Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Amel ile niyet ilişkisi



AMEL-NİYET ILİŞKİSİ

Ameller ,üç kısma ayrılır:
Birincisi, masiyet (günah)ledir. Günahlar iyi niyet ile günah olmaktan çıkmaz. Mesela, hayır maksadıyla haram bir mal ile bir mescıd yapan kimsenin bu niyeti, o malı haram olmak çıkarmamaktadır. Çünkü hayrı kötü yolla istemek ayrı bir kötülüktür.

İkincisi, taat (ibadet)ledir. İbadetlerin hem sahih olması, hem de sevaplarının artması niyete bağlıdır. Onun için ibadete başlarken sadece yüce Allaha ibadet etmeyi niyet etmeli, başka bir şeyi düşünmemelidir.(mesela),ibadeti riya niyeti ile yaparsa bu, ibadet olmaktan çıkıp günaha dönüşür.

Sevapların artmasına gelince,bu da iyi niyetlerin çok olmasıyla olur.çünkü kişinin tek bir ibadetle bırcok hayırlara niyet etmesi her niyetine karşılık bir sevap alması mümkündür.zira her niyet bir hasene (iyilik),her hasene ise (en az)on misliyle katlanmakta (karşılık bulmakta)dır.

Mesela, mescitte oturmak bir ibadet olup, bununla birçok niyette bulunmak mümkündür. Mesela, mescide girmesiyle namaz vaktini beklemeye itikâfa girip günahlardan korunmaya, mescide çekilerek Allah Teâlâ’yı zikretmeye, Allah tan uzaklaştırıp alıkoyan meşgalelerden uzak kalmaya ve benzeri şeylere niyet etmesi bunlardan bazılarıdır ki; bu niyetleri çoğaltmanın (bir ibadeti birçok niyetlerle yapmanın)bir örneği olup, diğer ibadetleri de buna kıyas etmelisin. Çünkü her ibadetin birçok niyetlerle yapılması ihtimal dâhilindedir.

Üçüncüsü, mubahlardır. Mubahlardan hıcbır şey yoktur ki onları, insanları yüksek derecelere ulaştıran ibadet (kurubat)lere dönüştürecek bir veya birçok niyet ihtimali taşımasın. Bunlardan habersiz olup, mubahların başıboş hayvanların uzandığı gibi (hiçbir niyet gütmeden)uzananların hüsranı nede büyüktür!

Kulun, içinden geçenleri ve göz ucu bakışlarını (bile)küçümsememesi gerekir. Çünkü kıyamet gününde. Ona: niçin yaptın? Maksadın neydi? Diye bütün bunlar sorulacaktır.

Niyetle ibadete dönüşen mubahların misali güzel koku sürünmektir. Mesela, peygamber (SAV)’n sünnetine uymaya, mescide saygı göstermeye niyet ederek güzel koku sürünen kimse, bu niyeti ile mubah olan bir şeyi (güzel koku sürünmeyi)ibadete dönüştürmüş olur.

Bunun gibi, güzel koku sürünmekle, anlama ve öğrenme kabiliyetlerini arttırıp, dininin onemsedıgı hususları kolayca kavramak için beyninin güçlenmesine niyet etmekle de zira imam Şafii (rh.a):”güzel kokulu olmak aklı artırır, demektedir.”bunu ibadete dönüştürür. Onun için, din büyüklerinden biri:”ben her şeyde bir niyetin olsun isterim. Hatta yememde, içmem de, uyku uyumamda ve helâya girmemde bile,”der.

Gerçekten bunların hepsini de yüce Allah a yaklaşmak niyeti (kasdı)ile yapmak (ve böylece ibadete dönüştürüp sevap kazanmak)mümkündür. Çünkü bedenin (sağlıklı)kalmasına ve kalbin Allah 'ın dışındaki her şeyden boşalmasına sebep olan her şey. Dinin onemsedıklerındendır. Onun ıcın, yemekten ibadet ıcın kuvvetli olmayı. Evlenmekten dinin korumayı, ailesini mutlu etmeyi, kendisinden sonra Allah a ibadet edecek çocuklar edinmeyi isteyen (kasteden) kimse bütün bunlardan dolayı sevap sahibi olur.

O halde davranışlardan ve sözlerin hiçbir şeyi küçümsememeli, hesaba çekilmeden önce kendini hesaba çekmeli. Yapmak istediklerini yapmadan önce niyetini düzeltmeli ve yapmadıklarını hangi maksat (niyet)la yapmadığına dikkat etmelisin.


(Nebevi Ahlak)

Allah razı olsun kardeşim :)


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com