Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türkiye’yi çölleşmeden kurtaracak proje





Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, salma sulama dolayısıyla tuzlanan arazileri yeniden tarıma kazandırmak için kapsamlı bir proje başlattı.


Türkiye’yi çölleşmeden kurtaracak proje

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, salma sulama dolayısıyla tuzlanan arazileri yeniden tarıma kazandırmak için kapsamlı bir proje başlattı. Harran ve Seyhan Ovası ile Amasya Suluova’da tuzlanmayı ortadan kaldıracak kapalı drenaj sistemleri kuran bakanlık, Adana, Iğdır, Aydın, Muş ve Konya Ovası illerinde (Konya, Niğde, Aksaray, Karaman) ön çalışmalara başladı. Toprak yapısı, iklim şartları ve bilinçsiz sulama dolayısıyla tuzlanma ve çoraklık problemiyle karşı karşıya kalan bölgelerde Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, 81 bin hektar alan tekrar tarıma elverişli hale gelecek.


Harran Ovası’nda 65 bin hektar alan, Amasya Suluova’da 10 bin hektar ve Seyhan Ovası’nda 6 bin 500 hektar alanda drenaj çalışmaları devam ediyor. GAP Eylem Planı kapsamına alınan Harran Ovası’ndaki tuzlanma sorunun çözümü için 2009 yılında drenaj ve toprak etüt çalışmalarına başlandı. Toplam 252 bin hektar araziye sahip ovada 65 bin hektar alan proje kapsamına alındı. 214 köyde çalışmaların tamamlandığı proje sayesinde şimdiye kadar 35 bin hektar alan tekrar tarıma kazandırıldı.


Şimdiye kadar 96 bin 700 çiftçinin faydalandığı proje, 2013 yılında tamamlanarak Harran Ovası’nın tuzluluk sorununu ortadan kaldıracak. Proje, tamamlandığı zaman yılda yaklaşık 390 milyon lira ilave gelir getirecek. Toplam maliyeti 160 milyon lira olan sistemin bütün masrafı bir yıl içinde karşılanmış olacak.


Yeni Asya Gazetesi


Haberler

MollaCami.Com