gün önce dini nikahı kıymaktır.acizane fikrim.ve büyüklerimden öğrendiğim budur.

Allah razı olsun ihvan kardeş..iki defa görüşme harici haramdır demişsiniz.Peki yalnız olmamak şartıyla görüşülebilinrmi?

yanıltmış olmayayım hemen araştırma imkanım yok.evde biri varsa,iki kişi ayrı bir odada karşılıklı yanlız görüşür sebebi daha rahat konuşup anlaşmaları ,yada görüştürülüyor,mahzuru olsa izin verilmezdi.(tecrübe konuşuyo)

Teşekkür ederim cevaplar için..Yani ne olursa olsun herkez bulunduğu konumu bilip takva ile amel etmeli..Sizin dediğiniz gibi belli olan ölçüyü yani islamı ve şeriatin çizgi sınırlarını aşmaması gerektiğini her an aklından çıkarmamalı..
Mevlam hak olan rızasına muvafık amel etmeyi nasip etsin..Amin..

Bildiğim kadarıyla kapı açık vaziyette görüşmesinde bi mahzur yoktur bu halvetten sayılmaz diye söylemişti hocalarımız..

mukallid kardeşim yazımı iyi okudunuzmu. ne diyorum iki kişi bir evde ,evliliğe ilk adımı atacak,burada halveti nasıl arayacaksın,burada bir kereye mahsus görüşme tanışma beğenme durumu var.karşılıklı birbirlerini üçüncü bir şahısın yanında nasıl net bakıp tanıyacak .nişanlılık süresini demiyorumki ben.elbette dini nikah olmadan herşey haram. HALVET farklı bir şey


mukallid kardeşim yazımı iyi okudunuzmu. ne diyorum iki kişi bir evde ,evliliğe ilk adımı atacak,burada halveti nasıl arayacaksın,burada bir kereye mahsus görüşme tanışma beğenme durumu var.karşılıklı birbirlerini üçüncü bir şahısın yanında nasıl net bakıp tanıyacak .nişanlılık süresini demiyorumki ben.elbette dini nikah olmadan herşey haram. HALVET farklı bir şey


Yazınızı çok dikkatlice okudum.

Elbette,evlilik adayları birbirlerini görüp ve konuşabilirler...Bir noktayı da yeri gelmişken hatırlatmak isterim.Bu görüp ve tanışma sırasında hanım kardeşimizin tesettürlü olması gereklidir.Yüzünü ve ellerini açabilir...

Şartı ise;halvet durumuna düşmeden görüşülmesidir.

Özetle;üçüncü bir şahıs olmadan olmaz diye biliyorum.
Saygılarımla...

Paylaşım için Allah razı olsun kardeşim...

:)bu soruyu sorduğunuz için vede sizde yanıtladığınız için allah razı olsun bizi çok güzel bilgilendirdiniz :)


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com