Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>>gemiler geldiiii geçtiii, bizimkiler resim çekti!!!<<

Amerikan donanmasına ait gemilerin Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçme isteklerindeki amacın savaştan zarar gören Gürcistan’a sadece insani yardım olduğu söyleniyor.

Ama yemezler.

ABD’nin Karadeniz’de kuvvet bulundurma isteği herkesin malumu.

Gürcistan pohpohlanıp Güney Osetya üzerine kışkırtılınca Rusya’nın şiddetli tepkisi ABD’nin Karadeniz’de kuvvet bulundurma taleplerine mükemmel bir gerekçe oluşturdu.

Belki de ABD bunu hesaplayarak Gürcistan’ı bu yanlışa sürüklemişti. İhtimallerden biri de bu.

Ama Rusya’nın bu kadarını hesap edebildiğini sanmıyorum. Her ne kadar hilenin pek fazla etkin olmadığı satrançta Rusya başarılı oyuncular çıkarsa da hilenin başrollerde olduğu Kafkaslardaki satrançta bu kadarını hesaplayabildiğini hiç ama hiç sanmıyorum.

Ama ABD emin olun bütün bunları hesap ederek bu satranca girişmiştir.

Bryan Whitman adlı ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Amerikan Dışişleri Bakanlığının, Gürcistan’a insani yardım gönderilmesinde Amerikan donanma gemilerinin Türk Boğazlarından geçişi için gereken bir anlaşma üzerinde Türkiye ile çalıştığını söyledi. ABD’li yetkili,14 Amerikan uçağının Gürcistan’a şu ana kadar taşıdığı yardımın toplam 4,2 milyon dolar değerinde olduğunu ve tıbbi malzemeler, antibiyotik, battaniye, çadır, su ve yiyecek içerdiğini de açıkladı.

Buraya kadar sorun yok. ABD ve diğer ülkelerin gönderdiği insani yardımlar Gürcistan’a yeter de artar bile ama ABD bu yardımların sürekliliğini sağlamak için illaki Boğazların açılmasını istiyor.

Şunu hemen ifade edelim ki, Boğazlar ABD’ye insani amaçlı dahi açılması Türkiye–Rusya ilişkileri açısından telafisi zor problemler oluşturabilecektir.

ABD donanmasına bu izin verildikten sonra hastane gemilerinde taşınan malzemelerin insani yardım malzemesi olup olmadığını Türkiye denetleyemeyecektir. ABD donanmasına bağlı bu gemilerle pekâlâ her türlü ağır silahlar taşınabilir. Bu geçişlere izin veren Türkiye ise Rusya’yla karşı karşıya kalacaktır.

Asıl tehlike ise çekiç güç konusunda olduğu gibi ABD’ye kısa süreli denilerek verilen izinlerin sürekli uzatılarak yılar boyunca devam etmesidir. ABD uzun zamandır istediği Karadeniz’de askeri güç bulundurmak amacına da bu şekilde ulaşmış olacaktır. Bu aşamada Türkiye’nin ABD gemilerine izin vermesi Rusya cenahında büyük rahatsızlık oluşturacağı için birçok açıdan zararlı bir yoldur.

Bunun yerine Türkiye, “mademki insani yardım yapacaksınız. O zaman bu yardımlarınızı Türkiye üzerinden gerekli kontrolleri yaparak Gürcistan’a biz ulaştıracağız. Siz yardımlarınızı Türkiye’nin uygun bir limanına ulaştırın biz buradan kara yoluyla Gürcistan’a ulaşmasını sağlarız” diyebilir.

Rusya’nın şüphelerini gidermek için de bu yardım malzemeleri Türkiye üzerinden Gürcistan’a ulaştırılırken Rus gözlemcilerin bulunmasına izin verilir.

Bu ve benzeri farklı yollarla Gürcistan’a insani yardımların ulaşmasını sağlamak ABD gemilerine boğazları açmaktan çok daha güvenli olacaktır. Hem de ABD’nin Karadeniz emellerine izin verilmemiş olur.

Çünkü Karadeniz’deki ABD gücü en fazla Türkiye’ye zarar verecektir.


Ben hala neden Kurtuluş savaşının yapıldığını anlamayanlar olduğunu düşünüyorum!


Siyasi Haberler

MollaCami.Com