Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dünya müminin zindani kafirin cenneti mi?

Dünya müminin zindani kafirin cenneti mi?

6 Nisan 2008 : 17:18

Bugün Yazari Mehmed Paksu çok konusulan bir konuyu açikladi.'Dünya mü'minin zindani,kâfirin cennetidir' mealindeki hadisi nasil anlamaliyiz?

Mehmet PAKSU'nun Yazisi

Hocam,"Dünya mü'minin zindani,kâfirin cennetidir" mealindeki hadisi nasil anlamaliyiz? Biz hep zindanda mi kalacagiz bu dünyada?

Bu hadisin açiklamasina geçmeden önce "mü'min" ve "kâfir"in anlamlarina bakalim."Mü'min" iman eden,inanan, güvenilir kimse demektir.Terim olarak da, Hz.Peygamber'in Allah'tan alip dini adina teblig ettigi konularda Peygamberi tasdik eden,Allah'in varlik ve birligini kabul eden kimse demektir."Kâfir"in de kelime anlami "örten, kapatan,gizleyen" kimsedir.

Dini terim olarak da,imanin üzerini örten,Peygamberin getirdiklerini reddeden, basta Allah'in varlik ve birligi olmak üzere iman esaslarini inkâr eden kimsedir."Kâfir" bir Kur'ân kavramidir,tekil olarak 5 yerde geçerken,çogul olarak da yüzlerce âyette yer alir.Hadisin anlamina gelince,dünya mü'minin hizmet yeridir.Cünkü sonsuz saadete ulasmak için sürekli bir imtihan içindedir.Imtihan ise, beraberinde sikintilari getirir.Mü'min, dünyada ibadetin zorluklarina dayanarak,imaninin üze≠rine yükledigi görevleri yaparak ancak bu imtihani kazanabilir.Bu bakimdan dünya,mü'min için bir tür sikinti ve imtihan yeridir.Dünyanin mü'mine zindan olmasi,bu noktadan bakilirsa dogru anlasilir.Gerçekten de dünya,ahiretteki sonsuz mutluluga göre mü'min için zindan gibi kalir.

Kâfire gelince; onun görüp görecegi nimet ve rahatlik yalniz bu âlemdedir. Yani onun bütün mutlulugu,kisa dünya hayatindaki rahat ve saadetine saklidir. Bu görünürdeki mutluluk, aslinda tam bir saadet sayilmaz. Hadiste geçer "zindan" ise gerçek bir zindan degildir.Cünkü mü'min dünyada da bir cennet hayati yasar.Kâfir de manen cehennem gibi ruhî sikintilar çeker.Gerçek mutlulukla görünürdeki mutluluk çok farklidir.Vicdanen ve kalben yasanan bir mutlulugu,hiçbir maddi servet ve saadet saglayamaz.

Ilk bakista ne kadar sikintili görülürse görülsün,mü'minin imani ruhunda manevi bir cennet hükmüne geçerken,kâfirin küfrü onun kalbinde manevi bir cehennemi saklar.Bir baska ifadeyle iman eger tecessüm etse,gözle görülür hale gelse ondan özel bir cennet çikar; küfür ayni sekilde mücessem bir hale gelse maddelesse ondan hususi bir cehennem çikar.

Bu meselenin günümüzdeki en büyük göstergesi,Avrupa'da giderek artan intihar olaylaridir.Mesela Isviçre,kisi basina düsen milli geliri o kadar yüksek olmasina ragmen intihar olayinda ilk sirada yer aliyor.Distan bakildiginda her tür konfor ve rahata sahip olan bu insanlar,aslinda çok huzursuzdurlar.Cünkü insanin ruh ve kalbinin gidasi bunlar degildir.Baska seylerdir.Cünkü madde, ruha bir sey veremiyor.Bunun içindir ki,akli mantigi yerinde olan bir insan, içinde bulundugu hayatin anlam ve içerigini kavrayamayinca bin türlü manevi iskence içinde kivranir.

Sonuçta çareyi,düsüncenin yolunu kapayacak olan sefahatte(dinen yasaklanan oyun ve eglencelerde) bulmaya çalisir.Oysa sefahatin ruhsal acilara yaptigi tedavi,sadece geçici bir uyusturmadan ibaret kalir.Etkisi geçince,ruhtaki aci bütün dehsetiyle açiga çikar.Bu aci,insani hayatina son vermeye kadar götürebilir Mü'min ise, ne kadar maddi sikinti içinde olursa olsun,önünde sonsuz bir mutluluk oldugunu düsünerek sabreder ve tevekkül eder.Ondaki bu inanç onu ruh sakinligine götürür,iki dünya saadetini bahseder.

1 Müslim, Zühd: 1; Ibn-i Mace, Zühd: 3.

Selam Sevgi ve Dua ile

Allah razı olsun paylaşım için teşekür ederim.Mevlam bizleri saadeti dareyn de cenneti yaşayan kullarından eylesin inşallah.


Allah razı olsun paylaşım için teşekür ederim.Mevlam bizleri saadeti dareyn de cenneti yaşayan kullarından eylesin inşallah.


amin...


Allah razı olsun paylaşım için teşekür ederim.Mevlam bizleri saadeti dareyn de cenneti yaşayan kullarından eylesin inşallah.

amin


Allah razı olsun paylaşım için teşekür ederim.Mevlam bizleri saadeti dareyn de cenneti yaşayan kullarından eylesin inşallah.


aminn inşallah..

Muhammed Ibni Hüseyin (R.A.) der ki; «Fazilet, ilim, irfan ve edep sahipleri Allah {C.C.)'in dünyayi önemsiz tuttugunu, onu dostlarina lâyik görmedigini, nezdinde onun önem ve deger tasimadigini Peygamber'imizin (S.A.S.) de ondan uzak durdugunu, sahâbilerine ona tutusmaktan sakinmayi tavsiye ettigini ögrenince dünyada az yediler, Âhiret için cok harcadilar. Orada kendilerine gereken kadarini alarak, oyalayacak taraflarina yanasmadilar.

Edep yerlerini örtecek kadar giyindiler, açliklarini giderecek kadar yediler. Dünyaya geçici gözü ile Ahirete ise kalici gözü ile baktilar. Yolcular gibi kendilerine azik hazirladilar. Dünyalarinin yikimi pahasina Âhireti imar ettiler. Bir gün gözleri önüne dikileceginin suuru içinde kalbleri ile Âhirete baktilar. Bir gün oraya vücûdlari ile göçeceklerinin kesin bilgisi altinda daha yasarken kalbleri ile Âhirete göçtüler. Az didindiler, uzun zaman geçindiler.


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com