Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Büyük İsrail Projesinden vazgeçtiler

Büyük İsrail Projesinden vazgeçtiler

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail'in topraklarını korumak için duvar inşa etmesinin bir gösterge oldugunu açıkladı.
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ''İsrail'in 2000 yılında Lübnan topraklarından çekilmesi ve Kfar Kila yakınlarında, topraklarını korumak için duvar inşa etmesi, onun büyük İsrail oluşturma çabalarının artık sona erdiğinin göstergesidir'' diye konuştu.


Nasrallah, Güney Lübnan'ın 2000 yılında İsrail'in elinden kurtarılmasını anmak amacıyla kutlanan,Direniş ve özgürlük Günü nedeniyle, Bint Jbeil Kasabasında düzenlenen törene, video konferans yoluyla konuşma yaparak katıldı.

Nasrallah, konuşmasının başında Suriye'de kaçırılan 11 Şii Lübnanlı `nın serbest bırakılması için gösterdiği çabalar için, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk yetkililere ve Lübnanlı yetkililere de teşekkür etti.

Nasrallah, masum insanların kaçırılmasının mazur gösterilemeyeceğini belirterek, Suriye'de diyalog, reform ve birlikte hareket etmeyi destekleyen politik görüşlerinden vaz geçmeyeceklerini söyledi.

Güney Lübnan'da hükümetin bölgeyi korumak için gereken savunma sistemini kurmaması üzerine, özellikle direniş hareketini destekleyenlerin bir araya geldiğini belirten Nasrallah, ''Güney Lübnanlılar kendilerine korumak için silahlı güç oluşturmuşlardır. Bu çabalar sonucunda İsrail bölgeden çekilmek zorunda kalmıştır.''

Nasrallah, kaçırılan Şii Lübnanlılar'ın kurtarılması için çaba gösteren bütün taraflara teşekkür ederken, özellikle politik olarak aynı cephede yer almamalarına rağmen, eski Başbakan Saad Hariri'ye de teşekkür etti.

Kaçırılan Lübnanlılar'ın ardından taraftarlarının ve yakınlarının Beyrut'ta yolları kesmesine ve protesto gösterileri yapmasına da karşı olduğunu belirten Nasrallah, bu davranışların terk edilmesi çağrısı yaptı.

Nasrallah, 2000 yılında İsrail'in Güney Lübnan'dan çekilmesi sırasında Lübnan'dan kaçarak Filistin topraklarına giden Lübnanlılar'ın, İsrail ile işbirliği yapmayanların özgürce topraklarına geri dönebileceklerini söyledi.

Nasrallah, İsrail'in Güney Lübnan'da Kfar Kila yakınlarında kendi topraklarını korumak amacıyla yapmaya başladığı duvarla ilgili de konuşarak, ''İsrail'in 2000 yılında Lübnan topraklarından çekilmesi ve bu duvarı inşa etmesi, onun büyük İsrail oluşturma çabalarının artık sona erdiğinin göstergesidir'' diye konuştu.

Direnişin elinde bulunan silahlarla Lübnan'ın içinde bulunan diğer silahların bir olmadığını belirten Nasrallah, bunun birlikte değerlendirilmesinin yanlış olduğunu sözlerine ekledi.

Nasrallah, kendi silahlarının sadece İsrail'e yönelik olduğunu, Lübnanlılar'a yönelik olmadığını belirtti.

Nasrallah, Kuzey Lübnan'da askerler tarafından öldürülen Sünni din adamıyla ilgili olarak da, ''Bu olay yanlışlıkla olmuştur. Lübnan ordusunu zan altında bırakmamak gerekiyor. Ordu ülkedeki barışı korumak için en önemli varlıktır. Lübnan'da bir sivil savaş çıkarsa bundan hiçbir kimse ya da mezhep kazanarak çıkmayacaktır. Bu nedenle askerimizi koruyalım. Olayın sorumluları yakalanmasına rağmen niye Trablusşam'da çatışmalar çıktı? Beyrut'ta çatışmalar çıktığı zaman hükümet neredeydi? Ordu ve güvenlik kuvvetlerinin ülkede sorun çıktığı zaman her yerde olmaları gerekiyor.''dedi.

Lübnan'dapolitik güçler arasında yapılacak olan bütün diyalog görüşmelerine herhangi bir şart olmadan katılmak istediklerini belirten Nasrallah, muhalefette bulunan 14 Mart güçlerinin de eğer samimiyseler masaya oturması gerektiğini sözlerine ekledi.
AA


Haberler

MollaCami.Com