Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Almanya’ya vizesiz girecek

Almanya’ya vizesiz girecek

Bilişimci Osman Nuri Korca, 2010 yılında Fransa’dan aldığı Schengen vizesi ile İstanbul’dan Düsseldorf’a uçtu. Sanki ‘kalıcı olarak çalışmaya gelmişâ€™ gibi bir gece karakolda tutulup İstanbul’a geri yollandı. Dava açan Korca’yı Berlin Yüksek İdare Mahkemesi haklı buldu ve Almanya’ya vizesiz giriş yapıp 3 ay süreyle kalabileceğine karar verdi.

Berlin Yüksek İdare Mahkemesi, vize konusunda Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiren önemli ve olumlu bir karara imza attı. Schengen vizesinin Fransa’dan alındığı gerekçesiyle 2010 yılında Almanya’da Düsseldorf Havalimanı’ndan Türkiye’ye geri gönderilen Türk işadamı Osman Nuri Korca’nın, Almanya’daki Berlin Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtığı tespit davası sonuçlandı. Mahkeme 26 Mart 2014 tarihinde OVG 11 B 10.14 numaralı kararıyla davacı Türk işadamı Korca’nın, “İkameti Türkiye’de kalması şartıyla, şirketi adına hizmet sunumu amacıyla ve seyahati üç ayı geçmemek kaydıyla Almanya’ya vizesiz girebileceğine” hükmetti.

Bu karar çerçevesinde Berlin Yüksek İdare Mahkemesi, ikameti Türkiye’de olan ve Almanya’ya çalışma amaçlı seyahat etmeyen, seyahati üç ayı geçmeyen, Almanya’daki şirketlere görüşme veya fuarlara katılım amaçlı gelen Türk işadamlarının, Almanya’ya vizesiz giriş yapabilmesine yeşil ışık yakmış oldu.

İktisadi Kalkınma Vakfı, konuyla ilgili, “Şubat 2009’da Avrupa Birliği Adalet Divanı verdiği soysal kararında AB üye ülkelerince Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol’ün 41/1. maddesine (standstill kuralına) aykırı olduğunu en yüksek perdeden dile getirmişti. Bu halen geçerliliğini koruyan bir karar. Berlin Yüksek İdare Mahkemesi de aradan geçen beş yılın ardından Korcan kararıyla bunu bir kez daha ortaya koymakta.” açıklaması yaptı.

Almanya’ya vizesiz giriş kararı verilen işadamı Osman Nuri Korca, o gün yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ben bilişimciyim. Fransa’dan aldığım Schengen ile birkaç sefer Almanya’ya gittim, sorun olmadı. 2010 yılı Nisan ayında yine Fransa’dan aldığım Schengen ile İstanbul’dan Düsseldorf’a uçtum. Havaalanında bir köşeye çektiler, İngilizce tercüman yok diye birkaç saat beklettiler. Sonra ömrümde ilk defa bir polis aracına bindirilip Düsseldorf’ta bir karakola götürüldüm. Sabaha kadar sorgulandım. Bilişimci ve Türkiye’de bir işim olduğunu anlattım. Benim çalışmak için geldiğimi, Fransa konsolosluğunu da kandırarak vize aldığımı söyleyip durdular. Ertesi sabah da uçakla İstanbul’a geri gönderdiler. Alman konsolosluğuna vize için müracaat ettim, vize vermediler. Ben de bundan sonra dava sürecini başlattım ve sonunda Berlin’deki yüksek mahkeme de beni haklı buldu. Şu anda Almanya vizem uzun süreli var. Karar benim için sembolik ama diğer insanlar için önemli. Gümrük Birliği gereği mal ve hizmetin serbest dolaşımı gerekiyor. Mal serbest dolaşıyor ama hizmeti de insan veriyor. İnsan ışınlanmıyor ve serbest dolaşım gerekiyor.”


Haberler

MollaCami.Com