Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hollanda seçimlerinde 14 Türk aday

Hollanda'da dün yapılan erken seçimlerde 14 Türk kökenli milletvekili yarışıyor. Resmi olmayan sonuçlara göre adaylardan 4'ü doğrudan meclise girdi.
Seçimi AB konusunda bir referandum olarak gören ve açık açık Hollanda'nın birlikten ayrılmasını savunan aşırı sağcı Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi (PVV) oylarında, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50'ye varan oranda azalma oldu. Son dönemlerde birlik karşıtı kampanyaya dahil olan Sosyalist Parti (SP) ise ancak bir önceki oy oranını korumakla yetindi.

Buna karşın AB'nin daha da güçlendirilmesini isteyen Liberal Parti (VVD) ile İşçi Partisi (PvdA) oylarında büyük bir yükseliş yaşandı. Her iki parti de şu anda sahip oldukları milletvekili sayısını yaklaşık yüzde 30 oranında arttırdı.

Seçimlerin ilk sonuçlarını değerlendiren siyasi yorumcular, Hollandalıların istikrardan yana oy kullandıkları değerlendirmesinde bulunuyor.

Özellikle AB karşıtı blokun seçmen nezdinde itibar görmediğine işaret edilen yorumlarda, halkın, popülizmden ziyade merkez partilere yönelerek güçlü hükümetler istediği belirtiliyor.

İkili ya da çok parçalı koalisyon bekleniyor

İki merkez partinin oylarında önemli oranda artış olmasına karşın ülkede yeni koalisyonun kurulması kolay gözükmüyor.

Seçimden galip ayrılan liberaller ile sosyal demokratların elde ettikleri milletvekili sayıları mecliste çoğunluk oluşturmaya yetiyor, ancak gözlemciler bu iki partinin ortak bir noktada buluşmasının zorluğuna dikkati çekiyor.

Özellikle programları arasında ciddi farklılıklar bulunan iki partinin bir araya gelmesini zorlaştıran bir başka engel de Senato aritmetiği.

VVD ve PvdA'nın milletvekili sayısı, olası bir koalisyon için yeterli düzeyde, ancak Senato'daki üye sayıları çoğunluk sağlamaya yetmiyor. Bu yüzden meclisten geçen yasaların geri dönmemesi için Senato'da üçüncü hatta dördüncü bir partiye ihtiyaç var.

Siyasi gözlemciler yeni hükümetin kurulmasının birkaç ay alabileceği yorumunda bulunuyor.

Yeni hükümetin ilk gündemi ekonomi olacak

Ekonomide zor günler geçiren Hollanda'da yeni kurulacak koalisyonun önceliği kuşkusuz ekonomik tasarruf tedbirleri olacak. Bütçe açığının AB'nin öngördüğü yüzde 3 sınırında tutulabilmesi için milyarlarca avroluk tasarruf paketlerinin kabul edilmesi bekleniyor.

Seçimi birinci sırada tamamlayan Liberal Parti'nin programında önümüzdeki dönemde ülke ekonomisinin düze çıkması için yaklaşık 24 milyar avroluk tasarruf planı öngörülüyor.

Partinin seçim programında, sosyal güvenlik alanında 9, sağlık alanında ise 7 milyar avroluk tasarruf yapılması hedefleniyor. Kamu harcamalarının yanı sıra Hollanda'nın uluslararası kalkınma ve işbirliği bütçesinde de kesinti öngören VVD, sağlık sigortası primlerinin yükseltilmesini savunuyor. Eğitim, altyapı ve güvenlik alanlarına ilişkin 3 milyar avroluk yatırım amaçlayan VVD, 2017 yılında bütçe dengesinin sağlanmasından yana. VVD ayrıca, göç konusunda sert bir tavır takılmasını istiyor.

Türk kökenli milletvekili sayısı artabilir

Seçimin resmi olmayan sonucuna göre, dört Türk kökenli milletvekili meclise doğrudan girdi. Buna göre ana muhalefetteki PvdA adına yarışan Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile Sosyalist Parti'den Sadet Karabulut milletvekili seçildi. Ancak bu sayı tercihli oyların sayılması ve koalisyonun kurulmasından sonra daha da artabilir.

Özellikle PvdA'nın olası bir koalisyonda yer alması, bu partiden en az iki ya da üç Türk kökenli siyasetçinin daha meclise girmesinin yolunu açabilir. Hükümet üyelerinin belirlenmesinden sonra boşalacak milletvekilliklerine yedek listeden adaylar seçilecek


Haberler

MollaCami.Com