Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sınav Bilgileri

TOEFL


TOEFL (Test Of English As a Foreign Language) ana dili İngilizce olmayanların Amerikan İngilizce’si bilgisini ölçmek amacı ile Amerika’nın New Jersey eyaletinde bulunan ETS (Educational Testing Service) tarafından dünyanın pek çok merkezinde düzenlenen bir sınavdır.

TOEFL dünya genelinde İngilizce dilinde eğitim veren yaklaşık 4300 kolej ve üniversite tarafından lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına ana dili İngilizce olmayan öğrencileri kabul kriteri olarak kullanılır. Ayrıca, dünya genelinde pek çok kurum, organizasyon ve şirket iş başvurusunda TOEFL sınavından alınan iyi bir puanı İngilizce Yeterlilik belgesi olarak kabul eder. TOEFL’a, İngilizce eğitim veren bir üniversite, kolej veya enstitütüde eğitim yapmak isteyenler girmelidir. Ayrıca, İngilizce dil bilgisini uluslararası geçerliliği olan bir belge ile kanıtlamak isteyenler de bu sınava girebilir.

TOEFL’ın yıl boyunca düzenlenmekte olan bir sınav olması nedeni ile istenen herhangi bir günde sınava girilebilir. Listening, Structure, Reading ve Writing olmak üzere dört bölümden oluşan TOEFL 3.5 ile 4 saat arası bir zamanda tamamlanır.

TOEFL hakkında daha detaylı bilgi için resmi sitesi olan www.TOEFL.org adresini ziyaret edebilirsiniz.




--------------------------------------------------------------------------------
KPDS


KPDS (Kamu Personeli Yabancı Dil Tesbit Sınavı) yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek amacı ile ÖSYM tarafından yapılmakta olan bir sınavdır. Her yıl Mayıs ve Kasım aylarında Ankara’da düzenlenmekte olan KPDS, katılımın fazla olması durumunda diğer büyük şehirlerde de yapılabilmektedir.

100 sorudan oluşan KPDS toplam 180 dakika sürmektedir. En yakın sınav ve başvuru tarihleri aşağıdaki çizelgede verilmektedir.


Sınav Başvuru Tarihleri : -
Sınav Tarihleri : 07.05.2006 (Mayıs Dönemi)

12.11.2006 (Kasım Dönemi)

KPDS hakkında her türlü bilgiye http://www.osym.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.




--------------------------------------------------------------------------------
YDS


YDS (Yabancı Dil Sınavı) sadece dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen öğrencilerin seçilmesi ve yerleştirilmesi amacı ile ÖSYM tarafından düzenlenmekte olan bir sınavdır. Yabancı Dil Sınavı (YDS), Öğrenci Seçme Sınavından bir hafta sonra Pazar günü devlet üniversitesi rektörlüklerinin bulunduğu 40 merkez ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Lefkoşa’da yapılır.

YDS Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere üç dilde yapılmaktadır. Adaylar bu dillerden yalnız birinden sınava girebilir. Bu testlerde kelime bilgisi ve dil bilgisi, Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular bulunmaktadır.

100 sorudan oluşan YDS toplam 150 dakika sürmektedir.


Sınav Başvuru Tarihleri : -
Sınav Tarihi : 25.06.2006

YDS hakkında her türlü bilgiye http://www.osym.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.




--------------------------------------------------------------------------------
ÜDS


ÜDS (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 24. ve 65. maddeleri gereğince hazırlanarak 1 Eylül 2000 tarih ve 24157 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Doçentlik Sınav Yönetmeliği" uyarınca doçent adaylarının gireceği merkezi bir sınavdır. Bu sınava doktora/sanatta yeterlik adayları da girerler. Ayrıca, ÜDS sonuçları, yüksek lisans programlarına giriş için de kullanılabileceğinden, lisans programı mezunları ile lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrenciler de bu sınava girebilirler. Ancak bu öğrencilerin ilgili üniversite ile irtibat kurarak, yüksek lisans programları için üniversitenin ÜDS sınav sonuçlarını kullanıp kullanmayacağını öğrenmeleri gerekir.

Yabancı dil koşulunun sağlanması için doçent ve doktora/sanatta yeterlik adaylarının bu sınava girip başarılı olmaları gerekir.
Yabancı dil koşulunun sağlanması için ÜDS'den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65,000, doktora/sanatta yeterlik adaylarının 100 üzerinden en az 50,000 puan almaları gerekir.
Türkiye'de veya uluslararası düzeyde merkezi olarak yapılan yabancı dil sınavlarının ÜDS'ye eşdeğerlik durumları Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından belirlenmektedir. Buna göre uluslararası düzeyde uygulanan sınavların ÜDS'ye eşdeğerlik durumları tablo halinde aşağıda verilmiştir:

ÜDS TOEFL IELTS
Eski Yeni
DOÇENTLİK 65 513 183 6.0 (Her Bölümden)
DOKTORA/SANATTA YETERLİK 50 477 153 5.5 (Her Bölümden)


ÖSYM tarafından yapılmakta olan ÜDS, Mart ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez Ankara’da düzenlenmektedir.

180 dakika sürmekte olan ÜDS toplam 80 sorudan oluşmaktadır. En yakın sınav ve başvuru tarihleri aşağıdaki çizelgede verilmektedir.



Sınav Başvuru Tarihleri : -
Sınav Tarihleri : 26.03.2006 (Mayıs Dönemi)

08.10.2006 (Kasım Dönemi)


ÜDS hakkında her türlü bilgiye http://www.osym.gov.tr adresinden erişebilirsiniz.



--------------------------------------------------------------------------------
GRE


GRE (Graduate Record Examinations) mühendislik ve temel bilimler branşlarında “yüksek lisans” yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. General, Subject ve Writing Assessment olmak üzere üç türü bulunmaktadır.

GRE General Test, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bilgisayarda uygulanmakta olan; herhangi bir çalışma alanına bağlı olmayan sözel, sayısal ve analitik problem çözebilme yeteneğini ölçen bir sınavdır.

GRE Subject Test, teste girenin belirli bir bilim dalı hakkındaki bilgilerini ölçer. Bilgisayarlı sisteme henüz geçmemiş olan bu sınav 14 farklı alanda uygulanmakta olup, toplam süresi 170 dakikadır.

GRE Writing Assessment, üst düzey düşünme ve yazı yazabilme yeteneğini ölçer. Sınavın dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bilgisayarda uygulanmakta olması nedeni ile istenen herhangi bir tarihte sınava girilebilir.

GRE hakkında daha detaylı bilgi için resmi sitesi olan www.GRE.org adresini ziyaret edebilirsiniz.




--------------------------------------------------------------------------------
SAT


SAT (Scholastic Aptitute Test), Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Reasoning ve Subject test olmak üzere iki bölüm içermektedir. 225 dakika süren sınav okuma, yazma ve matematik olmak üzere üç alandaki yeteneği ölçmektedir.

SAT hakkında daha detaylı bilgi için www.SAT.org adresini ziyaret edebilirsiniz.


İngilizce Kursu

MollaCami.Com