Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sahursuz oruç kilo aldırıyor





BESLENME uzmanları, Ramazan ayında sahura kalkmadan tutulan orucun kilo almaya sebep olduğunu ifade ediyor.

Uzmanlar, sahura kalkmadan tutulan orucun tetikte bekleyen hastalıkları da harekete geçirebileceğini belirtiyor. Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan tatlıların nasıl tüketilmesi gerektiği ve iftar sofralarında olmaması gerekenler konusunda bilgi verdi.

Ramazan’ın yaza denk gelmesiyle, oruçlu kalınan sürenin arttığına işaret eden Karacanoğlu, sahurun öneminin gittikçe arttığını vurguladı. Az ve sık beslenme için sahura kalkarak oruç tutmanın önemine işaret eden Karacanoğlu, “Çünkü uzun süreli açlık kan şekerini düşürerek karaciğere ve mideye zarar verebiliyor.

Tansiyonu ve şekeri etkiliyor. Bu nedenle mutlaka sahur yapılmalı“ dedi. Gün içinde tek öğünle beslenildiğinde iftarda yenen yemeğin hacminin gittikçe arttığına dikkat çeken Karacanoğlu, “Kişi kilo vereceği yerde Ramazan ayının sonunda mutlaka en az 2-5 kg alıyor. Sahurda ölçülü yendiği takdirde kilo almayı önlüyor.” diye konuştu.

Orucu zayıflamak için fırsat görmek yanlış olduğunu aktaran Karacanoğlu şunları söyledi: “Ramazan döneminde de sağlıklı beslenmeden uzaklaşmayın. Yemeğinizi yavaş yiyin. İftarda orucunuzu açıp çorbanızı içtikten sonra bir süre yemeğinize ara verin.

10-15 dakika sonra ana öğüne geçin; ancak mutlaka yavaş yiyin. Tatlıya geçmeden önce yavaş tempoda bir yürüyüş yapın. Öğün düzeniniz değiştiği için aynı kiloyu korumanız ya da en fazla 1-2 kilo alıp vermeniz mümkün. Ancak kilo verebilmek adına, düşük kalorili beslenmek, Ramazan sonunda kas kaybetmenize yol açabilir.”


Yeni Asya Gazetesi


Haberler

MollaCami.Com