Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Meclis'ten tarihi adım!

Meclis darbe komisyonu, Türkiye’nin karanlık geçmişini masaya yatırdı
Uğur TELLİ'nin haberi:

Bugünkü buluşmada milletvekilleri somut önerilerde bulundu. Komisyonun asker kökenli tek üyesi olan AK Partili Şirin Ünal, ‘TSK İç Hizmet Kanunu 35. Madde değişmeli’ dedi. Yine, herkes rahatça konuşabilsin’ diye, bilgi vereceklere tanık koruma programı önerildi.

DARBE KOMİSYONU ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Meclis , ‘ülke karanlık geçmişiyle bir bir yüzleşebilsin’ diye, 27 Mayıs ’tan 28 Şubat ’a tüm darbe ve muhtıraları araştırma kararı aldı.

ASKER KÖKENLİ VEKİLDEN DARBE ANALİZİ

Görev dağılımından sonra ilk toplantısını yapan Darbe Komisyonunda üyeler önemli tespitlerde bulundu. Komisyonun tek asker kökenli ismi emekli Tümgeneral Şirin Ünal, askeri darbelerin analizini yaptı.

TSK İÇ HİZMET KANUNU 35.MD DEĞİŞMELİ

‘Askeri müdahaleyi önlemek için demokrasiyi geliştirmeli’ diyen, Şirin Ünal, Komisyon üyelerine; askere darbe imkânı sunan TSK İç Hizmet Kanununun 35’nci maddesinin değişmesi gerektiğini anlattı.

DÖNEMİN MAĞDURLARI DİNLENECEK

Darbe Komisyonunun geçmişte demokrasinin sekteye uğradığı dönemlerde cezaeviyle tanışan üyeleri de konuştu. Aralarında BDP’li Sırrı Süreyya Önder, CHP’li Süleyman Çelebi ve AK Partili Selçuk Özdağ’ın bulunduğu o isimler, Darbe Komisyonunun dönemin mağdurları ve tanıklarını dinlemesini istedi.

YASAL KORUMA GELİYOR

Tarihi bir görev üstlenen Komisyon, her türlü gizli belgeye de ulaşmak istiyor. 4 partiden toplam 17 ismin görev yaptığı Darbe Komisyonunda, ‘bilgi ve belge sunanları korumak’ için tanık koruma programı önerdi. Yani 27 Mayıs’tan 28 Şubat’a,‘perde arkasında kim ne biliyorsa ‘korkmadan anlatabilsin’ diye yasal bir güvenceye kavuşacak.

DARBE İÇİN ‘İNTERNET SİTESİ’

Kapılarını halka da açan Komisyon 3 aylık zaman diliminde toplumun hemen her kesimine ‘bize bilgi gönderin’ çağrısı yapmaya hazırlanıyor. Bunun için bir internet sitesi ve elektronik posta adresi bile oluşturulacak.

3 FARKLI ALT KOMİSYON KURULUYOR

Meclis Başkanlığı Komisyona şimdiden bir aylık ek bir süre tahsis etti. Bu zaman diliminde 17 kişilik milletvekili ekibi, Alt Komisyonlarla süreci hızlandırmaya çalışacak. Bunun için 3 farklı Komisyon kurulması gündemde.. 27 Mayıs ve 12 Mart için 1 Alt Komisyon, 12 Eylül için bir başka Alt Komisyon, 28 Şubat ve 27 Nisan içinse farklı bir Alt Komisyon kurulacak.

Komisyon üyeleri, Türkiye’nin 50 yıllık Darbe hastalığını 3 farklı aşamada incelemeye hazırlanıyor. Muhalefet ve iktidar milletvekilleri; Darbe öncesi ortamı, darbe sürecini ve darbe sonrasını her yönüyle ayrı ayrı masaya yatıracak.

DARBE ÖNCESİ, DARBE SÜRECİ VE SONRASI İNCELENECEK

Darbe Öncesi Ortamda; siyasi, ekonomik ve hukuki veriler değerlendirilecek. Partilerin, seçim beyanı, belli başlı eylemler, hükümlü verileri, insan hakları ihlalleri, cinayetler ve toplu katliamlar tek tek irdelenecek.

Darbe Süreci; darbe yapanlar, darbenin meşrulaştırılma gerekçeleri, medyanın tutumu, kampanyalar, yasal düzenlemeler, özgürlüklere getirilen kısıtlamalar, insan hakları ihlalleri, yargının işleyişi ve bağımsızlığı, anayasa atmosferleri incelenecek.

Darbe Sonrası; Darbe öncesi kategoriler üzerinden mukayeseli bir şekilde darbe sonrasının sayısal ve içerik analizlerinin yapılması ele alınacak.

Darbeleri masaya yatıran Komisyon aşağıdaki 4 farklı önerme üzerinden tartışmalara yön verecek;

1. Darbeler, demokratik kurumsallaşmada ve demokrasi kültürünün yerleşmesinde engelleyici bir rol oynamıştır.

2. Darbeler, ekonomik kaynakların etkin ve verimli kullanılmasına mani olmuştur.

3. Darbeler, giderilmesi bazen uzun yıllar alan, bazen giderilemeyen insan hakları ihlalleri doğurmuştur.

4. Darbeler, uluslar arası ilişkiler bakımından bir arka plana sahiptir.

Komisyon tüm bu yöntemlere son şeklini vermek için Perşembe günü saat 11.00’de bir kez daha toplanacak.

Samanyoluhaber


Siyasi Haberler

MollaCami.Com