Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Söz vermek ile ilgili

merhaba arkadaşlar
lütfen bu konuda dini bilgisi olan cevap versin
zor durumdayım kendimi çok kötü hissediyorum
cevap bulmam gerek

şimdi ben normalde sigara kullanan bi çok devre bırakmaya çalışan bi insanım
ama dedim ki Allaha söz verirsem yapmam :s
bi gece öyle düşünürken içimden bu sözü verdim ama
ondan sonra da dayanamayıp 4 tane içtim
şimdi benim yapmam gereken nedir
tövbe midir
kefaret midir
ne yapmam gerekiyor
sıkıştım kaldım verdiğim sözü tutamadım hemde Allaha karşı
utanıyorum bu durumdan :(
bilgisi olan varmı bu konuda yardımcı olabiliecek birileri
teşekkür ederim şimdiden dinlediğiniz ve cevaplarınız için
büyük suçluluk duygusu taşıyorum

size cevap verebilecek kişilere haber verdik kardeşim..
inşllh en kısa zamanda size cevap vereceklerdir....

teşekkür ederim kaç kez F5 yaptım sayfaya bekliyorum :(

ne gibi soz verdiniz yazarsaniz memnun oluruz

Allahım sigara içmicem söz diyerek
kalben söz verdim

Kardeşim ameller niyete göredir.Sizin niyetiniz neydi bırakmak bu bırakmak kelimesi yanında denizce kardeşimin dediği gibi yemin sözlerini kullandı iseniz keffaret gerekir şunuda söyleyeyim bazı yörelerde mesela benim kaldığım böllgede yemin lafızları kullanılmıyorda şart olsun kelimesi v.b lerini kullanıyorlar buda yemin yerine geçer keffaret gerektirir...lakin bırakmaktan kastınız yemin lafsı veya buna benzer kelimeler kullanılmadı ise tevbe etmemiz gerekir diye düşünüyorum tabiki bu benim naciz görüüşüm yine arkadaşlar yardımcı olacaklardır selametle

Yaygın olan şekilde yemin, kasem için kullanılan "Vav", "Bâ" ve "Tâ" harfinden birini Allah'ın isminin evveline getirerek "Vallahi, billahi, tallahi" lâfızları ile ile yapılır.
Helâl olan bir yiyeceği kendine haram kılmak suretiyle ifade edilecek bir söz de yemin sayılır. "Bu yemek bana haram olsun!" demek gibi..
Yeminlerin hükmü, örfte kullanılan sözlere göredir. Yoksa mücerred onu söyleyenin garazına göre değildir.
Daha geniş bilgiler bakınız: Mehmet Emre , Fetvalar yemin bölümü sahife:273

Yemin konusunda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruluyor:
"Allah kasıtsız olarak ağzınızdan çıkıveren yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutmaz, fakat bilerek yaptığınız yeminlerinizden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun da keffareti, ailenize yedirdiğinizin (kalite bakımından) orta hallisinden on fakire yedirmek yahut onlar giydirmek yahut da bir köle azat etmektir. Bunları bulamayan üç gün oruç tutmalıdır. Yemin ettiğiniz takdirde yeminlerinizin keffareti işte budur. Yeminlerinizi koruyun. Allah size âyetlerini açıklıyor; umulur ki şükredersiniz." (Mâide: 5/89).

Merhaba kardeşim...
Denizce kardeşim gerekli açıklamyı yazmış.Allah razı olsun

Yeminini bozan kişi 3 gün ara vermeden oruç tutması ve tevbe istiğfar getirmesi gerekir kardeşim.

allah razı olsun bana düşen oruc tutmamsa tutarım yeterki affedileyim :(
kulağıma da küpe olur
sağolun çok teşekkür ederim

Asude kardes soylediginiz belki yanlis anlasilabilir.
"Yemin keffareti,yaptigi bir yemine bagli kalmayip onu bozan bir muslumana gereken keffarettir. Eger gucu yetiyorsa, muslim veya gayri muslim bir kole veya cariye azad etmekten veya on fakiri aksam sabah doyurmaktan ibarettir. Yahut on fakire birer parca orta halli birer elbise giydirmekdir.Bu uc seye gucu yetmeyen uc gun arka arkaya oruc tutar."
(Omer Nasuhi Bilmen, Buyuk islam ilmihali, sayfa 274)

Yani gucu yetmezse diger seylere o halde oruc tutar keffaret olarak.

masallah ama fetva veren var yav kardesimiz yemin etmemis Allahim sigarayi biraktim demis söz demis tövde istigfar etmesi lazim o kadar günahkar insan varki tövbe ettimi yenide dogmus gibidir Hadisi Serif var.bir daha dönmemek icin Allah riza icin iki rekat namaz kil bu yeterli

Ben yeminin keffaretini soyledim.Hangi lafizlarin yemin gerektigi hakkinda bir sey demedim. Yemin ederim, Allahu teala ile and olsun keffaret gerektiriyor. Ama o kardesimizin sozu bunlara girermi bilmiyorum.

Mücerred fetvayı ancak mutlak müçtehid veya 2. derecedeki müçthid olanlar verebilir. Farkındaysanız, şahsım adıma diyorum; Fıkıh kitabından yada bir yeminler hakkındaki kitabından aktarma yaptım. Hatta oradan yararlansın diye kaynak belirttim.

mükemmel arapça bilmek
kuran hafızı olmak
bütün hadisleri bilmek
ahkam hadislerini ezbere bilmek
fıkıh ve fetva kitaplarını tanımak gerketiginde açıp okuyabilmek
müçtehidlerin belli baslı meselelerdeki hükümlerini bilmek

Bu sıfatlarda olan bir kardeşimiz var mı fetva versin. Bizler sadece yeminin kısımlarını belirtik, "şöyle yapın -böyle yapın" diye bir söz yazmadım. Eleştiri yaparken biraz daha dikkat ederseniz sevinirim. Fetva verecek kadar alim değilim. Saygılarımla..


Merhaba kardeşim...
Denizce kardeşim gerekli açıklamyı yazmış.Allah razı olsun

Yeminini bozan kişi 3 gün ara vermeden oruç tutması ve tevbe istiğfar getirmesi gerekir kardeşim.

asude kardeşim denizce kardeşimiz gerekli açıklamayı yazmış diye yazmışsınız. ancak denizce kardeşimizin açıklaması yok. başka kardeşimizin açıklaması herhalde değil mi. denizce kadeşimizin yorumu yok sanırım


asude kardeşim denizce kardeşimiz gerekli açıklamayı yazmış diye yazmışsınız. ancak denizce kardeşimizin açıklaması yok. başka kardeşimizin açıklaması herhalde değil mi. denizce kadeşimizin yorumu yok sanırım


Gözlerimden şüphe etmeye başladım şimdi.Belki kendi yorumunu silme hakkı vardır bilmiyorum ama o gün ben konuyu okuduğumda denizce kardeşin yorumunu okuyup öle yazdığımı hatırlıyorum.

--------------------------
Talip kardeşim tabiki fetva makamında değilm olamamda.
Ben imam kızıyım,babamdan edindiğim bilgiye göre yorum yazdım.

İnsan normal olarak bir şeyi yapmaya veya yapmamaya yemin ederse, o yemininde durmalıdır. En büyük yemin Allah adına yapılan yemindir.Yemin bir çeşit söz vermedir. Allah şahit olsun ki şöyle yapacağım veya yapmayacağım diye yemin edilir. Vallahi, billahi veya yemin ederim ki gibi sözelerle de Allah adına yemin edilmiş olur.

Yemin kefareti 2 türlüdür: Ya 10 fakiri doyuracak miktar sadaka verir. 10 fitre miktarı demektir bu. Yani Ramazan ayında verilen fitre gibi, herkes kendi bir günlük yiyeceği yemek bedelini bir fitre olarak verir. Bazı insan günlük 3 milyon, bazısı 5 bazısı da daha az veya daha çok verebilir. Herkes kendi haline göre, kendi yiyeceği miktara göre hesap eder veya buna gücü yetmez ise 3 gün peş peşe oruç tutar.Sağlığı elverdikçe üç gün oruç tutmakta o kadar zor bir şey değildir.

Arkadaşın nasıl yemin ettiğini söz verdiğini ancak kendisi bilir.Bu yazılanlardanda gerekli bilgiyi alıcağını düşünüyorum.

Bu detaylı açıklama konuyu açan kardeşimize yetrli gelmediyse bulunduğu ilin müftülüğünü arayıp sorabilir.

ALLAH(CC) söz vermiştim bir kız seviyrdum kızın sınavı bitinceye kadar ona sevdiğimi sölemicektim ama sevgili olduk napmam gerekir kızı bırakmam gerekirmi


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com