Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ALLAH'ın Bal Arısına İlhamı




وَأَوْحَى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِي مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتاً وَمِنَ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَ

ثُمَّ كُلِي مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاء لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

(nahl 68-69)




"Senin Rabb'ın, bal arısına da şöyle vahyetti:Dağlardan, ağaçlardan ve insanların kuracakları (kovan) köşklerden göz göz evler edin"



"Sonra meyvaların hepsinden de ye, Rabb'ının sana kolay kıldığı yollara koyul, diye ilham etti."


"Onların karınlarından renkleri çeşitli bir içecek peyda olur (bal çıkar) ki onda insanlar için şifa vardır. Şüphesiz ki bunda tefekkür edecek milletler için ibret ve deliller vardır."


وَأَوْحَى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ "Senin rabbin bal arısına vahyetti."

Buradaki vahyi, müfessirler "ilham şeklindeki vahy" diye tefsir etmişlerdir.Çünkü bundan maksat peygamberlik vahyi olmadığı açıktır.İlham bir manayı kalbe yerleştirmektir.Fakat ilham ilmi veya ameli bir vücub ve kesinlik ifade etmez. Halbuki bal arısında bu ifade olunan manalar, amel ile ilgili zarureti ifade eden bir fıtrat-i mahsusa , yani özel bir yaratılıştır.

Denebilir ki arının san'atı bir peygamberlik vahyi olmamakla beraber zorunlu bir hüküm ifade etmesinden dolayı ona benzerliktedir. Ve vahiy denilen manevi işin , kuvvetin isabetini tasavvur ve tefekkür edebilmek açısından ilhamdan daha kuvvetli bir örnektir.

Yani Hak Teala tarafından arıya bal yapmak ruh ve sanatı , şaşmaz bir vücub ve isabetli verildiği gibi, peygambere gelen vahiy de zaruri ve ledünni ilimdir.(yani kulun idrak edemeyeceği Allah'ın sır ilimlerindendir.)Ve buna işaret için ayet-i kerimede رَبُّكَ "senin Rabbin" buyurulmuştur.

Binaenaleyh arıya vahyin manası; ona o ruhu, o fıtratı vermek ve meydanda bir vasıta olmaksızın gizli bir surette terbiye ederek ona o hissi ve san'atı ,kesin bir mükemmellikte öğretip , belletmek demektir.(Elm.5-246)

elinize sağlık
RABBİM bizlere ne güzel niğmelerini bahşetmiş
nekadar şükretsek nekadar hamd etsek azdır..

tefekkür için arı muhteşem bir misal...
elinize sağık kardeşim...


tefekkür için arı muhteşem bir misal...
elinize sağık kardeşim...

ALLAH RAZI OLSUN


tefekkür için arı muhteşem bir misal...
elinize sağık kardeşim...

evet kardeşim, şöyle arıların yanına bir oturacaksın kendinden geçer gidersin.

arılar gercekten cok guzel bir misal arılar cok calıskan hayvanlar


elinize sağlık
RABBİM bizlere ne güzel niğmelerini bahşetmiş
nekadar şükretsek nekadar hamd etsek azdır..


Kur'ân-ı Kerîm ve Tefsir

MollaCami.Com