Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


GİZLİ ŞİRK

Gizli şirk nedir,nasıl oluşur.ÖRNEK...?

Peygamberimiz şöyle buyurur. 'Ümmetim adına en korktuğum bela GİZLİ ŞİRK'tir.

Şirk, Allah’a ortak koşmak demektir. Bunun bir zâhiri, yâni “açığı” var; bir de “hafîsi”, yâni gizlisi vardır. Zâhir olanı, bildiğimiz şirktir. Üç ilaha inanmak, yahut putları Allah katında şefaatçi kabul etmek bu guruba girer.

Hafî şirke gelince, bu ana hatlarıyla ikiye ayrılır. Birisi, Allah’ın rızasını unutup insanlara riya ve gösterişte bulunmak, yahut nefsin arzularını tatmine özen göstermek. Diğeri de eşyanın yaratılmasında birer sebep olarak vazife gören mahlukata olduğundan fazla önem vermek; onları tesir gücüne sahip zannetmek. Bir işin tahakkukunda sebebin hakkı bir iken, ona yüz kat fazla değer biçilirse doksan dokuzu gizli şirk hesabına geçer...

Rabbim gizli şirkten korusun bizleri.Bizler istemedende bazen gizli şirkin içine düşüyoruz.Peygamberimiz durumun ehemmiyetine dikkat çekerek 'Ümmetim adına en korktuğum bela demiştir.Günlük hayatımızda bunun örnekleri çoktur.Örneğin doktora gittim iyileştim,Şu ilacı içtim bana iyi geldi,yağmur yağdı vs.gibi ama tabi mümin bunları mecazen kullandığı için mazurdur. Bazen kelam yani sözler küfür görünür ama sahibini küfre sokmaz yukarıda verilen örnekler gibi.
Rabbim bizleri her türlü şirkten korusun inşaallah

inşaallah....faydalandık vesilenizle kardeşim...

inşallah... Allah celle celaluhu razı olsun denizce kardeşim.


inşallah... Allah celle celaluhu razı olsun denizce kardeşim.

Allah cümlemizden razı olsun inşaallah


inşaallah....faydalandık vesilenizle kardeşim...

Gizli şirk;riyadır.

Riya;Allah rızasını değil,halkın rızasını
gözetmektir.

Halkın rızası;Sünnet-i Rasul-i Ekrem(asm)'a zıt olan bütün fiiller ve hallerdir.

Rasulullah (asm) şöyle buyuruyor:
''Riyakarlık yapanlar kıyamet gününde şu dört isimle çağrılırlar:Ey kafir,ey günahkar,ey hain,ey serseri! Amelin zayi oldu,sevabın boşa gitti!Sana burada pay yok.O amelleri kimin için yaptıysan bugün git ondan al,ey sahtekar!(Iraki,İhya,III/294)

Yine rivayete göre kıyamet gününde bütün insanların duyacağı şekilde şöyle nida edilir:''Allah' tealayı bırakıp insanlara tapanlar nerede? Amellerinizi kimin için yaptıysanız ücretinizi de gidin ondan alın.Ben,benim rızam dışında başka bir şey bulaşan bir ameli kabul etmem!''(İbnu Mace,Zühd,II/1406)

Rasul-i Ekrem(asm)'dan rivayet edilen meşhur bir kutsi hadiste Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır:

''Ortağa muhtaç olmayanların en ziyade muhtaç olmayanı benim.Kim bir amel işler ve başkasını bana ortak koşarsa,yapılan amel ortak koşulan için yapılmış demektir.Ben,sadece ihlas ile benim için yapılan amelleri kabul ederim!''(Müslim,Zühd ve'r-Rekaik,IV/2289,Hadis No:2986)

Örnekler:

1-Riya;bir mecliste,gıybet yapıldı ve sen de dinledin kalkıp gitmedin... (Nerede Rasul-i Ekremin davranışı?)

2-Riya;aynaya baktın,ne güzelim dedin... Saçını taradın... insanlar seni güzel görsün düşüncesiyle dışarı çıktın... (Nerede Rabbin?)

Örnekler çoğaltılabilir...

Özetle;Rasul-i Ekrem(asm)'ın Sünnetine(sözlerine ve hallerine) uymak ihlastır.Aksi ise;riyadır

tşkr ler güzel örnekler vermişiniz

Rica ederim.
Konuya,olumlu katkı sağlayabilmek; beni çok sevindiriyor.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com