Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Zekat Olabilirmi

Bir kimse öğrencilere iftar verse zekat yerine geçermi

Zekat malı kişinin mülküne geçirmektir.Burada da kişiye ikram var malı şahsa vermek yok.Bilgilerimi kurcalayınca olmadığı kanısına varıyorum.Mesela benim dayım abisine ev almış parasınıda zekatına saymıştı ne yazık ki zekat olmadı paranın büyük dayımın mülkiyetine geçip sonra o parayla ev alınması gerekiyordu. Umarım izah edebilmişimdir.Tabi bu konuda farklı bilgisi olan arkadaşlarımız varsa paylaşmalarını temenni ederim Selamlar.

"Bir kimse, usul ve füruundan olmayan ve yalnız akrabalık yönünden nafakası üzerine düşen bir yetime, zekât niyeti ile elbise yaptırsa veya bir yiyecek verse, zekâtı yerine geçer. Fakat böyle bir yetimi kendi sofrasına alıp beraberce yedikleri yemeği zekâtına saymak isterse, bu İmam Ebû Yusuf'a göre caiz olursa da, İmam Azam ile İmam Muhammed'e göre caiz olmaz. Çünkü bu halde temlik bulunmaz." (Bilmen, Ömer Nasuhi; Büyük İslam İlmihali)

"Zekat; zekâta mahsus malı, hususî şartlarıyla müstehak olana temlik ederek vermektir. Bu itibarla, zekât verecek kimse zekâta niyet ederek bir fakiri doyursa, temlik olmadığından zekâtını ödemiş sayılmaz." (Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)

Bu mevzuya ilave olarak;

Herhangi bir hayır kurumuna, dilenciye, fakire vs. verilen sadakalar için de zekata niyet ederek vermek tavsiye edilen bir davranıştır.

"hicran" kardeşimize de teşekkür ediyoruz.


Bir kimse öğrencilere iftar verse zekat yerine geçermi


evet arkadaşlar sizlere teşekkür edip soruyu biraz daha açalım
Temlik olmadığından zekat yerine geçmez dedik,Peki bu parayı zekat verici kimse hocalarına verse hocaları talebelere izah edip iftar etse zekat olurmu o halde olur sanırım çünkü temlik var...


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com