Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Darbecileri durdurun




İSPANYOL GAZETESİ EL PAİS: ULUSLARARASI TOPLUM, MISIR CUNTASININ KATLİAMLARINI DURDURMAK İÇİN HAREKETE GEÇMELİ.


GENERAL SİSİ, PİNOCHET OLMA YOLUNDA

“Mısır’da General Sisi’nin başını çektiği şiddetli askerî darbenin, 1970’li yıllarda Şili’de General Pinochet ve Arjantin’de General Videla diktatörlüklerinin kapısını açan darbelerden farkı yok. Başta AB ve ABD olmak üzere uluslararası toplum, Mısır cuntasına katliamı durdurması, normaliteye dönüş ve Mursi’den başlayarak
tutukluların serbest bırakılması için baskı yapmalı.”


TÜRKİYE VE BÖLGE ÜLKELERİNE ÇAĞRI
“Zengin Katar ve etkin Türkiye Müslüman Kardeşler üzerindeki etkilerini onları radikalleşmeye ve silahlı mücadeleye başvurmadan dengeli olmaya yönlendirmek için kullanmalı. Mısır ordusunu Müslüman Kardeşler’i bastırmaya teşvik eden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt de askerleri dizginlemeli.”

Dünya, katliâma ‘dur’ demeli
İspanyol El Pais gazetesinin yayın kurulu imzasını taşıyan “Katliamı önlemek” başlıklı yazıda, uluslar arası toplumun, Mısır ordusunun yaptığı gibi dehşetli katliam manzaralarına, birkaç karışık protesto dışında, müsaade ediyorsa dünyada bir şeylerin çok kötü gittiği anlamına geldiği belirtildi. El Pais, “Birleşmiş Milletler’in (BM) sivil halkı hükümetlerin ve silahlı grupların katliamından korumaya yönelik geliştirdiği felsefe, Mısır’da olduğu gibi bir ülkenin güçlü ordusu, meşru olarak başa gelen iktidarı yıkmak ve sonra gösterileri yüzlerce ölü ve yaralı, binlerce tutuklu, özgürlüklerin kısıtlanması ve partilerin yasaklanması pahasına bastırma söz konusu olduğunda, etkisiz ve geçersiz hale geliyor” ifadelerini kullandı.


SİSİ, PİNOCHET’NİN YOLUNDA
Sol görüşlü El Pais gazetesi, Mısır’da General el Sisi’nin başını çektiği şiddetli askerî darbenin, 1970’li yıllarda Şili’de General Pinochet ve Arjantin’de General Videla diktatörlüklerinin kapısını açan darbe olaylarından farkının olmadığını kaydetti. “Daha önce Latin Amerika ve şimdi Nil’in kıyısında yaşanan darbelerin öncesinde partilerin ve onların yöneticilerinin sorumlulukların olmadığı söylenemez” diyen gazete, “Ancak her türlü durumda darbenin, tabiî ki, kanlı baskıların doğrudan sorumluluğu darbe kararını alan ve hızlı diyalog ve uzlaşma yerine en kötü yolu seçen askerî şeflerindir” değerlendirmesinde bulundu. El Pais’in eidtoryal yazısında: “Başta Avrupa Birliği ve ABD olmak üzere uluslar arası toplum, katliâmın durdurmaları, normaliteye dönüş ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursî’den başlayarak tutukluların serbest bırakılmaları için baskı yapmalı. AB’nin etkisizliğinin; bir tarafta Mursî’nin öbür tarafta düşmanı El Sisi’nin yanında gözüken Washington’un kafa karışıklığının altı çizilmesi gerekiyor. Ama Yakın Doğu’nun yeni jeopolitik gerçeği olarak, olay mahalline daha yakın olan başka uluslar arası sorumlular da var” ifadelerine yer verildi. El Pais, “Zengin Katar ve etkin Türkiye’ye Müslüman kardeşler üzerindeki etkisini onları radikalleşmeye ve silâhlı mücadeleye başvurmadan dengeli olmaya yönlendirmek için kullanması” yönünde çağrı yaptı. Aynı şekilde, Mısır ordusunu Müslüman Kardeşleri bastırmaya teşvik eden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in de askerleri dizginlemesi gerektiği kaydedildi.


Cami tamamen boşaltıldı
Mısır güvenlik güçleri, darbe karşıtı göstericilerin sığındığı Kahire’deki El Fetih Camii’ni tamamen boşalttı. Emniyet güçlerinin müdahalesinden kaçanların sığındığı El Fetih Camii’nde kalan 300 kadar gösterici, güvenlik güçleri tarafından zorla çıkarıldı. Böylece, El Fetih Camii tamamen boşaltılmış oldu. Camiden tahliye edilen kişilerden bazılarının gözaltına alındığı, ordu ve polise ait zırhlı araçlarla haklarında soruşturma yapılmak üzere emniyet merkezlerine götürüldüğü belirtildi.


AA MUHABİRİ SERBEST
AA muhabiri Hiba Zekeriye, Mısır güvenlik güçleri tarafından Kahire’nin güneyindeki Turra Cezaevinde 8 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Zekeriye, TRT muhabiri Metin Turan ve bazı gazetecilerin yanı sıra bin kişiye yakın darbe karşıtıyla El Fetih Camii’nde 24 saate yakın mahsur kalmıştı. Güvenlik güçleri camiyi zorla boşalttıktan sonra Zekeriye, TRT muhabiri Turan ve çok sayıda darbe karşıtı göstericiyi gözaltına almıştı.


DARBEYE KARŞI Direnişin sembolü: Rabia işareti
Mısır’da güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına yaptığı ve 3 bin 533 kişinin ölmesine, 11 bin 520 kişinin yaralanmasına sebep olan müdahalesi, Türkiye’nin dört bir yanında protesto edildi. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların organize ettiği yürüyüş, miting ve toplantılarla katliâm kınandı, zulüm altındaki Mısırlılar’a destek mesajları iletildi. Mısır’daki askeri darbeye karşı çıkan demokrasi yanlılarına destek için sosyal medya yolu ile yeni bir kampanya başlatıldı. Kampanyanın logosu, aynı zamanda Mısır’da katliâmın yapıldığı Rabiatül Adeviyye Meydanı’nın ve darbe karşıtı gösterilerin de sembolü haline gelen dört parmakla yapılan “Rabia” oldu. İşaret sosyal medyada hızla yayılırken, dünyanın farklı ülkelerindeki onbinlerce twitter ve facebook kullanıcısı logosunu değiştirerek kampanyaya destek verdi. Rabia işareti sosyal medyada her geçen dakika hızla yayılmaya devam ediyor. Tahrir Meydanı’nda toplanan darbeye ve darbe lideri Sisi’ye destek veren onbinlerce kişi elleriyle “zafer işareti” yapmışlardı. Tahrir’e alternatif olan Rabiatül Adeviyye Meydanı’nda zafer işareti yerine “Rabia” işareti doğdu. Bu işaretin İslâm dünyasında yeni zafer işareti olacağı ifade ediliyor.


Yeni Asya


Haberler

MollaCami.Com