Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>>kadının izinsiz para alması>>

kadın çeşitli ihtiyaçları temin için kendine para bırakmayan beyinin cebinden para alabilir mi?

izinsiz evden disari cikamayan bir bayan acaba cebinden nasil para alir onu bilmem

Alamaz diye düşünüyorum çünkü nafile oruca bile eşinin izni olmadan tutamıyor...

Bir kadının kocasına ait olan malı kocasından izinsiz olarak kullanması doğru değildir. Kocasının kendisine olan nafakası yiyecek, giyecek ve oturacak evden ibarettir. Kocası bu ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür, adeta kocası üzerine bu bir borçtur.

"Kocanın yiyecek olarak nafakası :ekmek veya un, tuz, yağ, mum, sabun, odun ve yıkanmak, çamaşır yıkamak, abdest almak için su ve saire gibi maişet için lâzım gelen şeylerdir.

Giyecek olarak da çarşaf, entari, gömlek, baş örtüsü, müstakil yatak gibi şeylerdir. Hanenin döşemesiyle sair levazım ve ede­vatı da nafakadan sayılır.

Fakat kahve, tütün, yemiş gibi havaici aslryyeden olmayan şeyler ve kına, sürme gibi tezyinata müteallik bulunan şeyler ve tabib ücreti, edviye bedeli gibi şeyler nafakadan sayılmadığından bunları verib ver-ımemekde zevç (koca), muhtardır (ister verir ister vermez)
Hindiyye, Dürri Muhtar." (Bilmen, Ömer Nasuhi; Hukuki İslamiye ve Islahatı Fıkhiyye Kamusu)

Özetle; kocası kendisini aç ve açıkta bırakmadığı taktirde bir kadın kocasının malını/parasını izinsiz olarak kullanamaz/kullanmamalıdır.

Kocasının cebinden izinsiz olarak para alması hiç hoş bir davranış değildir. Fakat kendisi zengin ve rahat bir hayat sürdüğü halde hanımını darlık içerisinde bırakması bir koca için tamamen ahlaksızlıktır. Bir şekilde anlaşma yoluna gidilmeli, diye düşünüyorum. Yoksa cebinden para alındığını anlayan kocanın hanımına olan güveni azalacak; belki ona şiddet uygulayacak, neticede anlaşmazlık doğacaktır. Böyle hallere sebebiyet vermektense sabretmek/dua etmek daha güzeldir, diye düşünüyorum.

Böylelikle açığa kavuşmuş oldu elhamdülilleh

faruk aktaş hocama teşekkür ederim...kaç kadın buna uyar ona bakmak lazım....dinimiz kolaylık dini olması hasebiyle.kadınlarında o töleransı ellerinde bulundurmaları gerekir...kocalar peşinen o izni vermeleri gerekmezmi.?her zaman ulaşma imkanı olmaya bilir.

bizim evde oluyor yengeniz 30 senedir hic ceplerime bakmaz ama cebimde kalanlar yikaniyor :D

:)

Güzel bir bilgi oldu...
Konuyu açan cepni kardeşimize, ayrıntılı bir şekilde cevaplayan farukaktaş kardeşimize teşekkürler...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com