Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Daha temiz hava için illere bisiklet genelgesi




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha temiz hava için illere gönderdiği genelgede ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması için bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi.

Daha temiz hava için illere bisiklet genelgesi

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hava kirliliğini kontrol altına almak için genelge yayımladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından önemli olan hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla ‘’Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi’’ hazırlandı.

Ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması için bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerektiği belirtilen genelgede, vatandaşların toplu taşıma araçları ve alternatiflerini kullanması, araçların gerekli bakım ve egzoz emisyonu ölçümlerinin zamanında ve düzenli yapılması, trafik planlama ve yönetimi uygulamalarının yaygınlaştırılmasına öncelik verilmesi isteniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu sayısının iki katına çıkarılacağını belirterek, 2023’te hava kalitesinin Avrupa Birliği (AB) standartlarında olacağını ifade etti.

Bakanlık olarak ekonomik kalkınma ve çevre arasında en uygun dengeyi kurarak uluslar arası standartlarda bir çevre yönetimi sistemiyle kalıcı hayat kalitesini en üst seviyeye taşıyacak yapı oluşturmayı amaçladıklarına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti: ‘’İklim değişikliğine uyum ve sera gazı sınırlandırılmasına yönelik sektörel politikalara ağırlık verilecek. Üretimde ve diğer beşeri faaliyetlerde temiz teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılarak kirliliğin kaynağında azaltılması sağlanacak.


ISINMADAN KAYNAKLI KİRLİLİK AZALTILMALI

Genelgede, ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması için kış dönemi gelmeden baca temizleme işlemlerinin yapılması, kaliteli yakıt kullanılması, çevre dostu yeşil binaların yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının teşvik edilmesi, ısı yalıtımının yapılması ve bölgesel ısıtma sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiği vurgulanıyor.

Sanayiden kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü için; kirletici vasfı yüksek tesislerin, kirliliğe yol açan emisyonlarının yerleşim yerlerindeki hava kalitesini etkilemeyecek şekilde hakim rüzgâr yönü dikkate alınarak yerleşim yerlerinden uzak planlanması, sanayi tesislerinde temiz yakıtların (doğalgaz gibi) tercih edilmesi, proseste ve bacada uygun arıtma sistemlerinin kullanılmasının teşvik edilmesinin gerekliliğine dikkat çekilen genelgede, yapılan çalışmaları değerlendirerek, ilâve alınacak tedbirleri belirlemek amacıyla illerde Mahallî Çevre Kurulu Kararı ile ilgili kurum kuruluştan en az bir temsilci ile komisyon kurulması öngörülüyor.


Yeni Asya Gazetesi


Haberler

MollaCami.Com