Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Vitir namazının kazası?

Vitir namazının kazası olur mu ?

Vitir Namazı amelen farz olduğu için; vaktinde edâ edemeyen mükellef kaza eder. Kaza ederken de kunutu okur. Zahir olan rivayet budur. İbn-i Abidin: "Çünkü Peygamber (sav): "Her kim Vitir Namazı'nı kılmadan uyur veya unutursa; hatırladığı zaman onu kılsın" buyurmuştur. Nitekim Muhit'ten naklen Bahır'da da böyle denilmiştir. Fetih ve Nehir sahibleri bunu müşkil saymış ve: "Kazanın vacip olması, edânın vacib olmasından ileri gelir" demişlerdir. Bahır sahibi buna Muhit'ten naklettiği hadisle cevap vermiştir. Ben derim ki: Bu cevabın söz götürdüğü aşikârdır. Zira hadisin kazanın vacib olmasına delâleti eşkali kuvvetlendirir. Ancak şöyle cevap verilebilir: İmameyn'e göre vitrin sünnet olduğuna delil sabit olunca onunla amel etmişler; kazası lazım geldiğine delil sabit olunca nassa tabi olarak onunla da amel etmişlerdir. Velev ki kıyasa muhalif olsun"(394) hükmünü zikretmektedir.

ayrıntılı bilgi için kütüphanemiz kitaplarında mevcut vitir namazı için buraya tıklayınız..

Allah Razı olsun cevap için.. Vaktiniz alıcam ama emin olmak için sormak istiyorum sahibi tertip içinde aynı şey geçerli değil mi yani oda namazları kaza ederken vitir namazınıda kazar eder?

Tertip sahibi olan bir kişi bir tarz namazını veya Ebu Hanîfe'ye göre vacip olan vitir namazını özürsüz olarak veya hayız ve nifas dışında bir özürle vaktinde kılmamış olsa bu namazı ilk vakit namazından önce kaza etmesi gerekir. Çünkü gerek kaza namazları arasında ve gerek bunlarla vakit namazları arasında sırayı gözetmek şarttır.//samil.ihya.org//

Allahu Teala razı olsun cevaplarınız için , çok güzel izah etmişsiniz.

Allah razı olsun cümlenizden çok güzel izah etmişsiniz.

Allah razı olsun emeği geçen kardeşlerimden...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com