Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bir Sigara İçelim, İçimiz Açılsın!

BİR SİGARA İÇELİM, İÇİMİZ AÇILSIN!

Yeryüzünde ciğerlerine sigara dumanı girmeyen yoktur. Aktif içici olmasak da çevremizdeki aktif içicilerin sayesinde “sigara içmiyorum” diyen bizler de pasif içici durumuna düşmekteyiz. Halkımız bu durumdan her ne kadar şikâyetçi olsa da, köşe yazarlarımız bu durumu yazılarında dile getirseler de sigaranın fiyatlandırılması, pasif içiciliğin engellenmesi, tütün firmalarının sponsorluğu konularında uluslararası bir düzenlemenin yapılmasını imzalayan 107. ülkeyiz.

Sigaraya başlayanların yaklaşık %30’u [u]lisede
, %15’i üniversitede sigaraya başladığını söyler. Üniversitede sigaraya başlayanların ise %73’ü birinci sınıfta başlamıştır. Sigaraya başlamada rol oynayan faktörler arasında en büyük etkiye aile ve arkadaş etkisi sahiptir. Anne-baba, öğretmen vs. çocuğun yetişmesinde birinci dereceden etkili olan şahısların sigara içmesi çocukları büyük ölçüde etkiler. Sigara içmeyi büyümenin bir göstergesi olarak görmeye başlarlar.

Sigarayı neden “aydın” denilen kesim içmektedir? Sigara içip okumuş, aydın geçinen kimselerin okumuşluğuna “cehl-i mürekkep”[size=8pt](1)
demek daha uygun olacaktır. Dinimizin methettiği ilim Allah’a götüren ilimdir ki bu ilme sahip olanlar zaten sigara içmek gibi cahilce bir işe kalkışmazlar.

***
Üniversite gençliğinin bu bela ile karşı karşıya olması gerçekten üzücü bir durumdur. Zor bir sınav sonrası öğrencilerin kendisini sınav salonundan dışarıya atarak sigaraya nasıl sarıldığını görmelisiniz. Veyahut mola saati gelmiş hatta birkaç dakika geçmiş bir derste, ders hocasına mola vermesi için ısrar eden, ıstırabını “Bir sigara içelim de içimiz açılsın!” ifadesiyle vurgulayan öğrencileri görseniz… Siz de çok üzülürsünüz, biliyorum.

Otobüsle uzun bir yolculuğa çıktıysanız siz de şahit olmuşsunuzdur yolcuların otobüse binmeden önce alelacele bir-iki sigara tellendirdiğine… 10 dakikalık molayı bile bir fırsat bilip bu molayı sigara içmekle geçirdiklerine… Arka koltukta dört-beş yaşlarında çocuğuyla yolculuk yapan genç bir annenin mola saati geldiğinde “Sigara içmeyeceksin değil mi anne?” sorusunu geçiştirerek cevaplayıp çocuğunu içeride bırakarak dışarıda sigaraya sarıldığını da görmeliydiniz…

***

Sirke balı bozduğu gibi sigara da nesli bozar! (2)

Sigara içen anne adaylarının çocuklarının ölme riskinin olduğu ispatlanmıştır. Çocuk doğmuş olsa bile zekâ geriliği, çok zayıf veya kısa boylu olma olasılığının büyük olduğu da uzman doktorlar tarafından açıklanmıştır.



Sigara necistir!

Müslümanın temiz olması gerektiğini, temizliğin imandan bir şube olduğunu Peygamber Efendimiz haber vermiştir. Nasreddin Hoca’ya sigara içen biri sorar:

“Hocam sigaram helâya düştü, o şimdi pislendi mi, alıp içebilir miyim?”

Nasreddin Hoca Merhum’un şairane cevabı müthiştir:

Sen tütüne necis deme necis duyar ar eder
Tütün düşse necise necisi murdar eder…
(3)

Necisten de öte bir şeyi kullanan, kokusunu daima üzerinde taşıyan birinin yanında biz insanlar rahatsız olup kaçarken melaike-i kiram, ruhaniyet durur mu dersiniz?

“Sigara içmek” diyoruz da, sigara için “içmek” fiilini kullanmak ne derece doğru bilmiyorum. Araplar sigara için “tedhin=dumanlama” fiilini kullanırlar. İngilizler “drink” değil de “smoke=sigara içmek” fiilini kullanırlar. Dolayısıyla sigara yenilen veya içilen şeyler arasında değildir.

“Bir iş ki ona besmeleyle başlanmamıştır; o eksiktir, bereketsizdir.” [size=8pt](4)


Müslüman yemeğe başlayacağı vakit veyahut helal olan bir şeyi içeceği vakit besmele ile başlar. Sigara yenilen veyahut içilen bir şey değil, faydalı da değil; o halde nimet de değildir. Nimet olması için faydası olması icap eder. Faydasız olunca besmele de çekilmez. Sigaraya da besmele ile başlanamayacağından bereketsizdir, fisktir; dolayısıyla haramdır. [i](5)


***
Sigara içenlere sebebini sorduğunuzda her birinin bahanesi hazırdır. Kötü bir arkadaştan daha iyiymiş, aklını başına getiriyormuş, dertlerini unutturuyormuş…

Peki ya sigara içmeyenler ne olacak? Bunların aklı başında değil mi? Dertlerinden kırılıyor mu sigara içmeyenler? Çok gereksiz ve boş açıklamalarla kendilerini avutuyorlar…

Sigara içmek sefihliktir… Çağdaş(!) geçinip sigara içenlerin cahilliklerini, gericiliklerini ortaya koyan apaçık bir delildir…

***

Anne-babalar çocuklarına bu konuda dikkat etmeli, diyeceğim; anne-babası sigara içen çocuklar sigaraya erken yaşta başlıyor. Günde 2-3 sigara içerek iki haftada tiryaki konumuna geliyorlar.(6) Çocuklar anne-babalarının sigara içtiğini görerek büyümüşlüğün bir göstergesi olarak görüyor ve sigaraya özeniyorlar.

O halde, BÜYÜKLER! Sigara kullanmayı bırakarak çocuklarınıza büyümenin sigara ile olmayacağını göstermelisiniz.

Rabbim sigara gibi bir felâketin şerrinden muhafaza etsin…

Faruk Ö. Aktaş

_________

(1)Nuri Yazar, Artvin Emekli Müftüsü, Üç Büyük Bela…c.1, .478
(2)Nuri Yazar, age c.1, s.490
(3)Nuri Yazar, age c.1, s.467
(4)Müslim, 2017
(5)Nuri Yazar, age c.1, s.468
(6)Sigarasız Hacettepe Bülteni, sayı 10

Çok güzel ve kıymetli bir paylaşım.Teşekkürler. :)

Çok güzel ve kıymetli bir paylaşım.Teşekkürler.


Rica ederim...

[size=14pt]Nargilenin Sağlık Üzerinde Bazı Etkileri

Nargile kullanımı adolesanlar arasında artış göstermektedir. Nargile tıpkı sigara gibi sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda pek çok çalışma yapılmaktadır.



Avusturya’da yapılan bir araştırmada, kanın pıhtılaşmasında görevli hücreler olan trombositler üzerinde nargilenin etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak da nargile kullanımının, sigara kullanımında olduğu gibi, trombositlerin aktivitesini etkilediği görülmüştür.

Hatta nargilenin sadece trombositleri değil, kanın pıhtılaşmasında görevli diğer tüm yapıları etkilediği bulunmuştur. Kanın pıhtılaşmasını etkileyen bu değişiklikler ise damar tıkanması gibi ciddi kalp-damar problemlerine neden olduğu; ayrıca gebelikte nargile kullanımının, bebeğin damar gelişimi için zararlı etkileri olduğu da ortaya çıkmıştır.

Sinem Nur Canan, Sigarasız Hacettepe Bülteni, sayı 4

***
Bazı gençler arasında nargilenin sigardan farklı olduğu anlaşılmakta ve nargile içilmesi sağlığı olumsuz yönde etkilemeyen bir davranış olarak görülmektedir. Sigaranın sağlığı olumsuz yönde etkilediği gibi nargile de aynı özelliğe sahiptir. Neticede sigara gibi nargile içilmesi de haram olmaktadır.

***

Allah razı olsun kardeşim paylaşım için teşekkürler..

Hz. Allah hepimizi ırak eylesın sigaradan içenlere de birakmayi nasip eylesin.


Allah razı olsun kardeşim paylaşım için teşekkürler..

içimiz açıLdı..sağoLun..

Sigara yasaklarını içiren kanunu bir türlü çıkaramadılar gitti... :(


Allah razı olsun kardeşim paylaşım için teşekkürler..

Sigara icenlere bir sözüm olacak gücenmesinler lutfen,
HASTALANSAK;HASTANEDE TEDAVI OLMAK ISTESEK;BIZE DESELERKI SIZIN ICIN ILAC YOK;
SIZE VERILECEK ILACI BIRAZ ÖNCE BIR TIRYAKIYE VERDIK HAVASIZ KALSAK OKSIJJEN TÜKENNSE ONU ISTESEK BIZE DESELERKI;
SIZE OKSIJEN BULAMIYORUZ;CÜNKÜ AZ ONCE BIR TIRYAKIYE VERDIK
BIZE HEP SIZE VERECEK BIR SEYIMIZ YOK DESELER ACABA NE DERIZ?
BEN SIZE SÖYLEYEYIM NE DIYECEGIMIZI!!!!!
ÖLSELERDI DE BUNCA CAN KURTULSAYDI;ÖLSELERDIDE BU INSANLAR DERMAN BULSAYDI........DAHA NELER NELER:
bIRDE KENDISI KURTULSAYDI ...DIYEN CIKARMI SANMAM:
MESELA BEN DEMEM.DIYECEGIM SEY BELLI. YA SIZ AYNI SEYI DERMIYDINIZ. CEVABI BEN VEREYIM EVET EVET EVET.
KENDILERI ICENLER NE DERDI YA ONLARA BUNLAR SÖYLENSEYDI
ONLARDA AYNI SEYI DERLERDI:
BU HASTALIKTIR.INSANA SAYGININ OLMADIGI,INSAN HAKLARINA SALDIRININ OLDUGU,TOPLUMU ZEDELEYEN ZEHIRLI BIR HASTALIK

1. nette ßüyük harf kuLLanmak ßağırmak anLamına geLir..

2. ÖLSELERDI DE BUNCA CAN KURTULSAYDI;ÖLSELERDIDE BU INSANLAR DERMAN BULSAYDI demişsiniz..sizce içenLer öLünce içmeyenLer dünyaya kazık mı çakıyorLar?ßu gereksiz ßir seßep.

3. içen kişi içmeyene muhakkak zarar veriyor..onu zehirLiyor..hakkına giriyor..ama içmeyenin tedavi iLacını eLinden aLdığını hiç görmedim..

4. içenin iLacı ßeLLi..kemoterapi...içmeyen görüyor mu?o yüzden kimse kimsenin iLacına kast etmiyor.

5. içenLere ßunLarı söyLediğinizde ne kadar oLumLu cevap aLırsınız orası mechuL..

6. içenLeri asLa destekLemiyorum..

7. her daim ßırakmaLarı için destek oLun Lütfen,köstek değiL

her daim ßırakmaLarı için destek oLun Lütfen,köstek değiL.
Güzel özetlemişsin konuyu destek oluyoruz :)

Bu bir varsayimdan ibarettir, yoksa bunlar oluyor manasina degil.icmemeleri hem kendileri ve hemde etrafindakiler icin en iyisi

İçmiyorum. içenleri de yakınımda görmek istemiyorum
(Biraz ağır oldu ama malesef gerçek bu.)

Bir laf vardır, büyük lokma ye büyük laf konuşma. Dikkat edinde bundan dolayı imtihan olmayın. Sevmediğin burnunun dibinde biter derler :) Sadece bi tavsiye ;)
Bende içmem ama büyük konuşmam...

Arkadaşım ben büyük konuşmuyorum. Ama sevmiyorum neyapayım. zorla mı? zaten yanımızda içen arkadaşlarımız sayesinde yeterince aynı havayı solumak zorunda kalıyoruz...

saygı ile..


Sizin Makaleleriniz

MollaCami.Com