Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Başsavcı şaşırttı; AK Parti'ye kapatma davas

Başsavcı şaşırttı; AK Parti'ye kapatma davası


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.





Sezer, görev süresinin son günlerinde atamıştı

CHP, Başsavcı ile aynı fikirde

Kapatma davası prosedürü nasıl olacak?


Başsavcı Yalçınkaya, akşam saatlerinde iddianameyi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderdi. İddianamede, AK Parti'nin ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' savunuluyor.

Anayasa Mahkemesi, iddianameyle ilgili ön incelemeyi yapacak, herhangi bir eksiklik tespit edilmez ve iddianamenin kabulüne karar verilirse ön savunmasını yapması için iddianame AK Parti'ye gönderilecek. AK Parti yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını verecek. Ek süre talebinde bulunulursa bunu da Anayasa Mahkemesi değerlendirecek. Ön savunmanın Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü bildirecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının esas hakkındaki görüşü AK Parti'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar.

Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.

AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Öte yandan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının AK Parti hakkında açtığı kapatma davasının dilekçesinde, dönemin AK Parti yöneticisi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında da 5 yıl süreyle siyaset yasağı istendiği iddia edildi.


Eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Yargıtay'da yapılan seçimde 146 oy alan Yargıtay 11. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'tan ilk değerlendirme


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AK Parti hakkındaki kapatma davasının iddianamesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak istemi bulunduğunu bildirdi.



Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken gazetecilere açıklama yaptı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, saat 16.30 itibariyle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ''AK Parti'nin laikliğe aykırı fiillerinden dolayı odak olma'' iddiasıyla kapatma davası açtığını söyledi.

Dava saat 16.30 sıralarında açıldığı için bugün herhangi bir işlem yapamadıklarını belirten Kılıç, iddianamenin pazartesi günü çoğaltılarak, Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacağını ve arkasından sürecin başlatılacağını bildirdi.

Kılıç, kaç kişi hakkında siyasi yasak istendiğinin sorulması üzerine, ''Doğrusu dava dilekçesine çok fazla bakamadım ama şöyle bir sonuç itibariyle baktığımda 71 kişi hakkında kapatılması halinde siyasi yasaklı olması talebi var. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ı, siyasi yasak istenen listenin başında gördüm'' dedi.

Başkanı Ersan Ülker yerine sadece 95 oy alan Yalçınkaya'yı tercih etmesi sürpriz olarak değerlendirilmiş, karar Yargıtay'da şaşkınlıkla karşılanmıştı.

bu da 27 nisandaki e-muhtira gibi akp nin güclenmesine yarayacak bir girisim... akp iktidara gelir gelmez yapmis oldugu parti kapatma ile ilgili kanunda degisiklikle isi zorlastirmistir... su anda ab ve abd akp den daha baska anlasbilecegi parti yok , durum bu olunca arkasida kuvvetli demektir... bunlarin cabasi bosa kürek cekmektir, tabi akp yede biz ensenizdeyiz mesaji bu sekilde iletilmisde oluyor...

Böyle saçmalık olmaz
Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrar aradığı bir dönemde iktidar partisine kapatma davası açmak hukuk ve demokrasi açısından son derece yanlış bir tutum. İnanılmayacak kadar yanlış bir karar
Böyle yaparak savcı, kendini komik duruma düşürdü
Abdurrahman Yalçınkaya'nın zaten gözümde bir nebze değeri yoktu artık eksilere düştü
Türkiye'nin, 21. yüzyıla uygun hakim ve savcılara ihtiyacı var

Türkiye'nin, 21. yüzyıla uygun hakim ve savcılara ihtiyacı var


Bu hakim ve savcıların özellikleri nelerdir?

Ne ile hükmedecekler?

Teşekkürler.....

istikrar her zaman gereken bir olaydır. ancak partiler de hareketleriyle güven vermelidir.
gerilimi istikrar mazaretiyle örtmek hoş birşey değil.
siyasetle hiç ilgisi olmayanların bile gerildiği böyle bir ortamda istikrar adına olmasa da hoş bir görüntü değil parti kapatılması.

hak etti mi derseniz ? işte orada mütereddidim!...

eğer sistemin gereği olarak kurulmuş kurumlar da görevini yapmayacaksa kim yapacak sizce?
bu kurumlardan biri de yargı değil mi?

bu arada sevgili aladin kardeşim korkmayın amerikada eleman çok.
beğensekde beğenmesekde başımıza gönderecekleri o kadar çok isim var ki tıpkı dervişler gibi, çillerler gibi vb...
akpyi güçlendirme meselesine gelince, güçlüden yana olma vasfını meziyet zannedenler riski sevmezler. riskten hoşlanmayacakları için bir adım geri duracaklardır.

kardelen kardesim, benim korktugum bir sey yok , yanlizca türkiyenin önüne engel olan bu takoslar yüzünden endiseliyim...

ben parti kapatilmasina kesinlikle karsiyim bu akp olsun dtp olsun... baska yaptirimlar olabilir... yasak olan parti yer altina girer kontrolsüz oldugunda dahada trehlikeli olur...

Bu hakim ve savcıların özellikleri nelerdir?

Hakim; baktığı dava ile ilgili konuları bilen, zeki, anlayışlı, kendisine güvenilen, emin doğru, vakar sahibi, hemen alelacele karar vermeyen, temkinli, hâdiselerden etkilenip duygusal davranmayacak kadar sağlam ve dayanıklı olmalıdır.
müstakim ve tarafsız olmalı
Hakim, savcı vs adalet ile memurlarıdır taraflara EŞİT muamele etmek zorundadır
Asıl olan adalet camiasında görev alan hakim, savcı vs. gibi adaleti tevzi makamında olanların ahlaken yetkin insanlar olmalarıdır. Bütün zikrettiklerimiz muvacehesinde diyebiliriz ki: İdeal hâkim, karakter bakımından sağlam, güvenilir, dürüst, akl-ı selim ve kalb-i müstakim sahibi olmalı
Kur’anı ifadesiyle kısaca “salih” olmalıdır.
İslam dinine mensup olup dinini yaşamak isteyen bir kişi bu dinin getirdiği ahlak kurallarına da uyacak, Allah’ın emrettiği adaleti ibadet şuuru içinde yerine getirmeye çalışacaktır.Dinini yaşamak isteyenlere asla karışmamalı
en basit örnek başörtüye kesinlikle müdahele etmemeli
Benzer cümleleri laik kökenli hukuk sistemleri için söylemek zordur.

şahsa dair suçlayıcı yorumlar yapmazsak daha yerinde olur!...

burada sadece yorum yapıyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz...
bizim birilerini savunmamızla ya da kötülememizle hiçbir şey değişmez bunu biliyoruz.
ama durum bu diye de hiç konuşmayacağız, tartışmayacağız anlamına gelmez...

şahsa indirgenen ve şahsa dair kötümser yorumlar görüldüğünde konuyu kilitlemek zorunda kalacağım, bilgilerinize...

sevgilerimle...

Kur’anın ifadesiyle kısaca “salih” olmalıdır.


Şimdi,anlayamadığım nokta şu:

Güncel bir meselede yapılan bir yorum var...
Bu yorumda eleştirilen günümüz hakim ve savcıları var...
21.Yüzyıla uyumuna atfedilen ve arzulanan hakim ve savcılar var...

Hakim ve savcılar,yürürlükte olan kanunlar çerçevesinde hükümlerini verirler...
Vazife başına geçer geçmez ''salih'' olma vasfını kaybeden bir hakim veya savcı için; salahiyet söz konusu olabilir mi?

Hem,Kur'an ve Hadisin üssü'l-esas olduğu bir hukukta; zaten ''salih'' olmama diye bir mesele gündeme bile gelemez...

Salih olmayana emanet teslim edilmez.

İstikameti bozan; derhal azledilir...

kardesim, simdiki hukuk ve hukukcular, dine nasil set cekerizi düsünmekteler sizler savcilari kurana göre tahlil ediyorsunuz bence bu cok garip bir celiski...

İşte benim de vurgulamak istediğim bu çelişki!

firdevs27 kardeşimiz izah buyururlarsa; bu çelişkiden kurtuluruz...


Siyasi Haberler

MollaCami.Com