Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İKLiM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI VATANDAŞA ÇAĞRI




ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, iklim değişikliği ile mücadelede vatandaştan destek istedi.

İklim değişikliğine karşı vatandaşa çağrı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, iklim değişikliği ile mücadelede vatandaştan destek istedi. İklim değişikliği etkilerini en aza indirmenin yollarına dikkat çeken Baş, “İklim değişikliğiyle mücadelede vatandaşa çok büyük roller düşüyor. Küçük önlemlerle büyük sonuçlar elde edebiliriz” dedi.


Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmede vatandaşların yapabileceklerini şöyle sıraladı: “Ampullerinizi enerjiyi verimli kullanan tasarruflu ampullerle değiştirin. Elektrikli cihazlarınızı stand-by (bekleme) konumunda bırakmayın. Çamaşır ve bulaşık makinenizi sadece tam dolduğunda çalıştırın.


Buzdolabınızın ve dondurucunuzun yerini değiştirin. Soğutma cihazlarınızı evin serin odalarında, ısıtma cihazlarından uzakta yerleştirin. Daha az sıcak su kullanın. Yemek pişirirken, su kaynatırken, tencerenizin kapağını kapalı tutun. Evinizdeki sıcaklığın uzun sürelerle dışarıya kaçmasına fırsat vermeyin. Evinizin yalıtımını iyileştirin. Yeni beyaz eşya alırken A enerji sınıfında ya da daha ekonomik olanları tercih edin.


Güneş enerjisi kullanın. Evinizdeki atıkları geri dönüşüme verin ya da yeniden kullanın. Alışveriş yaparken büyük ambalajı tercih edin. Küçük ambalaj gerektiren ürünlerde (sıvı sabun, kolonya gibi) doldurulabilir olanları tercih edin. Donmuş değil, taze gıda tüketin ve mümkün olduğunca yerel pazarları/kooperatifleri tercih edin.

Mümkün olduğunca yürümeyi, bisiklete binmeyi ya da toplu taşıma araçlarını tercih ederek, otomobil kullandığınız süreyi azaltın. Aracınızın bakımlarını zamanında yaptırın. Taşıtlarınızın lastiklerini haftada bir kontrol edin ve uygun şekilde şişmiş olduklarından emin olun. Yeni bir taşıt alacağınızda, az yakıt tüketenleri tercih edin. Bir ağaç dikin.”


Yeni Asya Gazetesi


Haberler

MollaCami.Com