Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


cenaze ile ilgili

değerli dostlar aynı kişinin cenaze namazı kaç defa kılınabilir.
ölen kişi erkek ise namahrem olan kadınlar ölen kişinin yüzüne bakabilr mi yüzünü görebilir mi?
aynı şekilde öeln kişi kadın ise namahrem olan erkekler bakabilr mi?
değerli paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Aynı cenazenin iki defa namazının kılındığına şahit oluyoruz. Kişinin cenazesi hem kasabada hem de köyünde kılınabiliyor; ancak bu durum her zaman caiz oluyor mu? Elbette ki olmuyor. Bu soruyu Mehmed Emre Hocaefendi'nin Fetvalar'ından alıntı yaparak yanıtlamak istiyorum.

"Cenaze namazı, iki defa kılınabilir mi? Cemaat yine iki defa kılabilir mi? Cenazenin vekillerinin (velilerinin olacak) iki oğlu var. Ayrı ayrı vekalet verse olur mu?

Velinin müsaadesi olmadan cenazenin namazı kılınmış olsa, onun namazına katılamamış bulunan cenaze velisi, ister tek başına, isterse kendisi gibi cenaze namazını kılamamış kimselere imam olarak ikinci defa namaz kılabilir. Fakat varislerden başkası için bu caiz görülmemektedir. Cenaze velisi de namazı kıldıktan sonra, kendi derecesinde başka bir veli gelip, ayrı bir namaz kılamaz. Çünkü, namazı kılan velinin velayeti tamdır. (Nimetü'l-İslam, Kitabü's-Salat s. 591)
"

Bir defa cenaze namaz kılınmış olsun; fakat bunu bir başkaları cenaze sahibinden izinsiz yapmış olsunlar, bu durumda cenaze sahibi tekrar cenaze namazı kılabilir. Tek başına da kılabilir, kılmayanlarla beraber de kılabilir. Fakat, ikinci defa cenaze namazı kılan cenaze sahibi ile aynı konumda olan cenaze sahiplerinden biri daha gelse ve cenaze namazı kılmak istese bu caiz olmaz.

***

Bir kadın vefat eden kocasını yıkayabilir; çünkü dört ay on gün iddet süresi vardır. Fakat vefat eden bir kadını kocası yıkayamaz. Kadın vefat ettiği anda kocasından boş olur ve artık kocasına bir yabancıdır.

Kişinin yüzü avret mahalli olmadığından yüzüne bakmasında sakınca yoktur.

HZ. RESULULLAH EFENDIMIZ HEBEŞISTAN MULUKU OLAN NECCAŞİNIN CENAZE NEMAZINI KILMIŞ AYRI ULKELERDE OLDUĞU HALDE :'(


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com